22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăComertul a scazut in octombrie

Comertul a scazut in octombrie

Consumul ar putea scadea anul viitor sau, in cel mai fericit caz, ar putea creste usor, spun analistii.

Vanzarile cu amanuntul din Romania au inregistrat in octombrie una dintre cele mai semnificative scaderi din Uniunea Europeana comparativ cu luna anterioara, de 2,1%, ca efect imediat al blocarii creditelor de consum. Totusi, Romania a pastrat pozitia de lider european al ritmului de crestere anuala a comertului de retail, pentru a cincea luna consecutiv. Chiar daca suntem lideri in ultimele cinci luni, comertul a incetinit continuu, iar in octombrie frana a fost puternica deoarece ritmul  de crestere s-a temperat de la 15,3% la 9,4%, potrivit Eurostat.
Analistii avertizeaza ca incetinirea comertului de retail indica ceea ce se va intampla in viitor, adica o franare puternica a economiei. Totusi, unii analisti vad in franarea consumului o veste buna, deoarece s-ar tempera deficitul de cont curent, iar autoritatile s-ar putea concentra pe stimularea investitiilor, aflate in pierdere de viteza.

Pe ansamblul UE, vanzarile cu amanuntul au scazut in octombrie 2008 cu 0,8% fata de luna similara din 2007 si cu 0,3% fata de septembrie 2008. Conform datelor Eurostat, chiar daca de cinci luni comertul de retail din Romania inregistreaza cel mai mare avans din UE, tot de cinci luni se afla intr-o pierdere de viteza, de la 23,8% in iunie pana la 9,4% in octombrie. Astfel, datele prezentate ieri de Institutul National de Statistica (INS), ce arata o accelerare a consumului in trimestrul al treilea (iulie-septembrie), la 16,1%, comparativ cu trimestrul al doilea (13,5%), pot masca o incetinire a consumului, spune Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania. "Cred ca picarea vanzarilor de retail se datoreaza in mare parte reducerii puternice a activitatii de creditare. Multi au reusit pana acum sa vanda pe credit si cum in octombrie am avut o franare puternica a creditarii, s-a resimtit brusc in vanzari.

 

Pe de alta parte, datorita productiei agricole bune din 2008, romanii au consumat mai mult din productie proprie decat au facut-o anul trecut si, astfel, cumparaturile lor din magazine s-au temperat", a explicat Chidesciuc. Conform datelor BNR, creditarea bancara a inceput sa se tempereze din iunie, de la 63,4% pana la 44,8% in octombrie.

Semnal de incetinire prelungita a economiei
"Temperarea comertului de retail este in linie cu creditarea bancara, evolutia economiei romanesti si criza economica internationala. Este un indicator a ceea ce se va intampla in viitor in industrie, pentru ca pana la urma exprima cererea de bunuri atat la intern, cat si la extern. Deja s-au acumulat stocuri importante si vom vedea o scadere a productiei industriale. Incetinirea inceputa din iunie va continua pe o perioada de 12-24 de luni. Abia cand comertul va prinde din nou viteza ne putem astepta la accelerarea economiei. Multi romani resimt deja la buzunar aceasta criza si asta se va vedea intr-un consum mai mic in 2009 fata de 2008", a aratat Dragos Cabat, analist la Financial View. Pe de alta parte, Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, spune ca franarea consumului este o veste buna.

 

"Consumul in Romania oricum este ridicat, ceea ce s-a reflectat intr-un deficit comercial mare, iar temperarea consumului ar trebui sa aiba un impact pozitiv pe deficitul de cont curent. Romania nu are nevoie de stimularea consumului, ci de stimularea investitiilor. Prefer o crestere economica mica, dar stimularea investitiilor, care in ultimele trei trimestre au incetinit semnificativ. Totul depinde de viitorul guvern", a spus Anghel.
Reprezentantii marilor lanturi de magazine sunt optimisti, estimand o crestere a consumului cu 10-15% in 2009, si spun ca actuala criza nu va afecta extinderea retailerilor, potrivit lui Radu Antoniu, responsabilul cu finantele la Rewe Romania.

Cele mai citite

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...

Indicele ROBOR la 3 și 6 luni stagnează, în timp ce BNR avertizează asupra riscurilor fiscale

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a rămas neschimbat la 5,55%, anunță Banca Națională a României...

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...
Ultima oră
Pe aceeași temă