14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialBuget de criza pentru sport

Buget de criza pentru sport

» Recesiunea economica din Statele Unite ale Americii, ale carei unde au afectat deja tarile Europei, va fi serios resimtita si de Romania in cursul anului viitor. Pe Batranul Continent, formatiunile sportive dependente de generozitatea sponsorilor au inceput deja sa sufere din cauza crizei firmelor si a concernelor care in ultima vreme si-au micsorat sau chiar anulat bugetele pentru sponsorizari. Deocamdata, sportul romanesc nu a fost afectat puternic de criza economica internationala, dar pentru anul viitor conducatorii federatiilor sportive de la noi prevad un buget de la stat serios diminuat si "vremuri grele".

Unul dintre primele sporturi romanesti de elita care a inceput sa resimta criza este atletismul. "Noi am avut foarte multi sponsori care ne-au sustinut activitatea pana acum, pentru ca doar cu ce primeam de la stat nu ne-am fi putut descurca (n.r. – atletismul a fost intotdeauna sportul cu cel mai mare buget de la stat, dar si cu cele mai consistente fonduri extrabugetare). Din pacate, situatia nu se anunta roz. Mare parte a contractelor expira la finalul anului, iar majoritatea fostilor nostri parteneri nu se inghesuie sa reinnoim intelegerile. Mai mult, dintre acestia, o multime fie nu mai raspund la telefon, fie ne evita spunand la nesfarsit ca sunt ocupati. Practic, in momentul de fata, singurele contracte sunt cu Distrigaz, Gatorade si Actavis, dar intelegerea cu acesta din urma expira pe 31 decembrie", ne-a declarat Gabriela Szabo, secretar federal in cadrul FRA.

Intelegerea cu Distrigaz, intr-un fir de par
Unul dintre cele mai importante contracte de sponsorizare ale FR de Atletism, cel cu Distrigaz, se pare ca se tine intr-un fir de par. Parteneriatul, in valoare de sute de mii de euro, care ar trebui sa se incheie la jumatatea anului viitor, este in pericol sa se termine mai devreme cu sase luni din cauza noii politici financiare a Gaz de France, concernul care patroneaza Distrigaz Romania, dupa fuziunea cu Canal de Suez. Dupa toate aparentele, noul gigant energetic francez este orientat mai degraba spre achizitii – la inceputul toamnei GDF, Suez a cumparat producatorul de electricitate american First Light – decat spre sponsorizari. "Noi speram ca vom reinnoi contractul, mai ales ca am avut cateva discutii pe aceasta tema, care ne permit sa fim optimisti", a spus Gabriela Szabo.

Baschetul sufla publicitatea de la mass-media
La polul opus, sefii Federatiei Romane de Baschet (FRB) considera eventuala recesiune economica din Romania de anul viitor un bun prilej pentru obtinerea veniturilor extrabugetare. "Teoretic, pe noi n-ar trebui sa ne afecteze daca va fi recesiune, chiar daca firmele vor avea beneficii mai mici. Acum, profitul fiind mai mic, nu vor mai avea interes pentru sponsorizare, dar cum publicitate tot trebuie sa-si faca, iar impozitul in acest segment este total deductibil, va trebui sa le convingem ca este mai rentabil sa-si faca publicitate prin sport. Cu alte cuvinte, decat sa plateasca sa-si faca publicitate prin mass-media, o firma va trebui convinsa ca este mai rentabil sa-si faca publicitate printr-o echipa, care reprezinta si comunitatea, iar impactul este, daca nu mai mare, cel putin egal cu cel obtinut printr-un ziar sau o televiziune.

 

La fel se intampla in Statele Unite ale Americii, unde echipe sau personalitati ale sportului reprezinta imaginea unor firme. De ce n-ar deveni si nationalele noastre, sau baschetbalistii romani de marca, sau din alte sporturi, imaginea unor companii? Totul va depinde de talentul de manager al fiecarui conducator de federatie", s-a declarat optimista Carmen Tocala, presedintele FRB. De asemenea, sefa FRB considera ca un aport important la mentinerea sportului pe linia de plutire vor trebui sa-l aiba administratiile locale. "Bugetele administratiilor locale nu vor fi afectate prea tare de o posibila recesiune, pentru ca tot vor percepe tot felul de taxe, iar banii obtinuti astfel ii vor putea redistribui si pentru sport", este de parere Carmen Tocala. Gratie "politicii" conducerii federatiei, baschetul nu a pierdut pana acum nici un sustinator financiar. Mai mult, alaturi de Omnilogic, Romgaz si Transgaz, in echipa a fost cooptat Mitsubishi, in locul Volkswagen.

Probleme la cluburi
Daca la nivel de loturi nationale se pare ca baschetul nu va avea probleme financiare, in schimb cluburile deja au inceput sa aiba dificultati cu banii. "Intr-adevar, Rapid si Olimpia ne-au solicitat sprijinul si, evident, ii vom ajuta in limitele regulamentului", a spus Carmen Tocala. De asemenea, din cauza banilor, conducerea echipei feminine BC ICIM Arad, campioana en-titre a Romaniei, a renuntat la cateva "straniere", iar in locul lor vor fi aduse jucatoare tinere de la CSs Gloria Arad. "Inca nu stiu cum va continua situatia la ICIM. Acum imi este si mie foarte greu, de 15 ani bag bani in baschet si vreau sa sprijin echipa, dar in limitele in care pot", a declarat Ioan Faur, principalul finantator al formatiei aradene.

Sporturile nautice vor bazele in administrare
La o serie de sporturi, ca de pilda canotajul si kaiacul-canoe, unde sponsorii nu s-au inghesuit niciodata, iar principala sursa de finantare a fost statul, o eventuala criza economica le-ar afecta activitatea, in conditiile in care Guvernul ar micsora bugetul pentru sport. "Noi depindem aproape in totalitate de bugetul de stat. Ne asteptam ca finantarea pe 2009  sa fie mai mica decat in acest an, dar prea multe nu avem ce face. Am discutat cu sefii marilor cluburi Steaua si Dinamo si le-am cerut sa se implice in pregatirea loturilor olimpice, pentru ca majoritatea componentilor acestora sunt legitimati la cele doua formatiuni sportive. Am primit cu bucurie acceptul lor de principiu, pentru ca astfel vom putea sustine si activitatea juniorilor", a spus Ioan Barladeanu, presedintele Federatiei Romane de Kaiac Canoe (FRKC).

 

Nici la canotaj, nici la kaiac-canoe nu poate  fi vorba despre venituri proprii, decat in cazul in care federatiile de specialitate ar primi in administrare bazele sportive unde isi desfasoara activitatea. "Ne trage mult in jos faptul ca nu suntem administratorii bazelor sportive unde ne desfasuram activitatea (n.r. – bazele nautice de la Snagov se afla in administrarea Agentiei Nationale pentru Sport). Practic, primim niste bani de la stat pentru a-i da inapoi tot la stat sub alta forma, prin intermediari care se lupta sa nu-si piarda functiile, nu sa ajute performanta. Nu vreau sa intru in amanunte, dar in conditiile in care atat conducerea Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, cat si cea a Agentiei Nationale pentru Sport au fost de acord ca ar fi spre binele sportului sa fim proprii administratori ai bazelor unde ne desfasuram activitatea, nu vad de ce nu se iau masuri concrete in aceasta directie", a mai spus Ioan Barladeanu.

"Noi am cerut baza de la Snagov, plus inca vreo doua, dar n-am primit nimic in afara de promisiuni. De asemenea, ni s-a promis ca sporturile care au luat medalii la Beijing (n.r. – canotajul a cucerit doua medalii, una de aur si alta de bronz) nu vor primi buget diminuat in 2009. Sa speram ca nu se va intampla ca in cazul bazelor sportive", a spus sceptic Ioan Dospinescu, presedintele FR de Canotaj.

Gimnastica nu-si face griji
Fara contracte de sponsorizare mai mari de 100.000 de euro, conducatorii Federatiei Romane de Gimnastica nu se arata foarte ingrijorati de eventuala retragere a finantatorilor. "Mai intai, cred ca este cam devreme sa vorbim despre o criza si am speranta ca nu este o reactie imediata. Cat despre bani, nu pot sa spun decat ca noi niciodata nu am avut prea multi, dar ne-am descurcat intotdeauna. Se pare ca vom avea ceva probleme cu sponsorii de echipament, dar, repet, inca nu-i ceva confirmat", a declarat Adrian Stoica, presedintele FR de Gimnastica. De asemenea, fiind printre putinele sporturi care au cucerit medalii la Jocurile Olimpice de la Beijing (o medalie de aur – Snadra Izbasa, si una de bronz – echipa feminina), gimnastica are mari sanse sa nu  primeasca buget micsorat pentru 2009.

Sportul european, deja in recesiune:
Ciclismul german, in dificultate
Echipa de ciclism Milram este amenintata cu disparitia, intrucat principalul sau sponsor, societatea de produse lactate Nordmilch, se gandeste sa-si retraga angajamentul financiar, anuntul confirmand unele informatii de presa. Nordmilch are o obligatie de 8 milioane de euro in singura echipa germana din acest moment. Dupa retragerea Gerolsteiner, ciclismul german ar primi o lovitura foarte dura.

Sportul rus, zguduit de criza
Sportul de inalt nivel din Rusia, dependent de sponsori, a fost lovit din plin de criza financiara, a dezvaluit Agentia France Presse.  Puternica echipa feminina de baschet TSKA Moscova a fost nevoita sa se retraga din Euroliga, deoarece clubul a fost parasit de catre principalul sau partener – constrans sa-si vanda societatea din cauza crizei – iar noii proprietari nu sunt interesati de baschet. Ulterior, teamul a gasit un alt finantator si s-a reinscris in competitie, dar meciul la care nu s-a prezentat dupa ce s-a retras a fost bifat ca pierdut. De asemenea, cluburi de elita din fotbal sunt amenintate cu disparitia, iar mari dificultati sunt asteptate pentru hocheiul pe gheata.

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă