1.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecial5 metode simple de a scapa de durerile de spate

5 metode simple de a scapa de durerile de spate

Specialistii sustin ca, in medie, 8 din 10 oameni sufera de dureri de spate pe parcursul vietii. In mod special, femeile sunt cele mai predispuse la afectiuni reumatice si dureri osoase. Explicatia consta in faptul ca femeile obisnuiesc sa poarte pe umar genti uneori destul de grele, sa duca povara unei sarcini sau sa tina in brate bebelusul. Pentru cei care sunt in situatia de a se confrunta cu o durere de spate sau doar pentru a se informa in aceasta privinta, experta Samantha Heller, de la publicatia "Health Magazine" face cinci recomandari rapide si usoare pentru a scapa de acest tip de durere:

1) Stati pe scaun cu spatele drept!

Coloana vertebrala este afectata in mod direct de pozitia pe care o avem atunci cand stam pe scaun. Daca luam in considerare ca obisnuim sa stam la birou in medie 8 ore zilnic, este foarte important ca pe langa confort sa avem grija si de corectitudinea pozitiei pe care o avem in scaun. O pozitie statica, pe langa faptul ca duce la cresterea tensiunii in spate, ceafa, umeri, brate si picioare, poate sa si sa creasca tensiunea din muchii spatelui si din discurile coloanei vertebrale.

Tendinta persoanelor care stau foarte mult intr-un scaun de birou este sa se cocoseze sau sa "culce" in scaun, si aceasta pozitie poate intinde ligamentele. Pentru a evita inevitabilele dureri de spate, este necesar un scaun ergonomic, care sa sustina spatele intr-o pozitie corecta. Totodata, este important sa mentinem legatura intre picioare si podea cand stam pe scaun.

2) Consumati cat mai des spanac si broccoli!

Este cunoscut faptul ca un consum de produse alimentare bogate in calciu ajuta la mentinerea unor oase sanatoase, dar cercetatorii niponi au descoperit ca si vitamina K are un rol esential in evitarea osteoporozei. In acest sens, medicii recomanda consumarea legumelor verzi, precum spanacul si broccoli, care ajuta la sporirea densitatii osoase. Cu cat oasele sunt mai puternice, cu atat intreg organismul devine mai puternic si cu atat mai scazute riscurile unor accidente soldate cu dureri de spate.

3) Reduceti cantitatea de lucruri pe care le purtati in geanta de umar!

Daca poseta pe care o purtati pe umar are o greutate de peste 10% din greutatea corporala, asta inseamna ca este foarte grea. In plus, trebuie sa o "carati" cum trebuie. Adica cel mai bine este sa folosit tipul de geanta cu barete lungi, astfel incat trunchiul corpului sa aiba mai multa libertate de miscare. In plus, se recomanda schimbarea pozitiei, mutarea pe de un umar pe cealalalt la fiecare 20 de minute.  

4) Dormiti intr-o pozitie corecta!

Tipul de saltea pe care dormim este determinant pentru pastrarea sanatatii oaselor si in special a spatelui. O saltea dura, contrar miturilor, se pare ca nu este cea mai buna solutie. Conform unui studiu publicat recent in revista "Spine", oamenii care dorm pe suprafete moi se confrunta mai rar sau deloc cu durerile de spate. Pernele? Da, dar ele nu trebuie asezate prea sus. Pozitia ideala: capul sa fie mentinut la nivelul coloanei vertebrale. Si inca un sfat: daca obisnuiti sa dormiti pe spate, atunci este bine ca barbia sa nu preseze cosul pieptului, iar daca preferati sa dormiti pe lateral, nu va arcuiti corpul peste umar.  

5) Intariti-va muschii abdominali!

Mentinerea elasticitatii musculare va ajuta sa va protejati spatele de accidentari nedorite. Pentru intarirea musculaturii este recomandat sa faceti de cel putin trei ori saptamanal exercitii specifice: asezati-va pe spate cu genunchii stransi pe piept, apoi incet atingetiu podeaua cu varfurile degetelor de la picioare sau asezati-va pe spate langa o suprafata plana verticala, de pilda un  perete si incercati sa flexati picioarele in forma de V, tinandu-va simultan mijlocul cu ambele maini.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

România cade pe locul 17 în piața auto europeană a mașinilor electrice după reducerea subvențiilor

Eliminarea primei de 10.000 de euro din programul Rabla Plus a dus la o scădere drastică a vânzărilor de mașini electrice în România, care...

Cod roșu de viscol și vânt puternic: traficul rutier afectat grav în mai multe județe din țară

Circulația rutieră este puternic afectată, vineri, în mai multe zone ale țării din cauza viscolului și vântului extrem. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a...

România cade pe locul 17 în piața auto europeană a mașinilor electrice după reducerea subvențiilor

Eliminarea primei de 10.000 de euro din programul Rabla Plus a dus la o scădere drastică a vânzărilor de mașini electrice în România, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă