13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLoviti la buzunar de caderea leului

Loviti la buzunar de caderea leului

» Serviciile si alimentele din import s-au scumpit ca efect al devalorizarii monedei nationale.

» Preturile care includ transporturi n-au scazut odata cu benzina.

Romanii au platit in octom-brie pe produse si servicii cu 1% mai mult decat in luna anterioara, potrivit Institutului National de Statistica (INS), iar principala cauza care a urcat inflatia a fost deprecierea brusca a leului de la jumatatea lunii, potrivit analistilor. Astfel, inflatia anuala s-a accentuat la 7,39%, surprinzand analistii, care se asteptau la o temperare sub 7,2%. Serviciile s-au scumpit cel mai mult in octombrie, in special din cauza deprecierii leului in raport cu euro, pana la un minimum de 3,97 lei/euro. Devalorizarea leului nu a scumpit doar serviciile cu 2,23% ci s-a transmis partial si inspre grupa produselor alimentare, ale caror preturi au avansat in medie cu 1,14%. Cel mai putin s-au scumpit produsele nealimentare – cu 0,52%.

Desi in octombrie benzina s-a ieftinit semnificativ, in urma scaderii abrupte a cotatiei titeiului, preturile medii ale combustibililor au coborat foarte putin, cu doar 0,31%, deoarece grupa acestora inglobeaza si alte tipuri de combustibili, cum ar fi lemnele uscate, carbunii etc., potrivit lui Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. De asemenea, ieftinirea benzinei si a motorinei n-a condus la scaderea preturilor produselor care inglobeaza un anumit cost cu transportul, desi la orice scumpire anterioara a benzinei aceste preturi cresteau automat. "In acest caz este vorba de o asimetrie a evolutiei preturilor. Preturile anumitor produse se duc in sus automat cu preturile benzinei, dar nu scad atunci cand benzina se ieftineste, din cauza ca, in Romania, inflatia are o inertie foarte mare. Foarte greu se decide cineva sa coboare preturile", a explicat Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.

Cele mai importante scumpiri pe care romanii au trebuit sa le suporte in octombrie au fost la oua (9,9%), legume (3,66%), branzeturi (3,45%), telefon si bilete de avion (3,35%), cinema, teatre, muzee, invatamant si turism (4,6%), autoturisme si piese auto (2,92%), lapte de vaca (2,56%) si tigari (2,56%). Ieftiniri cu mai mult de 1% nu au fost decat la fructe proaspete. "Motivul principal al accentuarii inflatiei cu mult peste ce ma asteptam a fost deprecierea cursului de schimb, care s-a transmis inclusiv la alimentele din care importam cantitati considerabile – carne, branza, lapte – si chiar la autoturisme, desi cererea la nivel mondial e in scadere dramatica.

 

Pe de alta parte, cursul nu a stat mult timp depreciat, dar a fost de ajuns ca preturile sa se ajusteze in functie de acel nivel si nu au coborat o data cu revenirea cursului din cauza ca majoritatea se tem ca s-ar putea intoarce la 3,9 lei", a spus Chidesciuc. "Ma asteptam la scumpirile sezoniere la legume, dar nu si la carne, branza, lapte. Presiunile de crestere a preturilor se pastreaza din cauza mentinerii excesului de cerere pe fondul cresterilor salariale si ale pensiilor. Desi in tarile dezvoltate consumul scade, la noi inca se consuma exuberant. Consumul va incetini, dar nu semnificativ, iar o scadere nu se intrevede deocamdata", a spus Dumitru.

» Cererea urca preturile
"In continuare, evolutia cursului de schimb este foarte importanta pentru inflatie. Temperarea inflatiei va fi foarte greu de realizat, din cauza excesului de cerere care se mentine pana in trimestrul II sau III din 2009, chiar daca va incetini creditarea. Pentru finalul lui 2008 vad inflatia anuala coborand spre 6,8%", a conchis Chidesciuc. Dumitru estimeaza ca inflatia anuala va ajunge la 6,8-6,9% la finalul acestui an si la 4,5% – la sfarsitul lui 2009.

Cele mai citite

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă