Criza economica va lovi afacerile din Craiova, ceea ce ar putea duce la o crestere masiva a somajului, mult peste media din tara. Compania Avioane SA a anuntat intrarea in somaj tehnic a tuturor angajatilor care nu lucreaza in sectoarele direct productive. Potrivit oficiului local al fortelor de munca, constructorul de avioane nu este un caz singular, o parte din companii au instiintat deja AJOFM Dolj ca vor face disponibilizari colective. In urmatoarele trei luni vor fi trimisi acasa circa 1.400 de salariati, in conditiile in care somajul a ajuns in judet de 7%, aproape dublu fata de media pe tara. Directorul Avioane Craiova, Valentin Bernovschi, ne-a declarat ca peste 400 dintre cei 680 de salariati ai fabricii care nu lucreaza in sectoarele direct productive vor sta acasa cate doua saptamani in lunile noiembrie si decembrie.
"In acest fel, vom face economii la utilitati si transport. Speram sa rezistam crizei economice, nici nu vreau sa ma gandesc mai departe. Salariatii care vor sta acasa vor primi 80% din salariu", ne-a declarat Bernovschi. Avioane SA Craiova se afla poate la ultima incercare de privatizare. Pana acum, doar italienii de la Alenia Aeronautica, producatorul avionului multirol Eurofighter Typhoon, au cumparat caietul de sarcini, insa este posibil ca o eventuala oferta a companiei sa fie conditionata de achizitionarea de catre statul roman a acestor aparate, in cadrul programului de inzestrare a Armatei. Paradoxal, AVAS a respins oferta de preluarea a cehilor de la Aero Vodochody, deoarece Aero voia sa disponibilizeze 180 de cei 160 de salariati ai companiei. Ei considerau ca ineficient raportul de 1 la 1 dintre personalul productiv si personalul administrativ.
Pe de alta parte, Aero Vodochody inca se mai gandeste daca va depune sau nu o noua oferta, ne-au informat reprezentantii societatii. Deocamdata, cehii sunt singurii care ar putea avansa o noua oferta pentru Avioane Craiova. In mediile puterii din Craiova se vorbeste ca, daca nu va fi privatizata pana la sfarsitul anului, societatea va fi lichidata. Putinele contracte aflate
in derulare nu asigura supravietuirea societatii.
IAR soim, ultima sansa
Societatile care colaboreaza la programul IAR 99 soim au incheiat un contract cu
MApN pentru realizarea a doua noi aparate. O parte din bani va reveni Avioane SA Craiova. Bugetul, in valoare de 10 milioane de euro, va fi insa impartit intre fabricile partenere la proiectul IAR-99 soim. Presedintele CA de la Avioane Craiova, Adrian Mironescu, a admis ca daca ultima incercare de privatizare va esua, din schema de personal vor fi reduse 300 de posturi.