14.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialMii de angajati, trimisi fortat in concediu

Mii de angajati, trimisi fortat in concediu

Criza financiara internationala a afectat serios activitatea producatorilor locali din industria metalurgica, dificultati deosebite avand companiile care produceau otel pentru constructii. Intreprinderile de profil au fost nevoite sa reduca sau sa opreasca temporar productia si sa trimita o buna parte din lucratori in concedii obligatorii, pe diferite durate, cu plata a 75% din salariu.

Numarul muncitorilor din industria metalurgica trimisi ca urmare a reducerii productiei in concedii obligatorii platite se ridica la cateva mii.
"In mai multe intreprinderi metalurgice din tara s-a redus productia, iar o parte din lucratori au fost trimisi in concedii cu plata a 75% din salariu. Probleme au aparut in special in intreprinderile care produceau otel pentru constructii, mai putin afectate fiind cele ce produc otel pentru santierele navale. In concedii cu plata a 75% din salariu au fost trimisi muncitori de la Mechel Targoviste, ArcelorMittal Hunedoara, TMK Resita si altele", a declarat Mircea Scintei, presedintele Federatiei Metarom.

La Mechel Targoviste, saptamana trecuta au fost trimisi in concediu 3.000 de muncitori din cei 3.700 de angajati ai intreprinderii. "Pe 17 noiembrie se va relua productia, existand comenzi pentru 30 de mii tone otel. Intreprinderea noastra lucreaza 95% pentru piata interna. La anul probabil vor fi niste disponibilizari, dar nu se vor incadra in concedieri colective", a precizat Mihai Toma, de la sindicatul COS Targoviste.
Singura ramura din metalurgie care se pare ca nu se confrunta cu probleme grave este cea de neferoase. La Alro Slatina, "productia este cea bugetata, nu se pune deocamdata problema disponibilizarilor sau a trimiterii in concedii platite cu 75%", a afirmat Constantin Gagiu, presedintele sindicatului Alprom.

ArcelorMittal Hunedoara va opri productia de otel in lunile noiembrie si decembrie, pe fondul problemelor existente la nivel mondial. In sedinta comisiei de dialog social desfasurate in cadrul Prefecturii Hunedoara, directorul general al SC ArcelorMittal SA Hunedoara, Remus Patan, a precizat ca piata internationala a produselor siderurgice este in continua scadere, drept urmare s-a decis oprirea productiei in perioada noiembrie-decembrie 2008, in asteptarea restabilirii echilibrului economic cerere-oferta, dar si pentru conservarea resurselor financiare cash ale companiei.

"Toate firmele romanesti care fac export sunt afectate de criza economica. ArcelorMittal Hunedoara nu produce pe stoc", potrivit directorului combinatului siderurgic. Patan a precizat ca este previzibila o repornire a productiei siderurgice in ianuarie 2009, cu posibilitati de crestere in trimestrul II/2009, in functie si de evolutia pietei internationale. In prezent, la combinatul ArcelorMittal Hunedoara isi desfasoara activitatea peste 1.242 angajati.

» Scaderi
Criza financiara internationala a afectat activitatile producatorilor locali de otel, care au fost nevoiti sa reduca productia. De asemenea, cel putin pentru primul semestru al anului viitor este estimata o scadere a productiei.
In ultimele luni, pe piata internationala s-a inregistrat o scadere importanta a cererii de otel, iar pretul otelului a coborat cu 75% incepand din luna iunie.

Cele mai citite

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...

VIDEO Ninge pe cel mai înalt drum din România. Lucrătorii de la Drumurile Naționale acționează cu utilaje de deszăpezire

Ninge pe cel mai înalt drum din țară, Transalpina, iar lucrătorii de la Drumurile Naționale acționează pentru îndepărtarea zăpezii. Stratul de zăpadă este de 1...

Aproximativ 28.000 de locuințe nu sunt alimentate cu energie electrică

Aproape 28.000 de locuințe nu erau alimentate cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă