28.1 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialTsunami pe piata muncii din Galati

Tsunami pe piata muncii din Galati

» Un val de concedieri matura piata muncii din Galati, iar lucrul cel mai grav este lipsa perspectivelor deoarece criza afecteaza toate domeniile de activitate.

Numarul galatenilor lasati pe drumuri de criza economica va inregistra un salt chiar cu prilejul sarbatorilor de iarna, dupa ce 27 de firme au notificat la AJOFM Galati efectuarea de disponibilizari colective.
Incepand cu 1 ianuarie, numarul galatenilor ramasi fara locul de munca va fi de peste 4.000. Valul de concedieri a inceput la sfarsitul lunii octombrie, cand 7 firme din agricultura, constructii feroviare, paza, curierat si-au inchis activitatea, iar din concedierile colective au aparut 300 de noi someri. In noiembrie, au mai fost concediati peste 600 de galateni, iar de la 1 ianuarie este anuntata desfiintarea a peste 3.000 de locuri de munca.

Cel mai afectat este domeniul constructiilor. Una dintre cele mai puternice firme de constructii din Galati, Vega 93, va disponibiliza aproape jumatate dintre angajati, adica 1.300 din 2.800. si alte doua firme de constructii sunt nevoite sa reduca numarul  angajatilor: Confort SA va disponibiliza 260 din cei 300 de salariati, iar Unicom SA 154 din 309. Hidrotehnica SA va concedia 92 de angajati.
Una din cele mai importante firme romanesti de materiale de constructii, Arabesque SA, va reduce 35 de locuri de munca, iar producatorul de mobila Staer International va renunta la 56 de angajati. Societatea de utilaj greu pentru constructii, Atlas SA, anuntase in noiembrie concedierea a 26 de salariati incepand cu 1 decembrie, dar de la 1 ianuarie acestora li se vor adauga alti 12 salariati concediati.

Petantic SRL, societate de comercializare a produselor siderurgice, anuntase in octombrie ca va disponibiliza 78 din cei 152 de angajati, dar acum a notificat la AJOFM concedierea a inca 50 de angajati, ramanand la lucru numai 24 de salariati. Firma de comercializare a lubrifiantilor, Super A Plus K SRL, anuntase inca din noiembrie concedierea a 260 din cei 540 angajati.
Societatea de intretinere si reparatii a vagoanelor de calatori va renunta la serviciile a 170 de angajati, iar sucursala Galati a Urban Rm. Valcea la 53 de angajati. Nici firmele de confectii-imbracaminte nu o duc mai bine: Adina SRL va disponibiliza 30 de salariate din cele 42, iar Siriso Grup 86 din totalul de 99. Dupa ce in octombrie se anuntasera concedieri la Grand Smithy Works International SRL (200 angajati), iar in noiembrie la Lemnland SRL (80), Arcom Mecon SA (34), SC Anlasen SRL, STFD Trans Fond SA, acum sunt anuntate disponibilizari la Climatec (45), Agrimat Matca (38), Fierctic (25), Kati SRL (108), Proconstruct (130 din 144 angajati), Exfilmetal (44 din 50 angajati), Ambient (12 din 23), Unipresprod (31 din 62), Unitec Construct Tecuci (72 din 146), Unimecbet Galati (25 din cei 52), SC Tastrom 2 SRL (72 din 129). La cei 4.000 de noi someri, se vor adauga "autodisponibilizatii" de la combinatul siderurgic ArcelorMittal, care vor primi sume compensatorii ce variaza, in functie de vechime, de la 100 la 250 milioane de lei vechi. Liderii sindicatelor de la ArcelorMittal vehiculeaza cifre de la 500 la 1.500 de "autodisponibilizati".

PRECEDENT
Galatiul s-a confruntat cu o rata a somajului de 14,4% in noiembrie 2002, cand a fost operat primul val de "autodisponibilizari" de la ArcelorMittal si pe piata au aparut "instant" 7.600 de someri. Atunci, "autodisponibilizatii" si-au gasit de lucru in alte domenii sau in strainatate. Acum, piata locala a fortei de munca se confrunta cu o situatie fara precedent, caderea economica afectand toate domeniile.

» Valul de concedieri a majorat rata somajului din judetul Galati de la 5,7 la 6,2%, iar tendinta este de crestere.

Cele mai citite

Convenția între ANAF și Poșta Română pentru facilitarea amnistiei fiscale, aprobată de guvernanți

Guvernul României a aprobat miercuri un proiect de ordonanță care permite încheierea unei convenții între Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Poșta Română. Conform...

Decizie definitivă: Klaus Iohannis a pierdut și a doua casă și trebuie să dea înapoi banii pe chiriile încasate

Președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis, pierd definitiv casa din Sibiu care poate fi înregistrată în patrimoniul statului român  Înalta Curte de Casație...

Raphael Varane se retrage din fotbal la doar 31 de ani

Fundașul francez Raphael Varane a anunțat în mod oficial retragerea din fotbal la vârsta de 31 de ani, după o accidentare gravă suferită în...
Ultima oră
Pe aceeași temă