26.5 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialIonela Cozma, un mare talent in pericol sa "moara" speranta

Ionela Cozma, un mare talent in pericol sa „moara” speranta

Ionela Cozma a cucerit nu mai putin de 12 titluri la Campionatele Nationale de inot in bazin scurt (25 m) disputate recent la Hunedoara, o performanta notabila, care la prima vedere o plaseaza in postura de urmasa a Cameliei Potec, campioana olimpica la 200 m liber de la Atena. De altfel, nu de putine ori Ionela Cozma, legitimata la CSM Pitesti pana luna trecuta, cand s-a transferat la Dinamo, a fost considerata un real talent si o mare speranta a inotului romanesc. Din pacate, pana acum, Ionela Cozma nu a confirmat in marile competitii ale seniorilor decat pe plan intern.

La inceputul anului 2006, la varsta de 17 ani, Ionela Cozma a atras pentru prima data atentia specialistilor. Inotatoarea a inregistrat rezultate excelente la etapele de Cupa Mondiala, dupa care la Campionatele Nationale a invins-o in cateva randuri pe Camelia Potec, cea mai valoroasa inotatoare din Romania, in probele de liber. Toate premisele o anuntau pe Ionela Cozma drept noua stea a inotului romanesc. Cota inotatoarei nascute la Baia Mare, eleva a antrenoarei Gica Deac la Clubul Sportiv Municipal din Pitesti, care crescuse fulminant in cateva luni, a scazut insa brusc in vara aceluiasi an. La Campionatele Europene de natatie pentru seniori de la Budapesta, cele mai bune rezultate ale sale au fost o calificare in finala de la 800 m liber si intr-una din semifinalele de la 100 m liber.

 

Ceea ce a uimit la vremea respectiva a fost multumirea de sine a tinerei sportive, in conditiile in care Diana Mocanu, la numai 16 ani, la Sydney, devenea campioana olimpica. "Consider ca pentru o prima participare la o competitie a seniorilor a fost foarte bine. Am facut ce-am putut. Ma bucur ca am reusit sa-mi bat adversarele de varsta mea care ma invinsesera la competitiile internationale anterioare", a fost surprinzatoarea declaratie a inotatoarei ce fusese cotata cu mari sanse la o medalie continentala.

Rio a ridicat-o din nou
Steaua sa a inceput sa straluceasca din nou cu putere in acelasi an, dupa participarea la cea dintai editie a Campionatelor Mondiale rezervate tineretului, disputata la Rio de Janeiro. Ionela Cozma s-a impus in proba de 800 m liber, cu un nou record al lumii, si a cucerit argintul la 100 m liber. Necalificarea sa in semifinalele de la 200 m liber – unde pana atunci inregistrase timpi excelenti – a surprins, dar la vremea respectiva a fost considerata accidentala de catre specialisti. "Aureola" creata in jurul Ionelei Cozma s-a mai mentinut o vreme, gratie catorva rezultate bune, chiar daca sporadice. Sportiva a continuat sa fie considerata marea speranta a inotului romanesc pana la Mondialele de natatie de la Melbourne din 2007.

 Spre dezamagirea tuturor, Ionela Cozma a inregistrat rezultate penibile in toate probele de liber la care a participat: locul 21 la 800 m, locul 39 la 200 m si locul 36 la 100 m si a ratat prezenta la Jocurile Olimpice de la Beijing, acolo unde "promisese" ca va lua o medalie.

Transfer la Dinamo
Ramane de vazut daca cele 12 titluri nationale cucerite recent la Hunedoara si transferul la Dinamo unde, din octombrie, se pregateste sub indrumarea antrenoarei Carmen Radu, vor constitui o motivatie suficienta pentru ca Ionela Cozma, acum in varsta de 19 ani, sa preia stafeta performantei de la Camelia Potec, sportiva cu care a fost comparata in mai multe randuri. Mai ales transferul in Capitala ar putea sa dea un nou impuls carierei sale, ajunsa intr-un punct in care cele 12 titluri nationale cucerite in numai cateva zile nu mai inseamna nimic fara o recunoastere internationala a valorii sale.
Ionela Cozma este inca tanara, dar are foarte mult de recuperat in ceea ce priveste gloria, tinand seama ca, in general, multe dintre vedetele acestei discipline au gustat din fructele succesului la varste mai fragede, pe langa exemplul Dianei Mocanu existand si altele. De pilda, la numai 16 ani Beatrice Caslaru, care a fost la un moment dat, la randul sau, legitimata la CSM Pitesti, cucerea nu mai putin de patru medalii de argint la prima sa participare la Europenele de seniori.

La 17 ani, Camelia Potec urca pe cele mai inalte trepte ale podiumului continental la 200 si 400 m liber, iar la 19 ani castiga bronzul mondial, evident tot la seniori. Ca sa nu mai spunem ca, la 18 ani, la Atena 2000, frantuzoaica Laure Manaudou cucerea titlul olimpic la 400 m liber cu un nou record european, argintul la 800 m liber si bronzul la 100 m spate.

» Prima romanca in "Cub"
Desi nu a reusit sa obtina baremul pentru a participa la Jocurile Olimpice de la Beijing in vara acestui an, Ionela Cozma a concurat, totusi, in 2008 in capitala Chinei, fiind prima inotatoare din Romania care a intrat in celebrul de acum "Cub de apa"! Nu este vorba insa de Olimpiada, ci de Openul Chinei, competitie care a avut loc in februarie si a fost considerata un fel de turneu preolimpic la care se puteau obtine "biletele" pentru JO, o intalnire prin care chinezii au aratat tuturor conditiile de concurs pregatite pentru JO. Desi a ocupat locuri destul de bune – 3 la 800 metri liber, 4 la 400 metri liber –, Ionela Cozma nu a reusit si timpii necesari pentru a reveni la Beijing in august, cand au avut loc Jocurile.

Cele mai citite

VIDEO Cel puțin 51 de persoane au murit într-o explozie de la o mină de cărbune din Iran

O explozie de gaz într-o mină de cărbune din provincia iraniană Khorasan de Sud a ucis cel puțin 51 de persoane și a rănit...

Aproape 3.000 de cetăţeni străini au încercat să treacă ilegal frontiera în primele 8 luni

Cele mai tranzitate frontiere au fost cea cu Ungaria, peste 12 milioane de persoane și cu Bulgaria, aproape 7 milioane de persoane O analiză a...

Sfidare, numele tău este Klaus

Poate că cei care și-au luat bac-ul cu o notă de peste 7,03 își vor aduce aminte că împăratul roman Caligula şi-a învestit...
Ultima oră
Pe aceeași temă