» Hotararea Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionala ordonanta de urgenta privind amanarea aplicarii majorarii cu 50% a salariilor profesorilor a fost salutata de cei din tabara PD-L, PSD, PRM.
Verdictul curtii constitutionale asupra amanarii majorarii lefurilor pentru profesori (cresterea fusese anterior adoptata de Parlament, legea fiind si promulgata de presedinte), prin ordonanta de urgenta, a fost amanat de marti pe miercuri, dupa ce Guvernul a trimis o cerere prin care a solicitat CCR sa nu mai analizeze amanarea majorarilor pentru ca ordonanta a fost abrogata de o alta. De altfel, purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, a precizat ca ordonanta adoptata in ultima sedinta de guvern privind cresterile salariale ale profesorilor cu pana la 28% ramane in vigoare. Spataru a precizat ca nu comenteaza decizia CCR, care vizeaza exclusiv Ordonanta de Guvern 136/2008 privind stabilirea unor masuri pentru salarizarea personalului din invatamant, aprobata in sedinta de guvern din 28 octombrie.
"Nici nu ma intereseaza decizia de astazi intrucat ordonanta de urgenta pe care au declarat-o neconstitutionala nu mai era oricum in vigoare", a declarat ministrul Educatiei, Anton Anton. Liderul PNL, Norica Nicolai, a spus si ea ca verdictul Curtii trebuie respectat. Potrivit unor surse autorizate, judecatorii CCR au preferat sa declare neconstitutionala intreaga OUG din octombrie, pentru ca prin cea mai recenta ordonanta din data de 10 noiembrie se abrogase un singur articol al vechii ordonante, alte trei ramanand in vigoare. Liderul PD-L, Emil Boc, a afirmat ca decizia Curtii este una istorica "ce pune stavila abuzurilor" Guvernului Tariceanu-Geoana. Boc a solicitat intrunirea de urgenta a Parlamentului pentru respingerea, in aceeasi zi, a celei de a doua ordonante a Guvernului, precum si dezbaterea cat mai rapida a motiunii de cenzura initiate de PD-L pe tema educatiei.
"Este ultimul act de demnitate pe care Parlamentul il mai poate face – sa demita acest Guvern, ca o forma definitiva de protest pentru umilinta la care l-a supus. In acest moment, Guvernul Tariceanu nu mai are nici o sansa sa supravietuiasca din perspectiva acestor ordonante de urgenta. Poate nu mai este timp sa mai vina un nou guvern, dar este necesar macar ca acest Guvern sa plece ingenuncheat, sa isi insuseasca mandatul ingenuncheat de catre Parlament, pe care l-a umilit", a speculat electoral momentul Emil Boc. La randul sau, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a caracterizat decizia Curtii drept sanctionarea unui abuz de drept. "E evident ca, din punctul de vedere al CCR, orice actiune de contralegiferare e sanctionata cu atat mai mult cu cat s-a ajuns la o confuzie inacceptabila, existand o succesiune de acte normative care se anuleaza unul pe altul", a aratat Diaconescu.
"Este bine ca acest Guvern, si eventual parlamentarii, sa stie ca materialul legislativ nu este un maidan al unor golanii sau smecherii golanesti", a spus vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas. Cum o ordonanta a fost declarata neconstitutionala, iar cealalta, prin care lefurile dascalilor tot nu cresc cu 50% ramane in vigoare, liderii sindicatelor din invatamant au anuntat ca-si vor cauta dreptatea tot la CCR. Tot ieri insa, pentru a doua oara, sedinta Camerei Deputatilor in care urma sa se stabileasca trimiterea la comisii a OUG de amanare a majorarii cu 50% a salariilor profesorilor nu s-a mai tinut din lipsa de cvorum. In afara de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, la sedinta au participat secretarul Valeriu Tabara din partea PD-L, chestorul Gheorghe Albu de la PSD si vicepresedintele Lucian Bolcas de la PRM.