-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăGDPRMuzica ne fereste de bolile de inima

Muzica ne fereste de bolile de inima

Specialistii au descoperit pentru prima data ca ascultarea muzicii preferate are efecte benefice poentru organism, protejand in special inima de boli. Cercetatorii de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Maryland, din Statele Unite, au demonstrat ca emotiile provocate de ritmurile unor melodii ajuta la mentinerea bunei functionarii a sistemului circulator. Concret, sunetele melodioase provoaca senzatia de bine, de relaxare si liniste interioara, care se traduce anatomic prin dilatarea vaselor sanguine pentru a permite o mai buna circulatie a sangelui.

Conform unui studiu prezentat in cadrul reuniunii Asociatiei Americane pentru Sanatatea Inimii, desfasurat pe 11 noiembrie la New Orleans, oamenii reactioneaza diferite la diferite tipuri de cantece, insa tendinta este unitara: muzica buna insanatoseste inima.

Cercetarile au fost efectuate pe un lot de 10 persoane (7 barbati si 3 femei), cu o medie de varsta de 36 de ani, nefumatori si fara diagnostice de boli cardio-vasculare. Acestia au participat la mai multe faze ale studiului: 1) ascultarea unei melodii cu ritmuri alerte;  2) auditia unor compozitii care le inducea sentimentul de anxietate si repulsie; 3) vizionarea unor inregistrari video care le provoca rasul si 4) ascultarea unor cantece favorite. Ordinea fazelor experimentului (fiecare cu o durata de 30 de minute) a fost aleasa la intamplare. Anterior, voluntarii au fost obligati sa nu asculte nicio melodie preferata timp de doua saptamani, pentru a se realiza asa-numita "desensibilizare emotionala".

Pe baza informatiilor furnizate de pe participantii la studiu (care au fost invitati sa noteze zilnic toate senzatiile aparute pe parcursul auditiilor individuale sau de grup), cercetarorii au stabilit ca endoteliul (strat subţire de celule care captuşeşte cavităţile seroase, vasele sanguine sau vasele limfatice) a raspuns la stimulii auditivi intr-un mod foarte pozitiv, prin ajustarea nivelului de coagulare a sangelui si prin secretarea unor substante vitale apararii organismului de infectii, alergii si rani.  Dupa 16 masurari ultrasonografice ale arterelor pentru fiecare participant la studiu, s-a constatat ca, in conditiile ascultarii unor melodii dinamice artera branhiala (localizata in partea superioara a bratului) s-a dilatat cu un procent de 26%, in vreme ce melodiile care au provocat stari de anxietate au micsorat vasele sanguine cu 6% din diametru. Clipurile cu imagini comice au determinat o dilatare evaluata la 19 procente, iar melodiile lente, relaxante, au crescut dilatarea vaselor de sange cu 11%.

Majoritatea participantilor la studiu au preferat melodiile country, iar genul heavy-metal a provocat cele mai multe cazuri de anxietate. Printre cantecele preferate s-au numarat hituri din toate genurile: rock, muzica clasica, jazz, dance si slow.

Specialistii au concluzionat ca muzica are un impact fiziologic intens la nivelul activitatii creierului, afectand direct modul in care sunt eliberati asa-zisii hormoni ai fericirii – "endorfinele", responsabile de inducerea unor stari  emotionale pozitive sau negative.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă