22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăListarea Fondului Proprietatea, blocata de Comisia Vladescu

Listarea Fondului Proprietatea, blocata de Comisia Vladescu

» Calendarul listarii Fondului Proprietatea a fost respectat relativ bine pana acum o luna, cand s-a blocat la Comisia Vladescu, care intarzie sa publice in Monitorul Oficial caietul de sarcini pentru selectia administratorului Fondului.

O eventuala intarziere a alegerii administratorului Fondului pana spre inceputul anului viitor va amana implicit si listarea la Bursa de Valori, a declarat ieri Daniela Lulache, directorul general executiv al Fondului. "Daca se prelungeste alegerea administratorului, probabil vom avea o intarziere si in calendarul listarii, care presupune definitivarea procedurilor pana la jumatatea anului viitor", a declarat Lulache.
In urma cu o luna, pe 14 octombrie, Guvernul a aprobat caietul de sarcini, ocazie cu care Sebastian Vladescu, presedintele Comisiei de selectare a administratorului FP, declara ca peste o saptamana firmele interesate pot ridica de la Comisie caietul de sarcini, calendarul listarii si regulamentul de organizare a licitatiei. Totusi, nici dupa o luna caietul de sarcini nu a fost transmis spre publicare catre Monitorul Oficial, Vladescu declarand marti pentru NewsIn ca inca se lucreaza la verificarea tehnica a textului si traducerea caietului. "Abia cand se va incheia acest proces, caietul va putea fi publicat. In momentul de fata nu pot spune o data sigura pentru publicarea caietului de sarcini in Monitor", preciza Vladescu.

Potrivit calendarului, administratorul trebuie ales pana la finalul acestui an. Procesul de selectie a administratorului FP va incepe cu un anunt lansat pentru firmele interesate. Va urma o sesiune de intrebari din partea companiilor, pe o perioada de doua saptamani, dupa care se vor depune ofertele initiale. In baza unei grile de punctaj, vor fi selectate 3-5 companii, cu care se va incepe un dialog competitiv. Din acestea, doar cu 2-3 companii se va intra in faza negocierilor pentru oferta finala. Va castiga oferta cu cel mai mic pret. Astfel, conform calendarului, managerul Fondului Proprietatea ar trebui ales intre 10 si 20 decembrie.

Profit in crestere
In primele noua luni din acest an, Fondul Proprietatea a obtinut un profit net de circa 425 milioane lei (116 milioane euro), in crestere cu 40% fata de perioada similara din 2007, in special datorita incasarii de dividende mai mari. Astfel, in primele trei trimestre din 2008, Fondul a realizat o cifra de afaceri de 458,6 milioane lei, din care 382,7 milioane lei – dividende de la companiile din portofoliu, 49,4 milioane lei – venituri din dobanzi, iar 23,9 milioane lei – venituri din diferenta de curs valutar.

In acelasi timp, Fondul a cheltuit pentru activitatea curenta 26,3 milioane lei, din care 17 milioane lei pe diferente de curs valutar, iar 9,3 milioane lei – cheltuieli operationale. Disponibilitatile banesti ale Fondului erau de 930,6 milioane lei, din care 134 milioane lei plasati in titluri de stat emise in octombrie, iar 775 milioane lei plasati in depozite bancare. La finalul lunii octombrie, Fondul avea 2.024 milioane de actionarii privati care detineau 25,3% din capitalul social.

» Salariu mediu de 4.300 euro
Cheltuielile cu salariile s-au ridicat la 3,1 milioane lei, ceea ce inseamna o cheltuiala medie salariala/angajat de 4.300 euro lunar. Fondul de salarii include atat lefurile platite personalului angajat (12 persoane), cat si indemnizatiile brute pentru administratori si conducere – Directoratul si Consiliul de Supraveghere – (10 persoane). Pe de alta parte, oficialii Fondului reamintesc ca nu sunt functionari de stat, iar Fondul nu e finantat de stat.

Cele mai citite

Probleme pentru Universitatea Craiova! Se amâna debutul lui Cicâldău

Universitatea Craiova se confruntă cu o problemă în ceea ce privește revenirea lui Alexandru Cicâldău, mijlocașul de 27 de ani, care continuă să fie...

Marcel Churchill sau războiul rozetelor

Întrebat de ce nu s-au luat măsuri după ce județul Galați a fost lovit de două ori de inundații majore de-a lungul timpului,...

Raya a salvat-o pe Arsenal de la eșec! Portarul spaniol a avut o paradă uluitoare

David Raya, portarul lui Arsenal, a fost protagonistul unei duble parade impresionante care a salvat echipa sa în meciul împotriva Atalantei, scor 0-0, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă