20 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialMita electorala a devenit un obicei in Galati

Mita electorala a devenit un obicei in Galati

» Chiar daca uninominalul ar trebui sa aduca o selectie a clasei politice bazata pe competente, politicienii din Galati evita dezbaterile pe poiecte, incercand sa cumpere voturile cu mita.

» Toate partidele importante au apelat la astfel de practici, in incercarea de a-si atrage electoratul.

Desi campania electorala nu a inceput, candidatii pentru un mandat de parlamentar la alegerile din 30 noiembrie se chinuiesc sa cumpere voturile alegatorilor, impartind mita electorala in stanga si in dreapta. De fapt, mituirea electoratului a inceput o data cu noul an scolar. Candidatii, care in conferintele de presa ori emisiunile televizate declama fraze bombastice despre reforma clasei politice prin introducerea votului uninominal, si-au suflecat manecile si au impartit mita electorala la scolile din colegiile in care candideaza. Au recurs la astfel de metode, atat reprezentantii stangii, cat si cei ai dreptei.

Ghiozdane PD-L
Pe 15 septembrie, moneda forte pentru mituirea electoratului au fost ,,ghiozdanelele’’. Deputatul PSD Aurel Nechita, care candideaza pentru un nou mandat pentru Camera Deputatilor in Colegiul nr. 9 Galati, le-a oferit ghiozdane elevilor de la scoala nr. 12 si de la scoala nr. 18: ghiozdane rosii si roz pentru fete, albastre pentru baieti. Reprezentantii PD-L au impartit ghiozdanele, caiete inscriptionate si orare la scolile din Tecuci si comunele invecinate. Ghiozdanele oferite de politicieni nu au prea fost pe placul parintilor elevilor.

In primul rand, pentru ca pe 15 septembrie deja le cumparasera copiilor ghiozdane, in al doilea rand pentru ca cele oferite ca mita electorala erau ieftine si mici, adica neincapatoare si pe punctul de a se rupe daca sunt incarcate cu rechizitele necesare elevului. Asa se face ca ghiozdanele oferite ca mita au ajuns in debarale, in ele fiind depozitate ceapa, cartofii sau fasolea.

Alimente PNL
Tot in Colegiul 9 Galati s-a produs si primul scandal in legatura cu impartirea sacoselor cu alimente. Liberalii Mihai Manoliu si Mircea Ispas, candidati in colegiile 8 si 9, au dezvaluit ca in Cartierele Micro 38, Micro 39 si Micro 40 au fost impartite 5.000 de sacose, care contineau urmatorul meniu: 1 kg de faina, 1 kg de zahar, 1 kg de orez, 1 kg de ulei, doua pateuri, doua conserve de peste si o cutie de branza topita, plus un cartonas-felicitare, din partea a doi dintre candidatii PSD, Viorel Manzu (Colegiul 4 Senat) si Aurel Nechita (Colegiul 9 Camera Deputatilor): "Prof. univ. Viorel Manzu, dr. Aurel Nechita va ureaza multa Sanatate si Fericire!". Profesorul Viorel Manzu respinge acuzatia liberalilor, aplicandu-i eticheta "campanie murdara", iar deputatul Nechita a raspuns evaziv: "Pot sa spuna ca am furat aurul Bancii Nationale, l-am impartit la saraci si ma cheama Robin Hood"!

Consultanta PSD
Mita electorala se da si in lucrari edilitare sau sfaturi. Consilierii municipali Lucretia Rosca (PSD) si Mihai Manoliu (PNL) si-au deschis cabinete de consultanta, la care preiau problemele cetatenilor din colegiile in care candideaza. Deputatul PC Bogdan Ciuca candideaza in colegiul ce cuprinde si cartierul in care s-a nascut, Tiglina 3, si a amenajat, la Compexul Siretul, un scuar cu mese de sah si table pentru pensionarii din cartier. Consilierul municipal PSD Florin Paslaru este campionul implicarii in lucrari edilitare cu caracter de mita electorala. El nu s-a rezumat la deschiderea cabinetului de consultanta in cartierul Mazepa 1, ci circula prin intreg colegiul in care candideaza si rezolva "problemele oamenilor".

Saptamana trecuta a asfaltat "la botul calului" aleile din spatele Blocului Spicu, din centrul Galatiului. Chiar daca lucrarea era necesara, nu se poate spune ca aleea din spatele unui bloc era o prioritate pentru oras. Asa ca asfaltarea de la "Spicu" a fost, de fapt, un clip electoral, care a costat bugetul Galatiului cateva sute de milioane de lei.

Cele mai citite

Cum să-ți alegi parfumul în funcție de zodie? 3 sfaturi și recomandări utile 

Fiecare zodie are o personalitate distinctă, iar preferințele olfactive vin în ajutor pentru a accentua caracteristicile specifice. Din acest articol vei afla cum semnul...

Femeie reținută sub acuzația de înșelăciune prin metode de vrăjitorie. Prejudiciul este de 7.000 de euro

O femeie de 40 de ani a fost reţinută de poliţiştii din Bucureşti sub acuzația că ar fi înşelat un bărbat prin metode specifice...

Cum să folosești jucăriile logice pentru a dezvolta răbdarea și perseverența la copii? 

Intră în universul fascinant al jucăriilor logice și descoperă cum acestea pot fi utilizate pentru a îmbunătăți răbdarea și perseverența la copii! Vei afla...
Ultima oră
Pe aceeași temă