– Spitalul are zeci de pacienti care sunt tratati in conditii demne de Evul Mediu.
– Sanatoriul, aflat in stare avansata de degradare, este singura unitate medicale de specialitate din regiune.
In ultimele doua luni, in judetul Caras-Severin, a crescut numarul de bolnavi de TBC, iar spitalele sunt pline. Cel mai grav este faptul ca in acelasi timp a crescut si numarul deceselor provocate de afectiuni pulmonare si, in special, de TBC. Doctorul Cornel Gherman, directorul ASP Caras Severin, spune ca ,,in ultimele doua luni, sectia TBC Marila a Spitalului Orasenesc de la Moldova Noua s-a umplut la capacitatea maxima, toate cele 90 de paturi fiind ocupate.
In acelasi timp, numarul internarilor si al deceselor datorate TBC a crescut foarte mult. In consecinta, se va cere Ministerului Sanatatii cresterea numarului de paturi la aceasta sectie. Practic, la aceasta data, Sanatoriu de la Marila este singurul sanatoriu TBC din partea de vest tarii. Este foarte important pentru oras si judet, mai ales ca numarul de bolnavi de plamani si TBC este in crestere", a adaugat doctorul Gherman.
In acelasi timp, sanatoriu este intr-o stare deplorabila. Sanatoriul TBC si de bolnavi cronici de la Marila din judetul Caras-Severin, a fost construit in anul 1936, este printre cele mai mari din Romania si la un moment dat avea aproape 700 de paturi. La Marila, datorita medicilor buni si a factorilor de mediu si clima care fac adevarate minuni la bolile de plamani, erau internati pacienti din toata tara. Insa, din cauza cheltuielilor mari de intretinere, cladirea sanatoriuluui a intrat intr-un proces avansat de degradare exterioara. Cu timpul, din cauza lipsei de fonduri, sanatoriul a fost transformat intr-o sectie externa a spitalului orasenesc din Oravita, iar in prezent mai are 200 de paturi: 100 pentru bolnavii cronici si cu boli contagioase si altele 100 pentru cei cu probleme ftiziologice tip TBC.
Cu toate ca are sapte etaje, functionale au mai ramas doar etajele trei si patru, adica, mijlocul. La ultimele nivele, din cauza acoperisului degradat, ploua ca afara. Structura de rezistenta este asa de bine realizata incat poate rezita la un seism de 8 grade pe scara Richter. Spitalul Oravita, desi are un buget foarte mic, ca mai tot ceea ce insemna sanatate bugetara in Romania, a reusit si reuseste in continuare mentinerea in functiune a sanatoriului.