17.8 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialKusturica, fan Castro si Chavez

Kusturica, fan Castro si Chavez

» Emir Kusturica, regizorul sarb ale carui filme au transformat fosta Iugoslavie intr-un spatiu la fel de fabulos ca Macondo a lui Marquez, s-a decis sa-si concureze compozitorul fetis, Goran Bregovic, si s-a apucat de muzica, intemeindu-si propria formatie de muzica etno – "Emir Kusturica and No Smoking Orchestra" cu care, la invitatia Events, a concertat miercurea trecuta la Bucuresti. Publicul a raspuns entuziasmat la provocarile chitaristului Emir Kusturica si mai ales ale solistului Nenad Jankovic, care nu s-a sfiit sa danseze cu fete din public. De curand, in cinematografele din Romania a intrat si cel mai recent film al sau,  documentarul "Maradona by Kusturica". Inainte de concertul de la Sala Palatului, regizorul-chitarist Emir Kusturica a acordat un interviu "Romaniei Libere".

» Formatia dumneavoastra are influente tiganesti. Cunoasteti tarafuri romanesti de muzica tiganeasca?
Fanfara Ciocarlia. O formatie pe care am ascultat-o si o apreciez.

» V-ati gandit la o colaborare cu ei?
Nu neaparat. Muzica noastra se bazeaza pe muzica sarbeasca traditionala, mai putin pe cea balcanica in sens larg. Am adoptat din muzica tiganeasca doar acele ritmuri care se potrivesc cu stilul nostru, care nu vin in contradictie cu el. Am luat acele elemente din muzica tiganeasca care pot face corp cu experienta pe care o genereaza muzica noastra – si care, de asemenea, merg cu trendurile din "word music" (stil muzical international care exploateaza muzica popoarelor – n.red).

» Deci nu vreti sa le mixati…
Ei, de ce nu? Poate intr-o zi, cine stie, vom lucra cu niste baieti din tarafurile de aici. Dar deocamdata nu este obiectivul nostru.

» De ce ati ales Zdub si Zdob pentru deschidere?
Se raporteaza intr-un fel asemanator cu noi la traditia populara. Este frumos si simpatic sa ai pe cineva care reprezinta felul in care si tu te raportezi la traditie.

» Ati mai avut colaborari cu Bregovic?
Nu. De mult timp.

"Filmele imi aduc mult mai multi bani decat muzica"

» De unde castigati mai multi bani. Muzica sau film?
Din filme obtin intotdeauna mai mult. Filmele imi aduc mult mai multi bani decat muzica. Cel putin la nivelul la care fac eu muzica, acum.

» Ati construit un fel de sat privat langa Belgrad, Kunstendorf, unde va retrageti. Cum e o zi acolo?
Foarte frumoasa. Ma trezesc foarte tarziu, verific cum merge munca pe santierul de constructii, merg sa-mi vad casele, la hotel, merg sa vad ce s-a mai intamplat cu locul de pescuit. O zi mai mult decat frumoasa.

» Cine sunt locuitorii satului?
Eu, fiul meu, din cand in cand sotia mea si mai ales multi oameni care vin in vizita. Stau acolo, se reculeg intr-un loc linistit si pleaca.

» Cum ar putea cineva cumpara acolo o casa?
E imposibil sa cumpere. E un loc inchis. Exista insa un hotel (mai mult sau mai putin) deschis, insa el e inconjurat de multe alte case la care oamenii lucreaza. Avem 100 de angajati.

» E un fel de comunitate hippie?
Mai mult un fel de hotel manastiresc pentru a demonstra ca evul mediu a fost o perioada foarte buna pentru a face orase autonome, inchise.
"Argentina este una dintre putinele tari care nu au proiectat inca documentarul despre Maradona"

» De curand a fost premiera romaneasca a documentarului "Maradona by Kusturica". Va asteptati la acelasi succes ca in cazul filmelor artistice?
Nu, in nici un caz nu ma astept la acelasi impact de public. E diferit.

» Care a fost reactia in Argentina, avand in vedere ca este un documentar despre "un erou national"?
E ceva surprinzator pentru mine ce s-a intamplat… Argentina este una dintre putinele tari care nu au proiectat inca documentarul. Chiar straniu. Doua tari cu o mare dragoste de fotbal nu au luat filmul, Argentina si Anglia.

» De ce?
Habar n-am de ce… Poate s-au gandit ca o sa faca agitatie politica (rade).

» In documentar apar Hugo Chavez si Fidel Castro. Cum sunt ei ca oameni?
Sunt niste tipi nemaipomeniti si am devenit unul dintre multii suporteri pe care ii au in lume. Pe bune.

» Puteti sa ne spuneti cate ceva despre cultul argentinian "Biserica lui Maradona"?
E ceva foarte amuzant. Foarte pagan, de aceea imi place asa de mult.  Amesteca oameni foarte diferiti si in plus are in centru un Dumnezeu care nu vrea sa fie un Dumnezeu. Un Dumnezeu care nu-si accepta rolul.

» Sa inteleg ca lui Maradona ii displace?
Nu in sensul asta – doar ca Maradona nu se poarta si nu vrea sa se poarte ca un zeu, ci ca un om.

Cultul argentinian "«Biserica lui maradona» e ceva foarte pagan, de aceea imi place asa de mult." Emir Kusturica

Maradona nu se poarta si nu vrea sa se poarte ca un zeu, ci ca un om." Emir Kusturica

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidenศ›iale. Doi candidaศ›i au fost respinศ™i

Pรขnฤƒ รฎn prezent, pentru alegerile prezidenศ›iale din 2024 din Romรขnia, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...

Oglinda uscatฤƒ a Moldovei: peste jumฤƒtate dintre locuitori, nu au apฤƒ potabilฤƒ

Datele INS aratฤƒ cฤƒ 1.800 de ลŸcoli ลŸi grฤƒdiniลฃe nu au acces la reลฃeaua de apฤƒ Cel mai recent raport al Institutului Naลฃional de Statisticฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ