22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCreditele masive ne-au mentinut in topul comertului de retail

Creditele masive ne-au mentinut in topul comertului de retail

» Comertul cu amanuntul a incetinit in septembrie, desi bancile au acordat cele mai mari credite din acest an.

» Incetinirea abrupta a creditarii va frana consumul cu 5%.

Romania s-a mentinut in septembrie, pentru a patra luna consecutiv, pe primul loc la nivelul Uniunii Europene in functie de cresterea comertului de retail, cu 15% fata de luna similara din 2007, potrivit Eurostat. La nivelul Uniunii Europene, vanzarile cu amanuntul au scazut cu 0,4% fata de luna septembrie din 2007. Avansul consistent al comertului cu amanuntul din Romania a fost sustinut in principal de cresterea medie cu 25% a salariilor si de expansiunea cu peste 50% a creditelor de consum. Totusi, comertul de retail din Romania se afla intr-o pierdere semnificativa de viteza in ultimele luni, de la 23,6% in iunie, la 18,5% in iulie, 17,3% in august si pana la 15% in septembrie. Astfel, comertul de retail a incetinit in luna cand bancile au acordat cele mai mari credite din acest an, de 5,51 miliarde lei, din care 3,73 miliarde lei pentru consum.

 

Practic, creditele acordate de banci in septembrie au reprezentat o cincime din creditele acordate in primele noua luni ale anului si tot nu a fost de ajuns pentru accelerarea comertului de retail. "Pentru a accelera comertul sau chiar PIB-ul trebuie ca bancile sa crediteze cu o viteza considerabil mai mare. Astfel, chiar daca bancile au acordat credite consistente in septembrie, se observa ca era nevoie de si mai multi bani pentru cresterea vitezei comertului de retail", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economist-sef al ING Bank Romania.

Schimbare brusca de atitudine a bancilor
Daca in septembrie bancile s-au grabit sa acorde clientilor ultimele credite inainte de a intra in vigoare noile norme de creditare ale BNR, in doar cateva zile atitudinea la nivelul sistemului bancar s-a schimbat brusc. "Bancile au realizat brusc cat de pronuntate sunt riscurile cursului de schimb, ca economia ar putea merge mai rau decat estimau anterior si ca nu mai au acces la finantare din exterior de la bancile-mama. In octombrie cred ca a fost jale pe creditare, multe banci aproape ca au sistat acordarea de imprumuturi si asta o s-o vedem din datele BNR. Totusi, BNR n-ar trebui sa fie asa de linistita. Trebuie sa intervina ca imprumuturile sa mearga cat de cat, altfel am putea avea o franare in nas a economiei", spune un analist.
"Incetinirea creditarii e abia la inceput. Ma astept ca in ultimele luni din 2009 sa incetineasca spre 5%. De asemenea, pe acest fond vad consumul temperandu-se la 5% ritm de crestere in 2009", a conchis Chidesciuc.  

» Credit de consum
In primele noua luni, soldul creditelor acordate populatiei s-a majorat cu 24,8 miliarde lei, la 96,3 miliarde lei. Cel mai mare avans, cu 17 miliarde lei, au inregistrat creditele de consum, al caror sold a ajuns la 72,2 miliarde lei. Din totalul creditelor de consum, bucurestenii detin circa 28%, in valoare de 20 miliarde lei. La finalul lunii septembrie, 75% din creditele acordate populatiei aveau ca destinatie consumul si 20% din imprumuturi erau pentru locuinte.

Cele mai citite

Studiu. Decesele cauzate de cancer au scăzut în SUA

Progresele științifice au ajutat la prevenirea a 4,1 milioane de decese cauzate de cancer în cei 30 de ani dintre 1991 și 2021, potrivit...

Guvernul dă undă verde noilor reglementări pentru emitenții de instrumente financiare

Noul cadru legislativ oferă protecție și încredere investitorilor și facilitează accesul la capital pentru companii Proiectul a fost elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară și...

Rațiu, dorit în cele mari campionate ale Europei!

Andrei Rațiu a făcut un meci mare în La Liga, la începutul acestei săptămâni, iar prestația sa nu a trecut neobservată. Presa din Spania...
Ultima oră
Pe aceeași temă