15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialUnde ne aflam?

Unde ne aflam?

Cum in Franta nu am avut niciodata prilejul sa-l ascult conferentiind si cum se anunta o intalnire cu marele filosof aici, la Salvador de Bahia, unde ma aflu pentru scurt timp, mi-am zis ca ocazia nu trebuia ratata. Au fost numerosi brazilieni veniti pentru Edgar Morin. La cei 87 de ani impliniti, acest mare filosof si sociolog, cu peste 60 de carti publicate, este de o vitaliate impresionanta. Tema conferintei: raspunsuri la cateva intrebari de baza. Ce se intampla cu omenirea in aceasta larvara globalizare care a distrus solidaritatea locala si incurajeaza banalizarea culturala? Cum iesim din multiplele crize? Ce facem cu economia? Cu genetica? Unde ne aflam?… Vast program, s-o recunoastem. si cum pe internet, din ceea ce relateaza presa romaneasca, se vede pustiul de idei din actuala "campanie" politica autohtona, mi-am zis ca nu strica sa va rezum cateva idei adevarate, enuntate aici de acest intelept. Vitale si pentru romani!

Exista mai multe globalizari, cu efecte diferite. Una tehnico-economica, alta democratica, mai putin puternica, si una culturala, ce se prezinta sub trei aspecte: sare in ochi mai intai banalizarea culturilor, prin anihilarea treptata a culturilor originale; mai rar, asistam si la reinvierea anumitor culturi si arte locale, care profita de mijloacele moderne de difuzare, cum e cazul flamenco-ului din Andaluzia, devenit "moda" gratie industriei discului. Al treilea aspect priveste metisajul, amestecul culturilor. Globalizarea creeaza un nou tip de societate mondiala, lipsita insa de "teritoriul" ei, de o economie proprie. Aceste elemente de identitate au fost inlocuite de comunicare si, respectiv, de economia mondializata, care nu sunt deloc adevarate referinte cu care sa se indentifice omul mondializat, in singuratatea lui. Dar cel mai mult lipseste "autoritatea legitima" in aceasta societate mondializata.

 

Ii lipseste, de asemenea, si comunitatea de destin, daca nu vrem sa spunem ca destinul nostru comun a devenit amenintarea nucleara, aneantizarea tuturor. Tot comunitate de destin, in negativ, ar putea fi considerate degradarea biosferei, degradarea ecologica, absenta unei reglementari economice care duce la crize repetate, precum si conflictele ideologico-religioase, mai nou caricaturizate ca o lupta intre bine si rau.  Dupa cum vedem, e o colectie intreaga  de identitati prin ricoseu. Daca aceste procese continua, nu e exclus sa ajungem la situatia de dupa 1929, cand istoria a consemnat ascensiunea legala a lui Hitler la putere si a nazismului ca doctrina de stat.

Nava spatiala "Terra" s-a angajat intr-o aventura periculoasa, spune acelasi Edgar Morin, fiindca nimeni, nici macar stiinta, nu o controleaza. Aceeasi stiinta a produs bomba de la Hirosima si se aventureaza fara nici un control in manipularile genetice, in timp ce criza societatilor traditionale produce dezechilibre demografice, exoduri masive de populatii, cu tot cortegiul de insecuritate, pericole, regrese. Exista in asta si o mica parte pozitiva. Cu cat devin mai evidente, cu atat mai mult crizele cer gasirea unor solutii. Daca nu, sistemul risca sa intre in colaps, se dezintegreaza. Sistemul e obligat sa se transforme, iata concluzia logica.

Partea proasta vine din faptul ca fortele capabile sa metamorfozeze sistemul intr-o noua societate sunt inca foarte imprastiate, nu se cunosc intre ele. Ar fi nevoie de un proces de puternica constientizare a crizei in care se afla intreaga planeta pentru a se purcede la imbunatatirea calitatii vietii pe intreaga planeta. Deocamdata, predomina  egoismul si individualismul de tip occidental, care au tendinta sa distruga legaturile traditionale de solidaritate. Exista, e drept, solidaritatea statului, dar e compensata de solidaritatea dintre oameni.

Caderea zidului berlinez, moment "extrem de politic", in opinia lui Morin, a dus la sfarsitul regimului totalitar sovietic, dar a antrenat si puternice consecinte negative: a lasat camp liber neoliberalismului economic, dogma a scolii de la Chicago, si a provocat, chiar si in Rusia, dezastre economice repetate, sporind inegalitatile. "Cand un sistem este incapabil sa-si trateze problemele vitale, acest sistem sau ajunge sa se dezintegreze, sau e capabil sa degajeze chiar din interiorul sau un sistem  mai bogat, un metasistem, o metamorfoza." Simplu, clar, de afisat pe perete! Dar ce vom alege, dintre cele doua solutii?

Cele mai citite

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă