» Liderii G20 reuniti la Washington au cazut de acord ca este necesar "un raspuns politic extins, bazat pe cooperare macroeconomica", respingand insa ideea unui "superjandarm" al finantelor internationale.
Declaratia finala a summit-ului G20 a subliniat "responsabilitatea agentiilor nationale de reglementare, care constituie prima linie de aparare impotriva instabilitatii pietelor financiare". Respingerea protectionismului excesiv si a ideii presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, de a se atribui Fondului Monetar International un statut de "superjandarm" al finantelor, ca si faptul ca declaratia finala a reuniunii nu s-a transformat intr-o critica a capitalismului, au fost intepretate drept o victorie a actualei administratii americane.
Cei 20 au convenit asupra unui "plan de actiuni imediate", sugerand utilizarea unor "masuri bugetare cu rezultate rapide pentru stimularea cererii interne", cum ar fi scaderea ratei dobanzilor in unele tari. Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat ca sustine propunerea unor planuri nationale si coordonate de relansare economica, a caror valoare ar echivala cu 2% din produsul intern brut al statelor participante, si care ar genera o crestere economica de 2%.
Daca majoritatea participantilor la reuniune au calificat-o drept un succes istoric, analistii au fost mai sceptici, aratand ca, in aceasta faza, se poate vorbi mai mult despre promisiuni ("The Wall Street Journal", "The Observer"), masurile si actiunile care vor urma fiind hotaratoare.
» Masuri urgente
Declaratia finala a summitului G20 subliniaza necesitatea intensificarii "cooperarii internationale intre agentiile de reglementare" din fiecare stat si intarirea "normelor internationale acolo unde este necesar", armonizarea normelor de contabilitate, cresterea transparentei pietelor produselor derivate, revizuirea practicilor privind remunerarea conducatorilor de banci pentru evitarea asumarii de riscuri excesive si "revizuirea mandatului, a modului de guvernare si a nevoilor de capital ale institutiilor financiare internationale" (FMI, Banca Mondiala), prin cresterea implicarii statelor emergente.
Cancelarul german, Angela Merkel, aprecia ca G20 si-a propus ca "toti factorii implicati, toate produsele si toate pietele sa fie supravegheate, pentru a nu mai exista zone de umbra". Ministrii de Finante ai celor 20 trebuie sa prezinte pana pe 31 martie masuri de "inalta prioritate". Un nou summit va avea loc pe 30 aprilie, cel mai probabil la Londra, Marea Britanie asigurand anul viitor presedintia G20.