26.5 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialBoxul romanesc revine la viata

Boxul romanesc revine la viata

Boxul amator romanesc, aflat in cadere libera in ultimii ani, va renaste, se pare, din propria cenusa pana la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012. Atat cele trei medalii – una de argint si doua de bronz – cucerite de reprezentantii nostri la Campionatele Mondiale pentru tineret care au avut loc la Guadalajara, in Mexic, cat si comportarea promitatoare a celorlalti componenti ai lotului sunt semne vadite de revitalizare a acestei discipline. Boxul romanesc a dat ultima oara semne de viata in 2004 – la JO de la Atena, unde Ionut Gheorghe a cucerit medalia de bronz pentru Romania –, iar acum se pare ca exista sperante din nou.

Razvan Andreiana este noua vedeta a lotului de tineret, componentul CS Dinamo Bucuresti urcand pe cea de-a doua treapta a podiumului mondial, fara a avea posibilitatea de a lupta pentru titlu din cauza problemelor medicale. Antrenorul lui Andreiana de la club, Dumitru Dorobantu, nu s-a aratat deloc surprins de performanta elevului sau, mai mult, el declarand ca se astepta chiar la titlul mondial. "Razvan a plecat la Guadalajara hotarat sa urce pe cea mai inalta treapta a podiumului si sunt mai mult decat convins ca ar fi avut mari sanse sa-si implineasa visul daca medicii nu i-ar fi interzis sa lupte in finala (n.r. – in semifinala contra australianul Timacoy Williams, pe care l-a invins cu 8-3, Razvan Andreiana a ramas fara doi dinti si s-a ales cu nasul umflat si cu o coasta fisurata usor, din cauza careia nu a mai putut respira normal, iar medicii i-au interzis sa urce in ring pentru ultimul act).

Este un boxer cu o ambitie iesita din comun, chiar daca nu pare la prima vedere", ne-a declarat tehnicianul. "L-am remarcat inca de cand era copil si concura la campionatele nationale ale cadetilor, si as putea spune ca i-am urmarit evolutia de departe. In urma cu un an si jumatate, am considerat ca a venit vremea sa ne ocupam mai serios de pregatirea lui si i-am propus sa vina la Dinamo. A acceptat cu bucurie, in conditiile in care, fara sa ne laudam, scoala de box din stefan cel Mare este printre cele mai bune din tara", a povestit Dumitru Dorobantu cum l-a "racolat" pe Razvan Andreiana.

Fascinat de arme, vrea sa devina ofiter de politie
Vicecampionul lumii este zgarcit la vorba si la prima vedere pare timid, dar nu e asa. S-a apucat de box in clasa a VI-a, urmand sfatul dirigintei sale, care i-a remarcat temperamentul. "Ma cam luam de colegi, iar lor le era teama de mine. Eram mai rau si mai neastamparat fata de ceilalti copii, iar doamna diriginta mi-a spus sa incerc sa fac box de performanta in grupa fratelui dumneaei, care era antrenor. M-am dus la sala, mi-a placut si, la putina vreme, am fost legitimat la clubul Dacia Mioveni", a povestit sportivul, acum elev la seral, in ultimul an la Grupul scolar Colibasi. Incurajat de tatal sau, care spera sa-l vada campion olimpic, Razvan Andreiana a continuat cu seriozitate antrenamentele, fara sa neglijeze scoala, si curand au inceput sa apara si rezultatele.

 

In afara de multiplele titluri nationale la cadeti si juniori, in 2007 a iesit campion european la cadeti. Razvan a fost incantat cand i s-a oferit sansa de a deveni component al clubului Dinamo pentru ca si-a vazut viitorul asigurat ca sportiv, dar si dupa incheierea activitatii competitionale. "De mic eram fascinat de armele de foc. Nu ma jucam decat cu pistoale si pusti, si ma uitam doar la filme politiste.  La Dinamo am toate sansele sa mi se indeplineasca cele mai arzatoare dorinte: ca boxer, sa cuceresc o medalie olimpica, iar dupa ce ma retrag din activitatea sportiva sa devin ofiter de Politie la Mioveni (n.r. – orasul natal)", a marturisit Andreiana.

Mai greu sa slabeasca decat sa fie in ring
Medalia de argint cucerita la Mondialele de la Guadalajara i-a deschis drumul atat spre lotul olimpic, unde a fost deja cooptat, cat si spre titularizarea la Dinamo, unde deocamdata este angajat civil pentru ca nu si-a terminat inca liceul. De asemenea, cucerirea acestui trofeu i-a demonstrat ca poate depasi cu succes si problemele sentimentale care l-au tulburat inainte de competitie. "Cu putin timp inainte de Mondiale m-am despartit de prietena mea, dar domnul antrenor m-a ajutat sa depasesc momentul si sunt foarte bucuros ca n-am fost afectat in timpul competitiei", a dezvaluit tanarul boxer. De fapt, pentru Razvan Andreiana momentele disputarii meciurilor sunt cele mai usoare: "N-am emotii aproape deloc inainte sa urc pe ring, iar cand incepe lupta mi se pare cel mai usor. Cel mai greu e cu slabitul, dar m-am obisnuit".

Anul viitor, la seniori, doar la nationale
Chiar daca Andreiana este deja considerat o mare speranta a boxului romanesc, antrenorul sau a decis ca anul viitor sa-l introduca in lupta seniorilor numai la competitiile nationale: "Deocamdata nu e cazul sa participe la intreceri internationale ale seniorilor pentru ca trebuie menajat pentru Jocurile Olimpice de la Londra. La seniori este mult mai greu si nu trebuie sa-l uzam sau sa-l supunem unor riscuri de accidentari inutile. Cu atitudinea lui de invingator si cu croseul de dreapta, are tot timpul sa creasca pentru Olimpiada din 2012".
Campionatul Mondial de box pentru tineret de la Guadalajara s-a aflat la prima editie, Federatia Internationala de Box (AIBA) introducand aceasta competitie in locul Campionatului Mondial pentru juniori. Evenimentul a adunat in Mexic 359 de pugilisti, cu varste de 17 si 18 ani, din 68 de tari.

CANTARUL, PRINCIPALUL INAMIC
Dragos Marin, doborat de oboseala si greutate
Un alt medaliat la Guadalajara, Dragos Marin (categocia 57 kg), spera ca va castiga o medalie la Jocurile Olimpice de la Londra 2012. Pugilistul de la CSM Gladiatorul Iasi spune ca din 2009 va fi component al lotului olimpic, motiv pentru care spera ca in 2012 sa fie medaliat la Londra. "Mai e mult de munca pana acolo, dar vreau sa ma pregatesc foarte serios in anii ce urmeaza, pentru a realiza multe in boxul amator. Ar fi o performanta de exceptie", a declarat elevul antrenorilor Constantin Dreer si Mitica Agavriloaie.  "Am fost putin obosit in semifinale, pentru ca era al patrulea meu meci, dar am fost si slabit, pentru ca inaintea competitiei a trebuit sa fac un program dur de slabire pentru a intra in categorie", a explicat Dragos esecul din penultimul act, care i-a adus "doar" bronzul mondial.

DESI NU AU LUAT MEDALII, AU IMPRESIONAT
"Vastag" si "Bute" s-au oprit in sferturi
Alaturi de Razvan Andreiana au stralucit atat ceilalti doi medaliati de la Mondialele mexicane – Dragos Marin (57 kg) si Aurel Manole (91 kg) –, cat si Bogdan Juratoni (69 kg) si Catalin Paraschiveanu (64 kg). Chiar daca la Guadalajara nu au urcat pe podium, atat Juratoni, cat si Paraschiveanu sunt considerati urmasii unor boxeri romani celebri. Dincolo de o tehnica excelenta, Juratoni impresioneaza prin forta si a fost asemanat de specialisti cu Francisc Vastag, in timp ce Paraschiveanu este supranumit "noul Lucian Bute al Romaniei". Surprinzator, Razvan Andreiana, chiar daca il are ca idol pe Leonard Doroftei, nu a incercat sa-l copieze, iar stilul sau de lupta nu seamana cu al nici unui pugilist celebru. "Razvan Andreiana se bate ca Razvan Andreiana. El este original si cred ca acesta este un alt atu al sau", a precizat Dumitru Dorobantu.

Aurel Manole, cu gandul tot la Londra 2012
Si cel de-al treilea medaliat al Romaniei la Guadalajara, Aurel Manole (cat. 91 kg), se gandeste la Olimpiada de la Londra ca fiind "tinta" sa principala. Antrenorul sau de la CSM Calarasi, Constantin Bebeselea, spune ca "obiectivul nostru pentru acest Campionat Mondial a fost atins", iar viitorul se leaga de 2012. "Am obtinut pe merit aceasta medalie. Ne pregateam de mult pentru aceasta competitie si ma asteptam la o medalie. Pentru noi este o incununare a unei munci de patru ani. Acum o luam de la zero si ne pregatim cu pasi mari pentru Olimpiada din 2012", a spus Bebeselea.
Romania a avut sase sportivi in primii opt ai categoriilor respective: Razvan Andreiana (vicecampion mondial la 54 kg), Dragos Marin (la 57 kg) si Aurel Manole (la 91 kg – bronz), Ciprian Apadaresei (la 51 kg), Bogdan Juratoni (la 69 kg) si Ionut Bodilcu (la 81 kg) – pe locurile 5-8.

Cele mai citite

Crimă urmată de sinucidere într-o comună din județul Vâlcea

O crimă tragică a avut loc în localitatea Păușești-Măglași, județul Vâlcea, unde un bărbat de 39 de ani și-a ucis cu brutalitate cumnata. Incidentul...

Atac armat în SUA: cel puțin patru persoane și-au pierdut viața

Un atac armat tragic a avut loc sâmbătă seara în Birmingham, Alabama, unde mai mulți atacatori au deschis focul, ucigând patru persoane și rănind...

Fragmente osoase descoperite pe un drum forestier din județul Olt

O serie de fragmente osoase, aparent de origine umană, a fost descoperit pe un drum forestier din județul Olt, în apropierea pârâului Dârjov, sâmbătă...
Ultima oră
Pe aceeași temă