» Alegatorii americani sunt astazi in fata unui vot istoric ce va marca o premiera, indiferent de rezultat. Ei vor aduce la Casa Alba fie primul afroamerican in functia de presedinte (in cazul unei victorii a democratului Barack Obama), fie prima femeie in functia de vicepresedinte, daca va castiga "echipa" republicana John McCain-Sarah Palin.
» Dupa alte premiere si recorduri — intre care cea mai mare suma adunata de un candidat (Barack Obama) intr-o campanie electorala —, se estimeaza ca aceste alegeri vor fi marcate si de o participare-record la vot, in unele state-cheie chiar de 90%.
La final de campanie electorala, cei doi candidati s-au concentrat asupra statelor-cheie, republicanul John McCain facand un adevarat tur de forta in Pennsylvania, New Hampshire si Florida, in timp ce democratul Barack Obama s-a aflat in Ohio si Florida. "Mai avem doua zile pana sa schimbam America, iar aceasta schimbare va incepe chiar aici, in marele stat Ohio", a declarat, sigur de victorie, Barack Obama, in fata a 60.000 de simpatizanti reuniti in Columbus (capitala acestui stat-cheie din Midwestul american). "Mac s-a intors", a replicat rivalul sau, John McCain, in fata sustinatorilor sai din Miami (majoritatea latinoamericani, in special cubanezi), avertizandu-l pe Obama sa nu se grabeasca sa "schimbe perdelele de la Casa Alba", pentru ca jocurile nu sunt inca facute.
Un sondaj de opinie realizat de Gallup si publicat ieri de USA Today indica marirea avantajului lui Obama in fata lui McCain pana la 11%, in timp ce intr-o medie a sondajelor, facuta de RealClearPolitics, avansul democratului era de peste 6%. Analistii se fereau ieri sa dea pronosticuri, avand in vedere complexitatea sistemului electoral american si alti factori, printre care cel mai important invocat de analisti este "efectul Bradley" (dupa numele fostului primar de culoare al orasului Los Angeles, care in 1982 a pierdut alegerile pentru functia de guvernator al Californiei, desi sondajele il indicau drept castigator sigur. Explicatia a fost ca multi alegatori au declarat in sondaje ca il vor vota pe Bradley din "corectitudine politica", pentru a nu fi considerati rasisti, dar in realitate au votat pentru rivalul acestuia).
Agenda democrata si cea republicana, fata in fata
Cotidianul "The Wall Street Journal" le-a oferit ieri lui Barack Obama si John McCain ocazia de a-si expune inca o data oferta electorala, in editoriale paralele. Cei doi pornesc de la aceleasi premise, amintind ca alegerile au loc intr-un moment in care SUA lupta in doua raz-boaie si se confrunta, impreuna cu intreaga lume, cu cea mai grava criza economica de dupa Marea Depresiune din 1929. Solutiile propuse sunt insa radical diferite.
In articolul intitulat "Schimbarea de care avem nevoie", democratul Barack Obama promite reducerea si chiar eliminarea taxelor pentru 95% din muncitorii americani si familiile lor cu venituri de sub 200.000 de dolari anual, crearea a milioane de noi locuri de munca in domenii cum ar fi exploatarea surselor neconventionale, regenerabile de energie sau modernizarea infrastructurii, asigu-rari de sanatate "similare celor ale membrilor Congresului" pentru toti americanii platitori si un sistem mai performant de educatie.
Ca sursa de finantare pentru aceste programe generoase este indicata, implicit, redirectionarea sumei de 10 miliarde de dolari lunar care, potrivit estimarilor echipei democrate, ar fi cheltuita in prezent pentru razboiul din Irak.
Republicanul John McCain, care si-a intitulat editorialul "Pentru ce luptam", propune incurajarea micilor afaceri ca solutie pentru relansarea economiei. El critica din nou politica economica si financiara a actualului presedinte republican, George W. Bush, remarcand ca "institutiile pe care am contat – Wall Street, conducatorii nostri alesi de la Washington – ne-au tradat. Trebuie sa inlaturam coruptia si aroganta care au pus stapanire pe aceste institutii si sa ne plasam increderea in mainile celor care nu ne-au dezamagit niciodata, in special familia americana si micii intreprinzatori".
McCain se mai angajeaza sa "puna capat celor trei decenii de politici energetice care au esuat", in primul rand oprind acordarea de sprijin material in valoare de 700 de miliarde de dolari unor "tari care se opun valorilor americane si care ii finanteaza pe inamcii SUA" (aluzie in primul rand la Arabia Saudita). In schimb, vor fi incurajate explorarile si forajele petroliere in SUA, ca si investitiile in energii alternative. In privinta asigurarilor de sanatate, McCain arata ca nu este posibil sa existe un singur plan pentru toti, dar preconizeaza o imbunatatire a sistemului prin reforma si incurajarea competitiei si in acest domeniu.
In timp ce Obama nu se refera la politica externa, McCain vorbeste despre provocarile carora trebuie sa le faca fata SUA si pe acest plan: programul nuclear iranian si cel nord-coreean, cresterea agresivitatii Rusiei, "aventurismul" Venezuelei, genocidul din Darfur si combaterea incalzirii globale. "Este o mare nevoie de un rol conducator al Americii in lume si cred ca doar exercitand acest rol conducator cu har si intelepciune putem avea succes in apararea intereselor noastre", conchide candidatul republican.
» Paralizie electorala
Prognozele indica o participare-record la vot, care ar putea ajunge la 90% in unele state-cheie ca Virginia, Ohio, Florida, Colorado si Pennsylvania, ceea ce a provocat temeri ca sistemul de vot nu ar face fata la un asemenea aflux de alegatori si s-ar putea ajunge la o "paralizie electorala". In Florida si in alte state in care buletinele de vot au fost inlocuite cu aparate cu ecran tactil exista ingrijorarea ca numarul de masini de vot ar fi insuficient si ca acestea s-ar putea bloca. O asociatie pentru drepturile cetatenilor de culoare din Virginia a depus deja o plangere impotriva autoritatilor acestui stat, reclamand lipsa de pregatire pentru o participare exceptionala la vot.
Mai multe asociatii de aparare a drepturilor cetatenilor, reunite in Coalitia pentru Apararea Alegerilor, au pus la dispozitia votantilor o linie telefonica de urgenta si un site pe internet pentru reclamarea neregulilor constatate, iar asociatia "Video the Vote" s-a oferit sa trimita voluntari care sa filmeze si sa difuzeze pe Internet eventualele anomalii. Cozile lungi care s-au format in multe circumscriptii inca de la voturile in avans sunt un alt motiv de ingrijorare, existand temerea ca alegatorii, mai ales cei tineri, ar putea sa se plictiseasca si sa renunte sa mai voteze.