12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialDirectorul CE Turceni, anchetat pentru un prejudiciu de 800.000 lei

Directorul CE Turceni, anchetat pentru un prejudiciu de 800.000 lei

Directorul Complexului Energetic (CE) Turceni, Dumitru Cristea, este cercetat in stare de libertate pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, pentru un prejudiciu calculat la 800.000 de lei.

Marti seara Cristea a fost retinut, dar magistratii Judecatoriei Targu-Jiu au dispus ieri punerea sa in libertate, dupa ce in proces s-a invocat exceptia de neconstitutionalitate privind arestarea acestuia. Impotriva directorului general al CE Turceni s-a dispus urmarirea penala sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, dupa ce acesta ar fi dispus achizitionarea la pret supraevaluat a unui utilaj minier defect. Dumitru Cristea si-a petrecut noaptea in arestul Politiei din Gorj, dupa ce procurorii anticoruptie din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Targu Jiu au dispus retinerea lui pentru 24 de ore. Anchetatorii spun ca Dumitru Cristea ar fi prejudiciat CE Turceni cu suma de 800.000 de lei, prin cumpararea unui buldoexcavator defect, care a fost dus direct in atelier pentru reparatii.

 

Procurorii sustin ca fapta directorului este extrem de grava, intrucat punerea in functiune a acestor utilaje miniere ar putea duce la producerea accidentelor de munca. In acelasi dosar, alti 15 angajati din cadrul CE Turceni sunt cercetati in stare de libertate. Saptamana trecuta, procurorii anticoruptie au instituit sechestrul asigurator pe o parte din averea directorului general al CE Turceni.
Dumitru Cristea mai este implicat intr-un scandal declansat ca urmare a unei verificari a inspectorilor de Integritate. Astfel a iesit la iveala faptul ca acesta a castigat, in luna iunie, o prima de circa 149.000 de lei, a carei valoare echivaleaza cu 12 salarii lunare, pentru realizarea indicatorilor de performanta economica. Suma respectiva a devenit publica dupa ce sotia acestuia, Narcisa Cristea, director economic al Primariei Targu Jiu, si-a reactualizat declaratia de avere.

 

In plus, sotii Cristea si-au deschis in ultimii doi ani mai multe conturi bancare, in care au circa 450.000 de lei, si au achizitionat doua proprietati in centrul municipiului Targu Jiu. Unul dintre terenuri este ocupat deja cu o vila, a carei valoare declarata este de peste 630.000 lei, iar o alta constructie situata in vecinatatea acesteia a fost estimata la peste 130.000 de lei, ambele cladiri fiind puse sub sechestru.
Dumitru Cristea a fost numit director general al CE Turceni in mai 2007. El a ocupat anterior postul de director comercial adjunct. Numele lui Cristea a mai fost vehiculat si in scandalul licitatiilor de transport carbune auto din cadrul CE Turceni. Alaturi de alte 20 persoane, el a fost anchetat pentru abuz in serviciu in forma calificata. Conform datelor vremii, licitatia organizata in noiembrie 2005 a fost castigata de o societate ce a propus un pret de doua ori mai mic pentru transport decat cel platit cu un an in urma. Licitatia a fost insa anulata si serviciile au fost incredintate direct catre firmele care au efectuat transportul anterior.

» In atentia ANI!
In paralel cu ancheta procurorilor DNA, Agentia Nationala de Integritate a facut cunoscut faptul ca verifica informatiile din declaratia de avere a sotilor Cristea.
In cele doua documente este consemnat un imprumut, in valoare de 250.000 de lei, de la un om de afaceri gorjean care le este ruda.

Cele mai citite

Top 10 cele mai mari bănci după active în S1/2024: Banca Transilvania, BCR şi CEC Bank domină clasamentul

În primul semestru din 2024, sectorul bancar românesc a înregistrat o creștere semnificativă a activelor, majoritatea instituțiilor din top 10 raportând avansuri considerabile comparativ...

Aproximativ 28.000 de locuințe nu sunt alimentate cu energie electrică

Aproape 28.000 de locuințe nu erau alimentate cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi...

VIDEO Ninge pe cel mai înalt drum din România. Lucrătorii de la Drumurile Naționale acționează cu utilaje de deszăpezire

Ninge pe cel mai înalt drum din țară, Transalpina, iar lucrătorii de la Drumurile Naționale acționează pentru îndepărtarea zăpezii. Stratul de zăpadă este de 1...
Ultima oră
Pe aceeași temă