6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialSat din epoca bronzului, dezgropat

Sat din epoca bronzului, dezgropat

Arheologii muzeului judetean de Istorie si Arta Zalau au descoperit in apropierea localitatii salajene Recea un sat din epoca bronzului. Acesta a fost datat, cel mai probabil, in perioada 1.500-1.300 i.Hr. Descoperirea a fost facuta in urma unor lucrari de descarcare de sarcina arheologica a unei zone de circa doi kilometri patrati, in care societatea Cemacon Zalau va amenaja o cariera de exploatare a argilei si o linie de productie a blocurilor ceramice.
Potrivit arheologului Ioan Bejinariu, cel care s-a ocupat de acest sit, "satul este compus din opt case, dispuse pe un deal, pe doua siruri aproximativ paralele. In apropierea caselor au fost gasite gropi destinate depozitarii proviziilor". In total au fost gasite 124 de complexuri arheologice, insemnand locuinte, morminte, gropi de provizii sau cuptoare menajere, dar si doua schelete umane, din mai multe perioade istorice, incepand cu 1.500-1.300 i.Hr., pana in secolele III-IV e.n.

 

"Este pentru prima data in Transilvania cand un sat din epoca bronzului este cercetat integral. Doar la sapaturi pe suprafete mari poti sa vezi o asezare in ansamblul ei", a subliniat sursa citata.
O alta descoperire facuta cu ocazia acelorasi sapaturi arheologice este o asezare din perioada de sfarsit a dominatiei romane, secolele III-IV, atunci cand populatia era formata, cel mai probabil, din daci si germanici. In cadrul acestei asezari, in partea dinspre vale, au fost identificate mai multe gropi folosite la afumarea carnii. "Populatiile germanice erau cele care foloseau aceasta metoda de afumat carnea. Mai exact, se foloseau soproane in care erau amplasate mai multe gropi rectangulare, cu latura de un metru, care se umpleau cu mangal si pietre.

 

Fumul degajat din aceste gropi afuma carnea atarnata in sopron", explica Ioan Bejinariu.
Piesa de rezistenta a sitului cercetat este un cuptor de ars ceramica, din aceeasi perioada cu afumatorile. "Acesta are doua etaje, despartite de un gratar cu orificii. Partea superioara a cuptorului este cea in care se puneau la ars vasele de ceramica, iar in cea de jos se facea focul", a mai spus arheologul, care a precizat ca langa cuptor au fost gasite fragmente ceramice si chiar vase intregi din vremea respectiva.

Muzeul Judetean de Istorie intentioneaza sa organizeze o expozitie si sa publice o monografie cu recentele descoperiri arheologice. "Descoperirea este importanta din punct de vedere stiintific. In acest fel avem o imagine clara despre cum arata un sat din aceasta perioada a epocii bronzului", a conchis Ioan Bejinariu.

Cele mai citite

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...

Interes major pentru Autostrada Litoralului: 11 companii în competiție pentru contractul de miliarde

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a subliniat că lucrările vor fi realizate la standarde europene, proiectul fiind finanțat din fonduri europene și de la bugetul...

Programul de guvernare propune stimulente pentru tinerii absolvenți și subvenții pentru angajatori

Tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată cu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată vor primi o primă de stabilitate pe o...
Ultima oră
Pe aceeași temă