22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăActionari ai Bancii Transilvania, interesati sa vanda

Actionari ai Bancii Transilvania, interesati sa vanda

Actionarii Bancii Transilvania au angajat banca Merrill Lynch drept consultant pentru vanzarea institutiei de credit din Cluj si au primit doua oferte neangajante, una dintre ele de la o banca straina prezenta in Romania, au declarat pentru Mediafax surse bancare. Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania si cel mai mare actionar persoana fizica, cu aproape 5% din capital, nu a dorit sa comenteze informatiile. Alaturi de Horia Ciorcila, majoritatea titlurilor BT sunt detinute de firme si oameni de afaceri din Cluj, apropiati ai acestuia, fiecare dintre ei detinand maximum 5% din titluri.

 

Cel mai mare actionar al bancii este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o participatie de 14,54%. De asemenea, SIF-urile detin impreuna 14,60% din capitalul Bancii Transilvania. Potrivit datelor furnizate de banca pentru finele lunii septembrie, aceasta este detinuta in proportie de 61,68% de investitori romani si 38,32% investitori straini.
Banca Transilvania are unul dintre cele mai solide capitaluri sociale din mediul bancar romanesc, de 1,06 miliarde lei, cladit de-a lungul timpului prin capitalizarea profitului in schimbul acordarii de actiuni gratuite. La finalul lunii septembrie, activele bancii au ajuns la 16,46 miliarde lei, cu 18,7% mai mari decat nivelul de la inceputul anului.

In primele noua luni din acest an, Banca Transilvania a obtinut un profit net de 396,6 milioane lei, de aproape trei ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut, gratie castigului de circa 225 milioane lei din vanzarea participatiei de 25% din Asiban. Totodata, in primele trei trimestre din 2008, veniturile totale ale bancii au avansat cu 74,2%, la 2,9 miliarde lei, intr-un ritm mai rapid decat cheltuielile totale, care s-au majorat cu 61,1%, la 2,455 miliarde lei.
Dintre bancile care activeaza pe piata locala, doar ING si-a facut in trecut cunoscut interesul de a achizitiona o banca romaneasca pentru a-si intari pozitia pe piata. In contextul in care ING a cerut ajutorul statului olandez, la fel ca multe banci occidentale, ramane de vazut daca isi mentine intentia.

Cele mai citite

Rațiu, dorit în cele mari campionate ale Europei!

Andrei Rațiu a făcut un meci mare în La Liga, la începutul acestei săptămâni, iar prestația sa nu a trecut neobservată. Presa din Spania...

Wirtz Show! Ce record a stabilit germanul la debutul în Champions League

Florian Wirtz a făcut senzație la debutul său în Liga Campionilor, stabilind un record impresionant. Bayer Leverkusen a debutat în noul format al Ligii Campionilor...

Cum să îți amenajezi livingul cu fotolii puf eco?

Vrei să îți amenajezi livingul diferit? În cazul acesta, poți opta pentru mobilier inedit, așa cum sunt și fotoliile puf eco. Aceasta alegere...
Ultima oră
Pe aceeași temă