17.8 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialHollywood, cu buget redus

Hollywood, cu buget redus

» Problemele de pe Wall Street, de unde au venit in ultimii patru ani spre Cetatea Filmului sume cuprinse intre 10 si 18 miliarde dolari, au obligat marile studiouri sa scada numarul de productii cinematografice. Studiourile romanesti declara insa ca nu sunt afectate de criza.

Judecand dupa cifrele de box office (o lansare de 70 milioane dolari pentru "Quantum of Solace/Partea lui de consolare", fani care stau la cort asteptand "Twilight/Amurg", un sezon de sarbatori ce se anunta plin de blockbuster-uri), lucrurile par sa mearga nemaipomenit la Hollywood. Odata insa ce-ti muti privirea de pe stralucirea ecranului, crenelurile de la Cetatea Filmului devin deodata mult mai intunecate, informeaza International Herald Tribune. Toate cele 10 studiouri de top, care controleaza 91% din industria filmului, si-au redus operatiunile ori au trecut la proiecte comune in ultimele luni. Cel mai puternic studio al acestui an, Warner Brothers Entertainment, a inchis doua dintre studiourile sale independente, Picturehouse si Warner Independent Pictures, si a absorbit un al treilea, New Line Cinema, intr-o incercare de a reduce pierderile.

 

Productia totala de filme a celebrei case de productie va scadea la 20 de filme anul acesta, mai putin cu 25% in raport cu anul precedent. Paramount si 20th Century Fox au facut reduceri similare. Nu este totusi o mare problema inca; oamenii continua sa mearga la filme, la urma urmei. Marea problema vine din alta parte, de pe Wall Street. Fara banii de la companii de investitii si de la banci, care au injectat in Cetatea Filmului o suma cuprinsa intre 10 si 18 miliarde dolari in ultimii patru ani, marile studiouri vor trebui sa-si regandeasca rapid strategiile de afaceri.

"O sa fie problematic pentru Hollywood sa supravietuiasca in forma in care-l stim", spune David Thomson, critic de film si autor al cartii "Have You seen…?/ "Ai vazut…?"; industria americana a filmului "nu poate sustine un ritm asa de sustinut de crestere si nici nu are cum sa atraga capital cu aceeasi usurinta ca acum 1-2 ani", afirma si Harold Vogel (CEO al Vogel Capital Management si autor al "Entertainment Industry Economics"), "si toate riscurile au trebuit reevaluate".
Intrucat costurile financiare cresc, vor creste si costurile filmelor, ceea ce inseamna mai putine filme. Desi valul ajustarilor de bugete nu va lovi box office-ul inainte de 2010, numarul productiilor va scadea cu 5 sau 10% in urmatorii cativa ani, prezice Vogel. Numarul total de filme lansate in lume a crescut de la 478 in 2000 la 631 anul trecut – o crestere de 32%. Dar numarul de bilete vandute a crescut cu numai 1% in aceeasi perioada.

Din 447 de filme prezentate la Sundance, doar cinci isi vor scoate banii
Industria filmului independent ar putea da inapoi chiar mai mult. Mark Gill, CEO al Departamentului de film al Festivalului de la Los Angeles, a remarcat ca, din cele 5.000 de filme prezentate la Sundance anul trecut, "probabil cinci" isi vor scoate banii. Au fost 447 de filme independente facute in 2007 (onform Independent Film&Television Alliance), fiecare costand, in medie, 16,5 milioane dolari.
Finantarea internationala a crescut in importanta. Recent, Abu Dhabi Media a anuntat ca va investi un miliard de dolari in urmatorii cinci ani in productia americana de filme. Iar ultima intreprindere cinematografica a lui Steven Spielberg (in calitate de producator – n. red.) a fost finantata cu 1,5 miliarde  dolari de grupul indian ADA.

Cinematografele resimt, de asemenea, criza trecerii de la proiectia traditionala a filmelor la cea digitala. "Resursele traditionale de finantare nu mai functioneaza", spune Bud Mayo, CEO la Acces IT, una dintre marile companii care se ocupa de instalarea noilor echipamente digitale in salile de cinema. Toamna trecuta, Acces IT a anuntat planul de a furniza 10.000 de ecrane suplimentare pentru proiectie digitala pana in primele patru luni din 2011. Pana acum, au instalat opt din acest lot suplimentar. La ora actuala, 5.200 de ecrane (circa 13% din necesarul digital al SUA) au fost instalate.

Unele banci de investitii dau credite companiilor ca Acces IT pentru a instala noile echipamante, iar studiourile platesc datoria prin intermediul unei taxe (in jur de 1.000 dolari) pentru fiecare copie digitala a unui film, pe care o trimit cinematografului. "Cat timp in cinematografe ruleaza filme noi, vom fi platiti. Suntem optimisti", spune Mayo. "Istoria arata ca afacerile cu cinema prospera in perioadele de recesiune", afirma si John Fithian, presedintele Asociatiei Nationale a Proprietarilor de Cinematografe. "Trebuie doar sa scoatem filme suficient de bune, care sa faca oamenii sa vina la cinema." Doar ca nu atat de multe, incheie Lauren Streib articolul din International Herald Tribune.

Studiourile romanesti afirma ca nu sunt afectate de criza
Productia de filme din Romania nu a fost afectata deocamdata de criza economica mondiala, au declarat, pentru NewsIn, reprezentantii principalelor studiouri de productie romanesti.
"O productie nu este pregatita cu doua saptamani inainte de a incepe filmarile. Ciclul de productie este in general de doi ani, cu un an de pregatire si un an pentru postproductie", precizeaza Bogdan Moncea, directorul de marketing al Castel Film.
Mult mai intens a fost resimtita, spune Moncea, greva de la Hollywood, din urma cu aproximativ un an, insa si atunci solicitarile din partea producatorilor europeni au pastrat la acelasi nivel industria de profil din Romania. De aceeasi parere este reprezentantul MediaPro Studios, care afirma ca efectele crizei actuale mondiale nu s-au facut simtite in industria cinematografica romaneasca.

CASTEL FILM
» Barbarossa (Regia: Renzo Martinelli; distributie: Rutger Hauer, F. Murray Abraham)

» The Germans (Regia: Christian Twente; Produs de: Gruppe 5 pentru ZDF)

» Last Night (Regia: Richard Crudo; distributie: Steven Seagal, Tanoai Reed)

MEDIAPRO STUDIOS
» Bunraku (Regia: Guy Moshe; distributie: Demi Moore, Woody Harrelson, Josh Harnett, Ron Perlman, Kevin Mckidd, Gackt Camui)

» Creek (Regia: Joel Schumacher; Distributie: Dominic Purcell, Henry Cavill, Emma Booth, Michael Fassbender)

» Rise of the Gargoyle (Regia: Bill Corcoran; Distributie: Eric Balfour, Nick Mancuso, Caroline Neron, Jason Salinger si Tanya Clarke)

» Hellhounds (Regia: Rick Schroder; Distributie: James A. Woods, Amanda Brooks, Adam Butcher, Scott Elrod; Coproductie internationala Muse Entertainment si MediaPro)

Cele mai citite

Plaja din Constanța, în top 15 cele mai relaxante plaje din Europa

Clasamentul a fost realizat, în urma recenziilor de călătorie ale turiștilor Studiul realizat de SpaSeekers.com a numărat de câte ori cuvântul „relaxare” a fost menționat...

Sarea recristalizată din România care provine dintr-un zăcământ vechi de 2 milioane de lei

Sarea recristalizată vândută de compania de stat Salrom provine dinte-un depozit vechi de 2 milioane de ani, a transmis Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: „Știați...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă