21.5 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFermierii cer protectia Ministerului Agriculturii

Fermierii cer protectia Ministerului Agriculturii

» O federatie de agricultori sustine ca 10-15% din fermieri dau faliment in 2009
» Agrostar vrea sa trimita in somaj tehnic 50.000 de fermieri pe banii statului.
» Doar afacerile noi si cele inglodate in datorii sunt expuse falimentelor, sustine LAPAR.

Criza globala se va rasfrange indirect si asupra agricultorilor romani, in special asupra celor cu vechime mai mica si asupra celor foarte indatorati la banci, astfel ca unii dintre acestia ar putea ajunge chiar in faliment anul viitor, potrivit lui Nicolae Sitaru, presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).
Pe de alta parte, oficialii Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) estimeaza ca 10-15% din agricultorii romani vor da faliment anul viitor, ca efect al crizei globale, in lipsa unui sprijin financiar, potrivit declaratiilor preluate de NewsIn.

Tot ca efect al crizei financiare internationale, Federatia Agrostar a cerut Ministerului Muncii si Ministerului Agriculturii intrarea in somaj tehnic a 50.000 de angajati din domeniul agricol, pentru ca unele societati nu isi pot continua activitatea. Numarul celor care ar intra in somaj tehnic este echivalent cu trei sferturi din totalul angajatilor afiliati Agrostar. Contactat telefonic de "Romania libera", ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat ca aceste cifre nu au o baza reala si a refuzat sa comenteze. Peste doua saptamani agricultorii isi incheie activitatea pe acest an, fiind greu de estimat ce se va intampla anul viitor. Cei care vor fi prinsi cu stocuri vor fi mai intariti in 2009, chiar daca vor pierde usor din pret. Cei mai afectati vor fi fermierii mai noi si cei cu credite mari la banci, nefiind exclus ca unii dintre acestia sa se confrunte cu falimentul", a declarat Sitaru.

 

In ceea ce priveste eventualele disponibilizari din domeniul agriculturii, presedintele LAPAR spune ca acestea vor fi ca efect al restructurarii continue inceput acum 20 de ani. "Daca in ‘90, circa 40% din forta de munca a Romaniei era in agricultura, in urma reformelor, pentru a atinge standardele europene, in agricultura ar trebui sa lucreze doar 4-5% din totalul angajatilor", a explicat Sitaru.
Atat anul trecut, cat si in acest an, fondurile europene destinate agricultorilor au fost absorbite in totalitate, fiind depuse mai multe proiecte eligibile decat fondurile alocate. Agricultorii romani au fost sprijiniti de stat in acest an cu peste 100 euro la hectar, in vreme ce fermierii europeni au primit subventii de 330 euro la hectar.

 

"Principala problema a producatorilor agricoli este faptul ca sunt prinsi in menghina de intermediari, care ajung sa castige chiar mai mult decat fermierii. In medie, un taran primeste doar o treime din pretul final de vanzare a produselor agricole, ceea ce nu este normal", a precizat Sitaru.
In acelasi timp, presedintele LAPAR spune ca desi preturile cerealelor si furajelor sunt la jumatatea celor de anul trecut, painea si carnea de porc nu s-au ieftinit, chiar s-au scumpit. "Inteleg ca au crescut preturile la benzina si energie, dar trebuie sa existe o corelatie cat de mica intre pretul cerealelor si furajelor si cel al produselor finale", a explicat Sitaru. Preturile mari sunt alimentate si de importurile de produse agricole, care reprezinta circa jumatate din total.

Cele mai citite

BEC: Candidaturile și listele cu susținători pentru alegerile prezidențiale se depun până pe 5 octombrie

Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea Preşedintelui României din 2024 a decis, marţi, că, până la 5 octombrie, ora 24,00, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor...

România, printre ultimele în UE la colectarea deșeurilor electronice: doar 31,7% reciclate în 2021, față de ținta de 65%

România s-a clasat în 2021 printre ultimele țări din UE în ceea ce privește colectarea deșeurilor din echipamente electrice și electronice (DEEE), cu un...

MAE: Avertizare de călătorie pentru Ungaria

Restricţiile vor fi aplicate de autorităţile ungare pe fondul temerilor cu privire la creşterea semnificativă a debitului Dunării în zilele următoare În contextul inundaţiilor recente,...
Ultima oră
Pe aceeași temă