» Accesul la dosarele fostului KGB a fost restrictionat o data cu era Vladimir Putin. Oficiali de la Moscova spun ca arhivele pot fi accesate – cu anumite limitari –, dar ca trecutul Rusiei nu poate fi evocat numai in nuante intunecate.
Oficialii insarcinati cu gestionarea arhivelor KGB afirma ca accesul la dosare nu a fost restrictionat – persoanele ale caror rude au fost victime ale represinilor NKVD sau KGB pot studia documentele. Numele si alte date importante privind tortionarii sau informatorii nu vor fi facute publice insa niciodata, pentru ca, sustin arhivarii FSB – succesorul KGB –, viata privata a victimelor trebuie protejata. In plus, informatiile privind asa-numitele metode operative trebuie sa ramana secrete pentru a nu periclita securitatea statului. Din aceleasi motive, nici istoricii nu mai au acces direct la arhive, asa cum s-a intamplat in perioada imediat urmatoare caderii blocului comunist.
Istoricii rusi care fac eforturi pentru a studia ororile regimului lui Iosif Stalin sustin ca restrictiile – mult mai draconice decat recunoaste FSB – nu au nici o legatura cu protejarea vietii private a victimelor de mult decedate, ci sunt expresia unei noi filosofii a statului rus in era lui Putin. "Ei spun ca Rusia s-a ridicat din genunchi si trebuie sa fie mandra de trecutul ei. Teme precum represiunile lui Stalin sunt dure si intunecate, departe de a fi eroice. De aceea le marginalizeaza", a explicat, pentru New York Times, Boris Trenin, un istoric care incearca sa documenteze evenimentele din orasul Tomsk in perioada primei Mari Epurari incepute de Stalin in 1937.
» Putin: Rusia nu trebuie sa se rusineze de trecut
Anul trecut, guvernul de la Moscova a scos un ghid pentru profesorii din scoli in care Stalin este numit "unul dintre cei mai de succes lideri ai URSS", detaliind totodata "exploatarile crude" la care a fost supusa populatia. La lansare, Vladimir Putin, pe atunci presedinte, a recunoscut ororile regimului stalinist, afirmand insa ca rusii nu trebuie sa fie rusinati de trecut. "Avem capitole sumbre in istoria noastra; uitati-va numai la evenimentele de dupa 1937", a afirmat Putin. "Dar si alte tari au avut momentele lor teribile si intunecate. In orice caz, noi nu am folosit niciodata arme nucleare impotriva civililor, nu am aruncat chimicale peste mii de kilometri si nici nu am aruncat asupra unei tari mici mai multe bombe decat au fost aruncate in al doilea razboi mondial, cum a fost cazul Vietnamului."