21.4 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSportAlegatorii, dezamagiti de anti-nominal

Alegatorii, dezamagiti de anti-nominal

Ciudateniile generate de sistemul de distribuire a mandatelor de dupa scrutinul din 30 noiembrie au starnit iritarea alegatorilor din colegiile in care au fost desemnati parlamentari dintre candidatii care s-au clasat pe locurile doi, trei sau patru, cu doar cateva mii de voturi.

In Colegiul 2 pentru Senat din Tulcea, Trifon Belacurencu (PSD) a devenit senator, clasandu-se pe locul doi dupa Anisoara Radu (PD-L)
constantin damian, Macin, pensionar, 76 de ani: "Este o lege proasta. Noi, alegatorii din colegiul senatorial Macin-Babadag-Isaccea, am ales-o pe Anisoara Radu, care s-a clasat pe primul loc cu aproape 40% din voturi, iar calculatorul de la Biroul Electoral l-a facut senator pe presedintele PSD Tulcea, Trifon Belacurencu, care s-a clasat pe locul doi? Aceasta lege trebuie schimbata rapid. Acesta nu este uninominal!".
Constantin Neagu, Turcoaia, 59 de ani: "Noi am votat masiv pentru candidata PD-L pe care o consideram politician de perspectiva, iar calculatorul de la Biroul Electoral ne-a furat voturile si le-a dat liderului local PSD Trifon Belacurencu, un politician controversat. Daca actuala lege va ramane neschimbata, la viitoarele alegeri prezenta la vot va fi si mai mica pentru ca alegatorii se simt furati".

In Colegiul 4 pentru Camera Deputatilor din Tulcea, Octavian Marius Popa (PNL), clasat pe locul trei, a devenit deputat.

Agafia Coculescu, pensionara, 67 de ani, Isaccea: "Ce s-a intamplat in colegiul nostru nu are legatura cu votul uninominal. Nu au devenit deputati Vasile Gudu, cu aproape 40% din voturile noastre, nici Ion Vargaiu, care a fost votat de o treime din alegatori. Mandatul de deputat in acest colegiu a fost dat ca la taraba unui liberal controversat pe care nu l-au votat decat 18% din alegatori. Acest caz, ca si altele, arata ca actuala lege electorala poate fi numita oricum, numai a votului uninominal nu".
Ana Chirila, 50 de ani, Carcaliu: "Eu si foarte multi locuitori ai comunei Carcaliu consideram ca politicienii care au facut actuala lege electorala ne-au furat voturile. Politicienii spun ca am votat uninominal, noi am votat in masa pentru candidatul PD-L si au numit deputat in colegiul nostru o persoana care nu ne reprezinta pentru ca s-a clasat doar a treia. Cel care a castigat alegerile cu aproape jumatate din voturi si ar fi trebuit sa ne reprezinte in Parlament a fost eliminat de calculator".

In Colegiul 4 pentru Camera Deputatilor din Bistrita-Nasaud, candidatul PD-L Ioan Andreica a obtinut 33,63 la suta din voturi. In Parlament a ajuns insa candidatul PNL Ioan Tintean, care a avut cu aproape 10% mai putin decat Andreica.

Liviu Cotutiu, 29 de ani, psiholog, Bistrita: "Este oricum mai bine decat pe liste, pentru ca, de exemplu, nu au intrat Paunescu sau Vadim in Parlament si s-a mai curatat scena politica. Seamana cu 11 metri la fotbal. si pe liste era posibil sa iasa alt candidat decat cel pe care l-ai votat. Oricum, sunt absolut sigur ca vor schimba sistemul de vot atat de greu de inteles".
Tarnovan Georgeta, 57 de ani, profesor, Bistrita-Nasaud: "Daca e uninominal, trebuie sa mearga cei care au mai multe voturi. Ar trebui sa conteze voturile cetatenilor, nu competitia din interiorul partidului, si fiecare ar trebui sa reprezinte colegiul in care a candidat. Mi se pare ca nici asa nu sunt respectate dorintele cetatenilor".

In Colegiul 4 pentru Camera Deputatilor Alba, Radu Coclici (PSD-PC) a ajuns deputat de pe pozitia a treia in topul optiunilor electorilor (cu 16,16% din voturi), fiind devansat clar de candidatii PD-L si PNL.

Cornel Suciu, 42 ani, economist, Alba Iulia: "Sistemul de vot uninominal reprezinta o noutate pentru politica romaneasca, dar isi arata chiar de la inceput dezavantajele in sensul ca prin redistribuire se ajunge ca un mandat sa fie cucerit cu cateva mii de voturi in conditiile in care castigatorii nu merg in Parlament. Cred ca legea este de propaganda, dovedindu-si neajunsurile chiar de la inceput. Se ajunge astfel ca persoanele care au castigat sa nu intre in Parlament, iar cei care au obtinut mai putine voturi se vor bucura de avantajele de a fi parlamentari".

In Colegiul 2 pentru Camera Deputatilor Mures, Doru Opriscan (PD-L), clasat pe locul doi cu 26,88%, a intrat in Parlament in locul primului clasat Benedek Imre (42,65% din voturi).
Anca Moldovan, 23 de ani, economist, Targu Mures: "Nu e normal, nu?! Normal ar fi ca cel care e pe locul intai sa fie si parlamentar. Dar, oricum, nu prea inteleg aceasta lege electorala si nici modul in care se face redistribuirea voturilor. Consider ca ar fi mult mai simplu si mai bine sa se organizeze alegeri uninominale in doua tururi de scrutin, pentru ca asa s-ar desemna in mod direct parlamentarul in fiecare colegiu uninominal".
Traian Olah, inginer, 24 de ani, Targu Mures: "Mi se pare anormal acest lucru si o chestiune foarte birocratica si un joc politic pe fata. Ar trebui sa se ia strict votul cetatenilor, si nu ce considera ei ca e bine, pentru ca altfel se merge tot pe interese, bani sau functie".

La Iasi, reprezentanta PNL Cristina Dobre a ajuns deputat dupa ce a castigat in colegiul sau doar 13% din voturi
Nicolae Samson, 34 de ani, Iasi: "Daca s-a respectat legea, de ce sa nu fie deputat? Eu chiar am votat-o pentru ca a modernizat Spitalul de Recuperare unde este director. I-am cunoscut proiectele. Mie-mi convine. Daca este sa ne gandim ca la fotbal, nu ar fi echitabil. Dar in politica nu-i ca-n fotbal. Aici am inteles ca s-a respectat legea. Daca legea-i proasta, sa o refaca. Ce au de facut in Parlament?"

Gabriela Cohut, 38 de ani, Iasi: "In Romania este posibil orice. Asa cum este legea, asa vom avea si Parlamentul. Eu nu am nimic cu doamna Cristina Dobre, chiar i-am apreciat activitatea si am vazut ca nu a avut banii contracandidatilor sa-i arunce in colegiu. Dar electoratul a votat publicitatea desantata si de aceea a fost pe locul trei. Ca daca vota dupa profesionalism, trebuia sa aiba peste 50% si sa se califice fara scandal".

Sebastian Ungureanu, 29 de ani, inginer de sistem, Iasi: "Sunt un om al cifrelor si al exactitatii. Daca s-ar fi facut matematic, atunci Costi Neagu ar fi fost deputat. Dar cum in politica nimic nu este ce pare a fi, atunci ultimul clasat ajunge la masa bogatilor. Ce sa va spun, imi este o sila de politica si de politicieni incat nu ma mira absolut nimic. Ca-i PSD, ca-i PNL sau PD-L, tot se duc acolo exclusiv pentru interesele lor. Ca o cheama Cristina Dobre sau daca ar fi fost Traian Dobre, milioanele de euro din artificii raman tot in familie. Noi muncim ca prostii de dimineata pana seara si ei se imbogatesc ca dorm in Parlament de dimineata pana seara. Mi-e scarba".

Cele mai citite

Numărul contractelor pe salariul minim a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani

Numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim pe economie a scăzut semnificativ în luna septembrie 2024, ajungând la 1,09 milioane, cea mai mică...

Lista firmelor și asociațiilor care vor oferi cursuri de formare profesională la Start-Up Nation

Până pe 30 septembrie, la ora 20:00, un total de 177 de societăți comerciale și asociații specializate în formare profesională s-au înregistrat pentru a...

Scădere semnificativă a înmatriculărilor de autoturisme în România în septembrie: Dacia, declin de peste 33%

Înmatriculările de autoturisme din România au scăzut din nou în septembrie, continuând tendința de declin marcată și în luna precedentă. România a înregistrat doar 8.975...
Ultima oră
Pe aceeași temă