22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFinantele - in criza de bani si de timp

Finantele – in criza de bani si de timp

» MEF ar avea nevoie sa imprumute 9 miliarde lei in decembrie, din cauza depasirii tintei de deficit

» Finantele ar putea plati pentru titlurile de stat peste nivelul critic de 14,25%

Finantele tarii au intrat pe ultima suta de metri intr-o profunda criza de timp si de bani, avertizeaza analistii. Desi pentru ultima luna a acestui an Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a anuntat ca va imprumuta din piata interna 3,4 miliarde lei, analistii estimeaza ca MEF ar putea fi nevoit sa atraga din piata bancara o suma aproape dubla, de 5-6 miliarde lei, si inca 3-4 miliarde lei din alte surse, deoarece cheltuielile statului sunt mai mari, iar veniturile sale sunt sub asteptari. Potrivit estimarilor analistilor ING, anul acesta deficitul fiscal ar putea ajunge la 17 miliarde lei, cu aproximativ 5,6 miliarde lei peste tinta fixata.

 

Depasirea tintei de deficit ar obliga Finantele sa imprumute in ultima luna a anului aproape 9 miliarde lei, ceea ce ar putea impinge institutia sa plateasca randamente din ce in ce mai mari, peste nivelul dobanzii lombard, de 14,25%, practicata de banca centrala pentru imprumuturi urgente de o zi, pe care MEF a tinut sa nu-l depaseasca pana in prezent. "Cred ca la ultimele licitatii MEF a dat semnalul ca nu va plati peste 14,25%, dar ramane de vazut daca va depasi acest prag, in conditiile in care mai sunt doar patru licitatii pana la finalul anului", a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Cum au ajuns Finantele in aceasta situatie? Au incasat mai putin decat si-au propus si au cheltuit mai mult decat aveau programat, in special pe fondul majorarii pensiilor si salariilor. In plus, penalizarea Romaniei de catre agentiile de rating, prin scoaterea din zona sigura pentru investitii, a determinat reducerea fluxurilor de capital din exterior, concomitent cu scumpirea finantarilor externe. Pentru a-si diminua cheltuielile, MEF ar putea recurge la taierea unor investitii.
"Deficitul bugetar va fi de 17 miliarde lei in 2008, conform prognozei noastre. Cred ca in decembrie, MEF va trebui sa atraga de la banci 5-6 miliarde lei si, tinand cont de consistenta sumei si de timpul scurt care a mai ramas, va plati peste nivelul de 14,25%. Ei au anuntat doar 3,4 miliarde lei, dar vor incerca sa atraga mai mult.

 

Cu siguranta vor apela si la alte aranjamente – credite de la institutii internationale, fonduri din privatizare, rezerve in euro etc. Ma mir cum au rezistat pana in noiembrie", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania. La ultimele trei licitatii din acest an, din noiembrie, chiar daca au platit 14,25%, Finantele au atras cu circa un sfert mai putin decat isi propusesera. De asemenea, din cheltuielile de investitii programate pe 2008, de 24,5 miliarde lei, in primele noua luni s-au efectuat investitii de 15 miliarde lei. "Daca vor face toate investitiile programate, deficitul va ajunge la 3,5%.

 

Daca nu vor avea cum sa-l finanteze din piata, vor amana plata contractelor de investitii, cum deja au aparut unele semnale", a spus analistul ING. Economistul sef al BCR confirma si el ipoteza unui derapaj al deficitului. "Probabil vor taia niste investitii ca sa-si reduca din cheltuieli, dar unele investitii sunt deja in derulare si in aceste momente ar fi cel mai prost semnal ca statul sa nu-si achite obligatiile", a explicat Anghel.

Cele mai citite

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...

Record istoric negativ anunțat de Elena Lasconi. România împrumută 1,2 lei pentru fiecare 3 lei încasaţi

Președinta USR, Elena Lasconi, a anunțat pe Facebook că România va atinge un nivel record de împrumuturi în 2024, cu o sumă planificată de...

Marcel Churchill sau războiul rozetelor

Întrebat de ce nu s-au luat măsuri după ce județul Galați a fost lovit de două ori de inundații majore de-a lungul timpului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă