16.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialViata de lux a piratilor somalezi

Viata de lux a piratilor somalezi

» In Somalia pirateria este activitatea cea mai profitabila, scrie The New York Times.

» Oficiali locali de rang inalt, inclusiv presedintele unei regiuni, sunt suspectati de legaturi cu piratii.

Anul acesta, 75 de nave au fost atacate de pirati, profitul fiind estimat la suma-record de 50 milioane dolari. "Cu trei tovarasi si o barca, a doua zi esti milionar", a explicat un capitan din fosta marina somaleza, demult desfiintata. In luna septembrie, a fost capturata o nava ucraineana incarcata cu tancuri si arme antitanc. Negocierile pentru eliberarea ei sunt in curs si, datorita mediatizarii intense, rascumpararea ar putea ajunge la 5 milioane dolari, mult peste "tariful" obisnuit de 1-2 milioane dolari per nava.

Orasul Boosaaso, din regiunea semiautonoma Puntland, s-a transformat dintr-un port de pescari intr-o adevarata "capitala" a pirateriei, in care sunt implicati cei mai bogati si mai prosperi locuitori. Acestia conduc cele mai importante afaceri legale din oras (cum ar fi hotelurile), construiesc vile de sute de mii de dolari inconjurate cu ziduri groase, ca niste fortarete, conduc cele mai bune si mai scumpe masini si organizeaza cele mai "tari" petreceri. "In iulie, am fost la o nunta de pirati. A tinut doua zile in care s-a mancat si s-a dansat nonstop, cu o formatie adusa cu avionul tocmai din Djibouti. A fost extraordinar. Acum, am si eu un iubit pirat", i-a povestit o tanara de 21 de ani din Boosaaso reporterului de la The New York Times. Localnicii au mai povestit si ca se intampla ca piratii sa vada pe strada o masina care le place. Din fericire pentru proprietar, nu recurg la violenta, ci intreaba cat i-ar costa sa o cumpere si ofera chiar mai mult pentru a-si satisface capriciul. "Sunt oameni normali. Dar foarte, foarte bogati", i-a descris un localnic.

Oficialii au partea lor din prada
Piratii sunt greu de prins, nu doar din cauza zonei mari de activitate sau a tehnologiei de ultima ora de care dispun, ci, mai ales, din cauza legaturilor lor cu autoritatile, mergand pana la cel mai inalt esalon. Intr-o operatiune recenta antipiraterie, organizata in regiunea vecina, Somaliland, a fost arestat nepotul presedintelui regiunii Puntland, Muse, care avea asupra sa 22.000 dolari cash.
Piratii capturati si condamnati la inchisoare au aratat cum se imparte profitul: 20% pentru sefi, 20% pentru misiunile viitoare (echipamente, armament, combustibil si tigari), 30% pentru echipaj si 30% pentru oficiali. "Foarte multi bani s-au dus direct in buzunarele guvernului, credeti-ma", a povestit un pirat care ispaseste o codamnare de 15 ani de inchisoare.

Nave militare americane, rusesti, indiene, ale NATO si ale UE patruleaza prin apele somaleze, intr-un efort de a-i invinge sau descuraja pe pirati. Dar chiar si atunci cand unii sunt capturati, apar probleme. In septembrie, echipajul unei nave militare daneze a prins 10 barbati suspectati ca ar fi pirati, navigand in Golful Aden intr-un vas la bordul caruia au fost gasite rachete, grenade si o scara lunga, folosita pentru abordaje. Dupa ce i-au retinut pe suspecti timp de o saptamana, danezii au ajuns la concluzia ca nu au competenta juridica sa ii puna sub acuzare, drept care i-au eliberat, retinand doar armamentul.

Cele mai citite

VIDE O femeie de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte

O femeie în vârstă de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte, pe un traseu...

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...
Ultima oră
Pe aceeași temă