13.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialAti gresit, domnule presedinte!

Ati gresit, domnule presedinte!

Motto: "Il podidira lacrimile. Era sentimental de felul lui. Hain si sentimental" F.M. Dostoievski

Adevarul este ca ati gresit, domnule presedinte! Ati gresit fata de cei carora le erati dator moral si care nu meritau ignominia unui guvern PD-L-PSD; ati gresit fata dePD-L, al carui profil moral de centru-dreapta abia incepea sa se contureze; ati gresit fata de intelectualii care v-au sustinut in pofida derapajelor dvs.; ati gresit fata de electoratul insetat de dreptate care v-a votat pe dvs.. si partidul pe care l-ati patronat moral. In locul justitiei promise avem parte de compromisuri dezgustatoare, nu rationale: compromis cu Iliescu, compromis cu Nastase, compromis cu Voiculescu, compromis cu Hrebenciuc, compromis cu Micki spaga, cu Mazare, cu Oprisan, cu Dragnea, cu Vanghelie, cu Nicusor Constantinescu, Oprea, Dinu Vama, Dan Ioan Popescu, Stanoiu, Ponta, Severin… Autoritatea morala aPD-L si a dvs. sunt acum sfaramate iar responsabilitatea va apartine in intregime.

Retragerea lui Stolojan nu face decat sa intareasca gravitatea acestei greseli. Refuzul sau de a accepta mandatul de prim-ministru a produs o eruptie de speculatii cel putin la fel de spectaculoasa ca gestul premierului desemnat. Singurul indiciu cat de cat obiectiv de care dispunem este laconica declaratie a lui Stolojan prin care si-a anuntat decizia: "Presedintii celor doua partide politice care au semnat acest acord trebuie sa isi asume acest parteneriat ocupand posturile de premier si presedinte al Senatului", a declarat Stolojan scurt, cu referire la abia semnatul pactPD-L-PSD, botezat pretios Parteneriat pentru Romania.
Ce a facut Stolojan ieri a fost sa arunce in aer si ultima farama de legitimitate a acestei intelegeri cel putin discutabile din punct de vedere rational si insuportabile din punct de vedere moral. Crearea coalitieiPD-L-PSD a fost justificata public prin nevoia de avea un guvern puternic care sa gestioneze iminenta criza economica.

 

Compromisul politic ce ar fi dus la taierea guvernului in doua mini guverne – unul pesedist si unul pedelist – ar fi capatat sens numai daca deasupra tuturor ar fi tronat, ca un fel de Tar al Crizei, Theodor Stolojan in virtutea faptului ca era recomandat atat de competentele sale ca expert in finante publice, cat si de reputatia sa de om care stie sa gestioneze o situatie economica dificila si, mai ales, un buget de austeritate. In plus, Stolojan lucrase anterior atat cu stanga, cat si cu dreapta si putea fi perceput ca un element de echilibru. Faptul ca Stolojan a afirmat raspicat ca presedintiiPD-L si PSD trebuie sa isi asume functiile de premier si presedinte al Senatului este semn ca, in loc sa i se recunoasca statutul de stapan al jocului economic, i se rezervase un rol de rege de mucava care sa dea un chip credibil hotararilor luate de partide in Biroul Permanent de Coordonare al coalitiei.

Toate justificarile aduse in sprijinul coalitieiPD-L-PSD nu se mai pot sustine o data cu desemnarea lui Emil Boc. Daca Stolojan avea macar aparenta neutralitatii conferite de calitatile sale de "tehnocrat", Emil Boc nu poate reclama functia de prim-ministru al unui guvern de criza. Nu contest ca Boc ar putea fi un bun prim-ministru, dar al unui guvern minoritarPD-L-UDMR, NU al unui guvernPD-L-PSD a carui unica ratiune de a fi este criza economica.
"Parteneriatul pentru Romania" este un document onorabil, dar care nu legitimeaza in nici un fel coalitiaPD-L-PSD. Dimpotriva, un guvernPD-L-UDMR ar fi putut produce un program de guvernare chiar mai coerent si mai valoros. Obiectia ca un asemenea guvern ar fi condus la o coalizare in opozitie a locurilor doi si trei – PSD si PNL – amenintand dominatiaPD-L nu se sustine decat pana la un punct.

 

Pe de o parte se putea imagina un autentic Pact anticriza pentru Romania semnat de toate formatiunile politice pe modelul Pactului National pentru Educatie, care sa fi garantat adoptarea legislatiei anticriza si alocarea resurselor. Pe de alta parte, in toate tarile afectate, exista ceva de felul a ceea ce a propus ieri domnul Boc, un consiliu consultativ anticriza. Un asemenea consiliu din care sa faca parte inclusiv reprezentanti ai opozitiei pe langa cei ai principalelor institutii ale statului ar fi o garantie suficienta pentru formarea unui consens politic rational.

Dincolo de asta insa, orice compromis discrediteazaPD-L. In al treilea rand, daca o eventuala coalitie PSD-PNL ar fi doborat guvernul la mijlocul anului viitor, am fi avut proba clara ca avem de-a face cu o alianta politica iresponsabila. Daca l-ar fi suspendat pe Basescu, am fi stiut ca sunt agentii oligarhiei. Or, asa cum se prezinta lucrurile in acest moment, se pare ca targul semnat duminica seara este un abject compromis care compromite. Cel putin asa a sugerat ieri Stolojan in momentul in care le-a cerut partidelor sa si-l asume.

Cele mai citite

Putin a semnat un nou decret de încorporări în armată. Câți cetățeni ruși vor fi chemați obligatoriu

Vladimir Putin a semnat un decret pentru a doua serie de încorporări în armată în anul 2024. Aproximativ 133.000 de cetățeni cu vârste cuprinse...

Capcane digitale: Falsificatori de pagini web care dau asistență juridică

Rețeaua înșelătoriilor online promite asistență juridică falsă pentru recuperarea fondurilor pierdute în investiții Poliția Română avertizează asupra unor noi modalități de înșelăciune în mediul online....

Mihai Teja, debut cu stângul pe banca lui Vejle!

Mihai Teja a pierdut primul meci în calitate de antrenor principal al echipei daneze Vejle, scor 1-2 împotriva lui FC Copenhaga, după ce formația...
Ultima oră
Pe aceeași temă