» Putini presedinti americani s-au confruntat cu atatea provocari la inceput de mandat.
» Obama are sansa de a intra in istorie la acelasi nivel cu Lincoln sau Roosevelt, presedinti care au schimbat destinul Americii in vremuri de razboi si criza, dar si riscul esecului este urias.
Toti presedintii americani au fost pusi la incercare intr-un fel sau altul, dar putini dintre ei s-au confruntat cu o conjunctura atat de dificila, se arata intr-o analiza realizata de AP. "Doua razboaie si o criza economica inseamna mai mult decat au avut de infruntat Lincoln sau Franklin Delano Roosevelt", crede Terry Sullivan, profesor de stiinte politice la Universitatea din Carolina de Nord. "Mama mea, care are 88 de ani, ma intreaba intruna «De ce ar vrea cineva sa fie presedinte acum?». Aceasta este sansa lor. Ceea ce il face pe un presedinte american sa intre in istorie cu un titlu de glorie este sa se confrunte cu provocari si sa reuseasca. Dar exista si riscul sa esueze", explica Sullivan.
Ca si Franklin Delano Roosevelt, presedintele ales Barack Obama trebuie sa infrunte o grava criza bancara. La fel ca alt predecesor ilustru, Abraham Lincoln, Obama este chemat sa atenueze divizarile din randul natiunii americane. si, la fel ca Richard Nixon, Obama va fi comandant suprem al armatei SUA in vreme de razboi.
Constient ca asteptarile sunt uriase, presedintele ales a indemnat la rabdare in discursul victoriei, avertizand ca "drumul nostru este dificil, abrupt. S-ar putea sa nu ne atingem obiectivele intr-un an sau chiar intr-un mandat". In acelasi timp insa, el a adoptat o atitudine plina de incredere si de speranta, la fel cum a procedat Roosevelt, care, venind la putere in plina recesiune, a reusit sa le redreseze moralul conationalilor sai si sa reinvie spiritul american.
Un alt predecesor ilustru, Abraham Lincoln, a fost ales presedinte cand tara era in pragul razboiului civil. Imediat dupa alegeri, dar inainte de investire, Carolina de Sud a anuntat separarea de Uniune, iar alte sase state au urmat-o. In cele patru luni de tranzitie, intre alegeri si investire, Lincoln a adoptat o atitudine de "inactivitate controlata", aminteste Harold Holzer, autorul cartii "Lincoln President-Elect" ("Lincoln, presedintele ales"). El nu voia sa spuna nimic care ar fi putut sa supere Sudul, dar nici sa piarda sprijinul abolitionistilor si al democratilor din Nord, de care avea nevoie in cazul in care ar fi trebuit sa lupte pentru a salva Uniunea, asa cum s-a si intamplat. Nu intamplator, in primul sau discurs ca presedinte ales, Obama l-a evocat pe Lincoln ca pe un promotor al unitatii nationale: "Dupa cum Lincoln a spus unei natiuni mult mai divizate decat suntem noi astazi, nu suntem dusmani, ci prieteni. Desi pasiunile s-au aprins, nu trebuie sa le lasam sa rupa legaturile noastre de afectiune".
Pentru a reface unitatea nationala, Lincoln i-a cooptat in echipa de guvernare pe multi membri ai opozitiei, un alt exemplu care ar putea fi urmat de noul presedinte ales. Oricum, avertizeaza analisti citati de AP, este de asteptat ca acesta sa nu se grabeasca sa faca declaratii si nominalizari prea curand in perioada de tranzitie. De altfel, la prima sa conferinta de presa dupa alegere, Obama a repetat de cateva ori ca "SUA nu au decat un presedinte la un moment dat" si ca, deocamdata, altcineva este in acest rol.
Asemanari
» De la Lincoln la Obama
In afara de faptul ca au fost amandoi alesi in momente de rascruce pentru America, mai exista similaritati intre Abraham Lincoln si Barack Obama.
Amandoi s-au afirmat ca politicieni de nivel national in statul Illinois, dupa ce au crescut in alte parti, Lincoln in Kentucky si Indiana, Obama – in Hawaii si in Indonezia.
Au facut parte timp de opt ani din legislativul statului Illinois, Lincoln in Camera Reprezentantilor, Obama in Senat. Au petrecut doi ani la Washington, in Congres, inainte de a candida la presedintie.
Au facut declaratii impotriva razboiului. Lincoln a criticat razboiul cu Mexicul, iar Obama s-a opus interventiei din Irak. S-au remarcat pe scena politica nationala datorita talentului lor oratoric, Lincoln in dezbaterile Lincoln-Douglas si prin discursuri celebre cum ar fi cel despre "casa divizata", iar Obama prin discursul electrizant de la Conventia Partidului Democrat din 2004.