17.8 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialA inceput eliberarea permiselor auto model nou

A inceput eliberarea permiselor auto model nou

» A fost pastrata forma veche, insa s-au introdus elemente de securitate suplimentare.

» Documentele noi respecta standardele europene si contin mai putine date de identificare

De ieri, a inceput emiterea noilor tipuri de permise auto si certificate de inmatriculare, care au mai multe sisteme de securitate si cuprind mai putine date de identificare decat cele vechi. Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Bucuresti s-a deschis ieri, dupa ce a fost inchis timp de doua zile, pentru modernizarea sistemului informatic, necesara emiterii noilor acte. Bucurestenii care isi ridica noile permise sau certificate vor constata ca acestea contin mai putine informatii. "Unele date au fost eliminate pentru ca nu se mai cer in UE. Am renuntat, de exemplu, la precizarea dimensiunilor anvelopelor in certificatul de inmatriculare.

 

Datele respective raman in cartea de identitate a autovehiculului", a declarat Dan Mosescu, seful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Bucuresti. Angajatii Serviciului au trecut la sistemul de emitere centralizata a permiselor auto si certificatelor de inmatriculare care respecta cerintele reglementarilor europene si au  avantajul unei mai bune securizari. Noul model de permis isi pastreaza forma veche, insa este realizat conform normelor Uniunii Europene, pe suport unicarbonat, iar datele si fotografia sunt gravate cu laser. Permisul european de conducere este foarte greu de falsificat, intrucat contine o serie de elemente de siguranta, lizibile doar in anumite conditii.
De asemenea, actul prezinta o serie de coduri prin care sunt reliefate anumite restrictii, cum ar fi cutia automata sau manuala.

 

Noul model al certificatului de inmatriculare a autovehiculelor la standard european are mai putine date decat cel eliberat pana in prezent, insa include data primei inmatriculari si informatii referitoare la titularul autovehiculului si un cod de omologare comunitara.
Titularii permiselor auto si certificatelor de inmatriculare model vechi nu au obligatia sa ceara preschimbarea documentelor, acestea ramanand valabile pana la expirarea lor.

Cele mai citite

Oglinda uscată a Moldovei: peste jumătate dintre locuitori, nu au apă potabilă

Datele INS arată că 1.800 de şcoli şi grădiniţe nu au acces la reţeaua de apă Cel mai recent raport al Institutului Naţional de Statistică...

Klaus Iohannis la Sommet-ul Francofoniei: Acordăm o atenție deosebită oportunităților economice din spațiul francofon

Una dintre prioritățile majore ale Francofoniei o reprezintă educația și formarea tinerilor, a declarat președintele Iohannis la Paris Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă,...

Reacția Dianei Șoșoacă după respingerea candidaturii la alegerile prezidențiale

Diana Șoșoacă a reacționat după ce Curtea Constituțională a României i-a respins candidatura la alegerile prezidențiale. Aceasta își cheamă susținătorii la un miting: „Absolut...
Ultima oră
Pe aceeași temă