» Tineri cu arme automate, grenade si bombe au semanat teroarea miercuri noapte la Mumbai, luand cu asalt hoteluri de lux, principala gara a metropolei, un centru al comunitatii evreiesti, un cinematograf, un spital si o cafenea.
» Atacul a fost revendicat de "Mujahedinii din Deccan", o grupare necunoscuta pana in prezent.
» Zeci de persoane, intre care numerosi straini, au fost luate ostatice, principalii vizati fiind cetateni americani si britanici.
» Seful brigazii antiteroriste din Mumbai si un comandant al politiei se numara printre victime.
» Aseara se inregistrau peste 125 de morti si cel putin 300 de raniti, dar luptele dintre teroristii islamisti si fortele de ordine continuau.
» Surse militare indiene au acuzat ca atacul ar fi fost sustinut de Pakistan, fapt dezmintit "vehement" de guvernul de la Islamabad.
Ca in orice alta seara in Mumbai, capitala economica si financiara a Indiei si o populara destinatie turistica, restaurantele si salile de receptii ale hotelurilor de cinci stele Taj Mahal Palace si Trident-Oberoi erau pline. La fel, cafeneaua Leopold, mentionata in ghidul Lonely Planet. In principala gara a metropolei, Chhatrapati Shivaji Terminus (fosta Gara Victoria), calatorii asteptau trenurile de noapte.
Un val de teroare s-a abatut insa asupra orasului, cu atacuri coordonate care au surprins prin minutiozitatea pregatirii si prin efecte, chiar in conditiile in care India in general si metropola sa, Mumbai, sunt frecvent lovite de atentate (anul trecut, de exemplu, India fiind depasita doar de Irak ca numar de victime ale atacurilor teroriste).
In jurul orei locale 22.30, doi barbati inarmati cu mitraliere AK47 si cu grenade au deschis focul in gara. In acelasi timp, grupuri inarmate au navalit in holurile celor mai bune hoteluri din Mumbai, Taj Mahal Palace si Trident-Oberoi, si in cafeneaua Leopold. Alte atacuri au vizat un spital si un centru al comunitatii evreiesti, cu birouri si o casa de oaspeti.
Atacatorii au reusit sa ajunga in oras cu intreg arsenalul pe care il aveau traversand Golful Mumbai la bordul unor nave rapide.
Vanatoare de britanici si americani
"Aceasta a fost, fara indoiala, cea mai crunta experienta din viata mea", a povestit una dintre clientele hotelului Taj Mahal, salvata dupa sase ore de teroare.
Un europarlamentar britanic, Sajjad Karim, a reusit sa dea cateva telefoane inainte de a i se descarca mobilul, povestind cum a inceput atacul de la hotelul Taj Mahal: "Eram 17 sau 18 persoane in holul hotelului, cand a aparut un tanar inarmat cu o mitraliera pe care a indreptat-o spre noi si a inceput sa traga in plin. Oameni din fata mea si de langa mine au cazut. Impreuna cu alti trei sau patru, am reusit sa fugim printr-o usa laterala si ne-am ascuns la subsol".
Atacatorii "erau foarte tineri, aproape copii, imbracati cu blugi si tricouri", a povestit un alt britanic, Rakesh Patel, oaspete la Taj Mahal Palace, care a s-a aflat intr-unul din grupurile de ostatici straini retinuti de teroristi. Acestia erau interesati in special de britanici si de americani, cativa straini de alte nationalitati si cetatenii fiind eliberati. "M-au intrebat: Tu ce esti? Le-am raspuns: Italian! La care mi-au spus: Bine, poti sa pleci!", a relatat unul dintre acestia.
Un tanar de 31 de ani se afla intr-una din salile de receptii ale Taj Mahal Palace, la petrecerea de nunta a prietenului lui. Isi lua un pahar de bautura, cand a auzit un zgomot ca "pocniturile de artificii puternice" si "ceva care suna ca o rafala de mitraliera". O fereastra a salii s-a spart si a cazut, iar oaspetii s-au aruncat la podea, unii incercand sa gaseasca adapost sub mese. Cativa atacatori au intrat si, sub amenintarea armelor, i-au scos din sala ducandu-i spre etajele superioare. Tanarul care a relatat scena a avut sansa sa iasa din grup fara a fi observat. Este posibil ca teroristii sa fi intentionat sa isi duca ostaticii pe acoperis, de unde s-au auzit in cursul noptii cateva explozii. Mirele si mireasa, care se aflau in camera lor de hotel, s-au baricadat inauntru. O explozie a smuls usa din balamale, dar cei doi au reusit sa o blocheze cu ajutorul unei mese.
O femeie, cu care un post de televiziune a luat legatura telefonic, a relatat ca era tinuta ostatica, impreuna cu alte 35 de persoane, intr-o camera a hotelului Taj-Mahal Palace. "Au tras in noi si un barbat a fost lovit de glont in abdomen. Pierde foarte mult sange si ar trebui dus la spital".
Doi australieni, primii la spital
David Coker (23 de ani) si prietena lui, Katie Anstee (24 de ani), din Australia, venisera la Mumbai pentru a sarbatori absolvirea facultatii. Abia ajunsesera si, dornici sa descopere orasul, si-au lasat bagajele la hotel si au plecat sa cineze la cafeneaua Leopold, despre care citisera in ghidul Lonely Planet. "Abia comandaseram, cand am auzit un zgomot ca explozia unor petarde si tipete", a povestit David. Atacatorii, foarte tineri, "cu fete de baietei", dar foarte agresivi, au deschis focul in plin. Cei doi tineri au dat sa fuga, dar fata "a cazut intr-o parte, nu mai putea sa mearga". Un glont o lovise in picior. David a prins-o si, sustinand-o, a reusit sa o scoata din cafenea. "Am urcat intr-un taxi. Nimeni nu stia ce se intampla. Cred ca am fost primii (raniti) ajunsi la spital", si-a incheiat David relatarea. Katie a fost operata de urgenta, starea ei fiind stabila.
Trupele de comando, mobilizate impotriva teroristilor
Amploarea atacului a determinat autoritatile sa mobilizeze armata in ajutorul politiei. seful brigazii antiteroriste din Mumbai, Hemant Karkare, impreuna cu zece dintre ofiterii sai si un comandant al politiei au fost ucisi in timpul interventiei, ingreunata de preocuparea pentru soarta ostaticilor.
Dupa o noapte cumplita pentru ostatici si pentru cei ascunsi si baricadati, grupurile de comando antiteroriste au intrat in zori in hotelul Taj Mahal Palace, inaintand cu prudenta din etaj in etaj si camera cu camera. S-au auzit mai multe schimburi de focuri si explozii, iar la etajul al saselea a izbucnit un incendiu. Potrivit comandantului pompierilor, acestia au salvat intre 250 si 300 de oameni de la acest etaj, cu ajutorul scarilor speciale si lifturilor hidraulice. "Armata «perie» acum cladirea. Mai sunt cel putin doi tragatori, mai sunt inca oaspeti in hotel. si multe cadavre, pe care ne le putem scoate inca", relata, la cateva ore de la inceperea interventiei antiteroriste, comandantul pompierilor, citat de "Times Online".
Militarii si politistii au dat asigurari ca in Taj Mahal Palace nu au mai ramas ostatici. Nu acelasi lucru se putea spune, la inchiderea editiei, despre situatia din celalat hotel de lux atacat de teroristi, Trident-Oberoi, unde la o fereastra a putut fi observat un banner improvizat dintr-un cearsaf, pe care scria "Salvati-ne!".
De asemenea, un rabin si o familie de evrei erau ostatici in cladirea unui centru al comunitatii evreiesti, situat in apropierea celor doua hoteluri.
Un bilant de aseara indica peste 125 de morti si cel putin 300 de raniti. Printre persoanele ucise se aflau cel putin noua straini, intre care un japonez, un australian, un britanic si un italian. Alte aproximativ 300 de persoane au fost ranite. Patru dintre agresori au fost ucisi si alti noua arestati.
100 de oameni salvati de agenti sud-africani
Atacul de la Mumbai a fost cel de-al treila atentat important impotriva strainilor din acest an, in Asia de Sud, dupa atentatul sinucigas de acum doua luni de la hotelul Marriott din Islamabad, soldat cu 40 de morti, si cel din luna ianuarie de la hotelul de lux Serena din Kabul, in care au murit opt persoane.
La Taj Mahal Palace din Mumbai, unul dintre preferatele vedetelor de la Bollywood si ale strainilor, era cazata inclusiv o delegatie de europarlamentari. Un functionar al Parlamentului European, care ii insotea, a fost ranit in atac. sansa unora dintre oaspeti si nesansa teroristilor a fost ca aici se aflau si sase agenti de securitate sud-africani care, dupa cinci ore, au reusit sa evacueze in siguranta din cladire peste 100 de persoane. Dat fiind numarul mare de britanici care se afla in Mumbai, inclusiv in locurile atacate, premierul Gordon Brown a luat decizia de a trimite experti britanici in combaterea terorismului in ajutorul fortelor de securitate indiene.
Pakistanul neaga implicarea
Ministrul pakistanez al Apararii a afirmat ca tara sa nu este implicata in nici un fel in atacurile din Mumbay, ca reactie la declaratiile unui responsabil al armatei indiene care asigura ca atacatorii veneau din Pakistan.
Pakistanul este frecvent acuzat de vecinul sau indian ca ar fi in spatele atentatelor din India sau cel putin ca sustine gruparile care le comit. In schimb, Islamabadul denunta cu regularitate tentativele de destabilizare din partea puternicului sau vecin. Din 2004, India si Pakistanul, doua puteri nucleare ale Asiei de Sud, sunt angajate intr-un laborios proces de pace, ambele tari infruntandu-se in trei razboaie de la crearea lor in 1947. Ministrul de Externe pakistanez, Shah Mehmood Qureshi, aflat in India pentru negocieri de pace, invocand o amenintare terorista "globala" care trebuie infruntata "colectiv", a precizat ca "trebuie sa ramanem calmi si sa ne sustinem reciproc.
Ieri, Laskhar-i-Tayyiba, una dintre gruparile armate islamiste cu baza in Pakistan si care lupta contra prezentei indiene in Casmir, a afirmat ca nu este implicata in atacurile coordonate din Mumbai.
Spectaculoase si sofisticate, atacurile duc spre Al Qaeda sau islamistii pakistanezi
Un grup care s-a prezentat ca fiind "Mujahedinii din Deccan" a revendicat atentatele care au vizat Mombai, capitala economica a Indiei. Unul dintre atacantii armati a declarat ieri la televiziunea indiana ca apartine acestui grup islamist indian, pana acum necunoscut, care cere incetarea persecutiilor contra membrilor lor. Aflat in interiorul hotelului Oberoi, atacatorul a cerut eliberarea tuturor islamistilor incarcerati in India. Numele utilizat, "Deccan", desemneaza platoul care acopera o mare parte a centrului si sudului Indiei.
Dar intr-un mesaj televizat adresat natiunii, premierul Manmohan Singh a declarat ca grupul din spatele atacurilor coordonate din Mombai are baza "in afara tarii". "Este evident ca grupul care a actionat, cu baza in afara Indiei, a venit cu unica hotarare de a provoca haos in capitala economica a tarii", a precizat premierul, adaugand: "Ne avertizam formal vecinii ca folosirea teritoriului lor pentru lansarea de atacuri contra noastra nu va fi tolerata si totul va avea un pret daca nu se iau masuri adecvate". Pana acum, dupa fiecare atac, politia indiana acuza celulele "teroriste islamiste" legate in principal de Pakistan si Bangladesh. Oficialul indian a cerut ca "in aceste ore tragice, populatia sa mentina pacea si armonia pentru ca dusmanilor tarii noastre sa nu le reuseasca planurile malefice". "Sunt sigur ca populatia Indiei se va uni in fata acestei grave sfidari la adresa securitatii si integritatii natiunii", a mai spus premierul.
Aflat la Florenta, celebrul sef de orchestra indian Zubin Mehta a declarat ca terorismul doreste "distrugerea dialogului si coabitarii" pasnice intre India si Pakistan, acuzand "extremistii pakistanezi legati de Al Qaeda" ca se afla la originea atacurilor din Mumbai. El a precizat ca violenta nu a fost dirijata doar contra strainilor, fiind atacate si gara feroviara, un spital, un centru evreiesc. Mumbai a fost intotdeauna un oras al coabitarii intre etnii si religii, iata ce vor sa distruga teroristii.
Expertii erau ieri impartiti in ceea ce priveste identitatea autorilor atentatelor sofisticate, armele si coordonarea amintind de Al Qaeda, alte detalii ducand insa spre alte ipoteze, cum ar fi islamistii pakistanezi, si ei legati totusi de reteaua lui Bin Laden. Marina indiana cauta ieri in largul coastelor nava care ar fi transportat autorii atentatelor. Potrivit media, oamenii inarmati pana in dinti au sosit in Mumbai, aflat pe coasta vestica a Indiei, la bordul unor ambarcatiuni rapide dupa ce fusesera adusi in larg de o nava mai mare.
Hotelurile de lux, tinta privilegiata
Hotelurile de lux, cu precadere din Asia, au devenit o tinta privilegiata a atentatelor islamiste si securitatea lor trebuie serios intarita, au declarat expertii dupa atentatele din Mombai.
Rohan Gunaratna, directorul Centrului international de cercetare asupra violentei politice si terorismului din Singapore, sublinia ca exista o tendinta mondiala de a ataca hotelurile preferate de occidentali.
La 20 septembrie, un atentat cu camion-capcana contra hotelului Mariott din Islamabad a facut 60 de morti, iar in ianuarie opt persoane au fost ucise la Kabul in atacul contra marelui hotel Serena.
In 2005, in Iordania hotelurile Radisson SAS, Grand Hyatt si Days Inn au fost vizate de atentate sinucigase la Amman. In 2003 a fost atins JW Mariott din Jakarta, in Indonezia, explozia unei bombe soldandu-se cu 12 morti.
Nick O’Brien din Canberra, specialist in lupta antitero, declara ca pare a fi vorba de un adevarat "atac contra Occidentului". Expertii sunt de parere ca, avand in vedere securitatea intarita a resedintelor si a misiunilor diplomatice occidentale pentru a preveni exploziile sau atacurile armate, atacatorii se indreapta spre hoteluri, considerate ca fiind "a doua ambasada". Atacurile din Mombai demonstreaza ca la toate hotelurile occidentale in tari ca India, aflate in linia de actiune a terorismului, trebuie revizuite sistemele de protectie. Exemplu: Indonezia, unde, dupa atacul de la Marriott si alte atentate din Jakarta, hotelurile, birourile si alte tinte potentiale sunt dotate cu porticuri detectoare de metale, cu camere de supraveghere si echipamente pentru inspectarea vehiculelor.
Mai multe hoteluri au pus in functiune bariere sau rampe speciale pentru impiedicarea intruziunii unei masini sau a unui camion in holul de intrare. Securitatea a devenit "un mijloc de disuasiune in Indonezia", in atentatele din 2005 de pe Insula Bali, soldate cu 23 de morti, nu au fost vizate hoteluri, ci restaurante si baruri in aer liber. Gunaratna arata ca in India si Pakistan, unde riscurile de atentate este ridicat, ar trebui postate garzi inarmate la intrarea tuturor hotelurilor internationale si intarita coordonarea cu fortele de securitate guvernamentale.
Cea mai buna aparare este distanta, estimeaza O’Brien, recomandand instaurarea de largi perimetre de securitate in jurul hotelurilor, chiar daca recunoaste ca asigurarea unei protectii "totale este foarte dificila" in fata atacatorilor foarte bine antrenati si pregatiti sa moara.
Taj Mahal
Taj Mahal hotel din Mumbai este un simbol al mandriei indiene, ridicat in timpul perioadei coloniale britanice. A fost construit in urma cu 105 ani cu banii industriasului indian Jamsetji Nusserwanji Tata, dupa ce i se refuzase intrarea in Palace Apollo, hotel disparut astazi si care atunci era rezervat exclusiv albilor. Impresionantul dom rosu al hotelului domina portul Mumbai, de unde trupele britanice s-au reimbarcat in 1947, dupa independenta Indiei. Marit in 1903, Taj Mahal Hotel a devenit cel mai bun din Mumbai, locul mitic al metropolei cosmopolite, oferind buticuri de lux, un restaurant si o cafenea pe acoperisul in terase. Cu 565 camere si 46 de apartamente, decorat in stil maur sau florentin, Taj Mahal i-a avut ca oaspeti, printre altii, pe regina Elisabetha a II-a, ex-presedintele egiptean Gamal Abdel Nasser sau fostul Beatles John Lennon.
Principalele atentate din ultimii trei ani
In ultimii trei ani, India a fost lovita la fiecare trei luni de un atentat, dar ritmul s-a accelerat din noiembrie 2007.
Anul 2008
l 30 octombrie: 80 de persoane au fost ucise intr-o serie de atentate coordonate in statul indian Assam (nord-est), revendicate de islamisti indieni, gruparea necunoscuta "Forta de securitate islamica Mujahedinii indieni".
l 20 octombrie: 17 persoane ucise si alte 30 ranite intr-un atentat cu bomba la Imphal, capitala unui stat din extrema nord-estica a Indiei, la frontiera cu Birmania.
l 30 septembrie: O explozie a ucis sapte persoane si a ranit 82 intr-o piata din Malegaon, capitala statului Maharashtra, 280 km nord de Mumbai.
l 13 septembrie: 22 persoane ucise si o suta ranite in cinci atentate cu bombe cvasisimultane in mai multe cartiere comerciale din New Delhi, actiuni revendicate de Mujahedinii indieni.
l 26 iulie: Atentatele cu bomba de la Ahmedabad (vest) au facut 49 de morti si 160 de raniti.
l 13 mai: Cel putin 63 de morti si 216 raniti in sapte atentate cu bomba comise in piete din Jaipur, Mujahedinii indieni amenintand cu altele daca Delhi continua sa sustina Washingtonul si Londra.
Anul 2007
l 23 noiembrie: 13 morti si 40 de raniti in atentate cu bomba coordonate in fata tribunalelor din Pradesh, Faizabad si Benares (centru).
l 25 august: 36 de morti si 60 de raniti in doua explozii la Hyderabad.
l 19 mai: 10 morti la Hyderabad in explozia unei bombe intr-o moschee.
l 19 februarie: 68 de morti intr-un atentat contra unui tren ce lega India de Pakistan, simbol al procesului de pace dintre cele doua tari.
Anul 2006
l 8 septembrie: Un triplu atentat cu bomba a ucis 37 de persoane si a ranit peste 50 in apropierea unei moschei in vestul Indiei.
l 11 iulie: 187 de morti si 900 de raniti in sapte atentate perpetuate in trenuri si gari din Mombai.
l 7 martie: 23 de morti intr-un atentat ce a vizat un templu in orasul sfant hindus Benares.
l 14 aprilie: Doua bombe au ucis 12 persoane in marea moschee din New Delhi.