7.8 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăSportGrupul de la Cluj, reprezentat doar de Puscas

Grupul de la Cluj, reprezentat doar de Puscas

» Pe listele clujene, in mare parte, regasim aceleasi personaje invechite in arta politicii romanesti.

O batalie electorala interesanta va avea loc in colegiul senatorial care reuneste orasele Dej, Gherla si Campia Turzii. Cel mai bine plasat candidat pare sa fie actualul deputat PSD, Vasile Puscas, fostul negociator-sef cu Uniunea Europeana. Vasile Puscas este directorul Institutului pentru stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane si a fost director al Institutului de Relatii Internationale din Cluj si decan al Facultatii de stiinte Politice si Administrative. Vasile Puscas crede ca intarirea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene ar putea duce la atenuarea efectelor crizei economice. Contracandidatul sau cel mai bine plasat este fostul presedinte PNL al Consiliului Judetean, Marius Nicoara, in prezent consilier judetean. Acesta are ca punct tare atragerea investitiei Nokia la Jucu, tocmai in acest colegiu electoral, in perioada in care era seful administratiei judetene.

Fostul primar al Clujului, secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, doreste din nou un post de senator in Muntii Apuseni, iar fostul ministru PD-L al Educatiei, Mihai Hardau, incerca sa obtina un mandat de senator in colegiul de Vest din Cluj-Napoca. In privinta colegiilor de deputat, cele mai dure batalii se dau in cartierele Manastur si Grigorescu. In primul colegiu, presedintele organizatiei judetene a PD-L, deputatul Daniel Buda, il infrunta pe fostul candidat PNTCD la Primaria Clujului, Horea Dan, care este sustinut de PNL. In cel de-al doilea, ex-liderul clujean al BNS, deputatul PD-L Mircia Giurgiu, in prezent presedinte al Uniunii Sindicatelor Tipografilor din Romania, il infrunta pe fostul sef al Inspectoratului Judetean de Politie, Teodor Pop-Puscas, candidat din partea PSD.

Teodor Pop-Puscas, care este patronul firmei de paza si protectie PP Protect, se bazeaza si pe prietenia patronului echipei de fotbal CFR Cluj, Arpad Paszkany. Firma de paza a lui Teodor Pop-Puscas are contracte cu mai toate companiile lui Paszkany. Angajatii PP Protect pazesc mallul Polus Center, centrul comercial Sigma Center si stadionul "Dr. Constantin Radulescu" al echipei CFR Cluj.

 

Criza vine la Cluj
Aceste alegeri vin pe fondul primelor efecte ale crizei economice globale, care a lovit economia Clujului, dupa boom-ul din perioada 2004-2007. Se estimeaza ca, pana la sfarsitul anului, din judet vor disparea aproximativ 2.000 de locuri de munca. Rata somajului, care este in prezent de 2,8 la suta, ar urma sa se dubleze. Autoritatile spera sa redreseze situatia cu ajutorul unor noi investitori straini, printre care se afla concernul italian Marcegaglia, care va construi o fabrica de componente auto in comuna Jucu, langa fabrica Nokia.

 

Lideri locali nu prea exista
Alegerile uninominale au scos la lumina imensa criza de lideri din partidele clujene. Cu exceptia senatorului Vasile Dancu de la PSD si a deputatului Sandor Konya-Hamar de la UDMR, toti actualii parlamentari au intrat din nou in cursa electorala. Senatorul PNL Norica Nicolai va candida insa in Calarasi, iar deputatul PD-L Gratiela Iordache va candida tot in Muntenia. Partidele clujene au fost nevoite, in acest context, sa apeleze la candidati cu un traseu politic mai sinuos. Candidatul PNL de la Campia Turzii, Avram Gal, a trecut, in doar cinci ani, pe traseul PSDR-PSD-PNTCD-PLD-PD-L-FD-PNL. Petru Calian a fost, pe rand, presedinte al PRM Cluj, al PC Cluj, iar acum vrea sa candideze din partea PD-L.

 

Amicul sau, Virgil Pop, a ajuns in PNL pe traseul PRM-PC. Liberalii au apelat la fostul presedinte al PC Cluj, ex-secretarul de stat Aurel Netin, si la fostul lider al PNTCD Cluj-Napoca, Horea Dan. Tot in PD-L se afla fostul lider al PNTCD si al PLD Cluj, serban Radulescu, iar deputatul Mircia Giurgiu a ajuns in PD-L dupa ce a fost ales pe lista PRM in anul 2004. Au fost scosi de la naftalina fostul deputat PRM Dan Brudascu, fostul deputat PUNR Ioan Miclaus si fostul lider al PSM, Iosif Zegrean.

 

 

Peter Eckstein-Kovacs, UDMR:
Un veteran al politicii romanesti (foto 1)

Peter Eckstein-Kovacs a fost deputat in primul Parlament dupa rasturnarea regimului comunist, intre 1990 si 1992. In anul 1992, el a fost ales consilier local in Cluj-Napoca, pana in anul 1996. In acest an, Peter Eckstein-Kovacs a revenit in Parlament, dar ca senator, functie in care il regasim si astazi. Reprezentantul UDMR Cluj a ocupat, in perioada 1998- 2000, si portofoliul de ministru delegat pentru minoritatile nationale, in cadrul Guvernului CDR.

PUNCT TARE » Notorietatea si atitudinea responsabila in chestiuni importante.
PUNCT SLAB » Votul etnic, in conditiile in care maghiarii nu sunt majoritari in colegiul sau.

Serban Radulescu, PD-L:
O cariera legata de PNTCD (foto 2)

Contracandidatul sau cel mai puternic din colegiul uninominal, profesorul serban Radulescu, este o persoana cu o charisma deosebita. Din pacate pentru el, a pierdut deja o serie de batalii politice pentru ca nu a renuntat la principiile sale, insa acum are sansa unei revanse istorice. Cariera sa politica se leaga de PNTCD, partid al carui membru a devenit imediat dupa Revolutia din 1989.

PUNCT TARE » Beneficiaza de o buna reputatie, completata de sprijin politic masiv pentru PD-L.
PUNCT SLAB » A sosit recent in PD-L pe traseul PNTCD-PLD.

Ioan Bolovan, PSD:
Sustine reformarea invatamantului (foto 3)

Cel de-al treilea candidat cotat cu sanse in acest colegiu este profesorul Ioan Bolovan de la Facultatea de Istorie si Filosofie a Universitatii Babes-Bolyai. El candideaza din partea PSD. Ioan Bolovan are ca proiect politic reformarea invatamantului romanesc. Este seful comisiei judetene care avizeaza denumirile de strazi.

PUNCT TARE » Sprijin politic din partea PSD.
PUNCT SLAB » Absenta notorietatii.

Lucia Morariu, PNL:
Reprezentant al Guvernului ce militeaza pentru turism (foto 4)

Un alt candidat de calibru in colegiul senatorial cu pricina este secretarul de stat pentru Turism Lucia Morariu, din partea PNL. Unul dintre obiectivele ei ar fi transformarea Clujului intr-un centru de atractie turistica, in paralel cu obtinerea statutului de statiune pentru oras. A fondat una din cele mai importante companii de turism din Transilvania, Eximtur. Morariu propune instituirea unei cote zero de TVA pentru agentiile de turism care atrag straini.

PUNCT TARE » Are o buna vizibilitate in plan local.
PUNCT SLAB » Electoratul o percepe mai degraba ca pe o femeie de afaceri.

Cele mai citite

Ciolacu roșu ca racul – Academia Catavencu

Mai nou, jurnaliștii au început să-și coboare privirea spre lucruri mai pământene, mai bine spus, mai cele care au contact direct cu pământul....

Israelul vrea ca SUA să o sprijine după ce va ataca Iranul

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a afirmat, marţi, în cursul unei întrevederi avute la Tel Aviv cu secretarul de stat american Antony Blinken...

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, și-a dat demisia. Scandal de proporții privind recrutările

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, şi-a dat demisia după un scandal de proporţii ce vizează modul în care s-au făcut recrutările în armata...
Ultima oră
Pe aceeași temă