16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialStandard&Poor’s: Salariile si pensiile arunca Romania in zona speculativa

Standard&Poor’s: Salariile si pensiile arunca Romania in zona speculativa

» Agentia de evaluare financiara Standard&Poor’s coboara ratingul Romaniei din cauza majorarii salariilor si pensiilor.

» Romania are un rating inferior Islandei, care a intrat in incapacitate de plati, si Ungariei, care cere ajutor de la FMI.

Agentia de evaluare financiara Standard&Poor’s a coborat ieri calificativul Romaniei privind imprumuturile in valuta pe termen lung la BB± de la BBB-, ceea ce  intoarce Romania  in grupul tarilor unde investitiile sunt "speculative".
Standard&Poor’s a sters avantajul Romaniei de a avea un grad investitional al imprumuturilor in valuta pe termen lung, deoarece considera ca politicienii au ignorat conjunctura actuala a economiei mondiale, pentru a se concentra asupra alegerilor. Astfel, spune analistul Marko Mrsnik, s-au intensificat lipsa de cooperare si antagonsimul mediului politic romanesc. In plus, masura scumpeste imprumuturile in valuta ale statului.

S&P le reproseaza autoritatilor de la Bucuresti ca nu au luat nici o "masura semnificativa" pentru a proteja economia de o posibila cadere, din cauza dezechilibrelor sale, devenite o povara in perioada de criza. Devansarea cu trei luni a cresterii pensiilor si majorarea cu 50% a salariilor profesorilor, care are toate sansele sa fie urmata de alte majorari de salarii in sectorul public, vor adanci deficitul fiscal chiar in acest an, estimeaza S&P. In acest context, deficitul fiscal din 2008 este pe cale sa depaseasca 3% din PIB, iar in 2009 se va adanci. "Romania este vulnerabila intr-un scenariu in care fluxurile de capital se opresc brusc", avertizeaza S&P.

"Stirea este extrem de proasta si implicatiile vor fi cum nu se poate mai grave. Consider totusi ca penalizarea din partea S&P’s este total nejustificata, deoarece chiar si vechiul rating era unul scazut fata de situatia din Romania. Ungaria si tarile baltice au in continuare calificative cu cativa pasi mai sus decat Romania, desi ele se confrunta in prezent cu probleme grave", a declarat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Primele efecte pe piata valutara au fost relativ neutre, cursul urcand brusc de la 3,71 lei/euro la 3,767 lei/euro, apoi revenind rapid la 3,72 lei/euro, pe volume scazute.
"Nu stiu cat de credibil poate sa mai para acum raportul S&P, dupa ce aceeasi agentie dadea anul trecut cele mai sigure calificative (AAA) bancilor islandeze, acum falimentare in grup. Nu cred ca e o simpla coincidenta faptul ca aceasta penalizare vine dupa ce mari banci straine au esuat in atacul lor asupra leului, marcand mari pierderi", spune un dealer. In viziunea S&P, alte tari din regiune sunt mai putin riscante decat Romania, desi au probleme semnificative in economia nationala. Un exemplu este Ungaria, care are un rating cu trei trepte peste ratingul Romaniei. Islanda, tara aflata in faliment, are un rating de BBB, cu posibilitatea de a fi retrogradat cu doua trepte peste limita inferioara a gradului investitional.

Cele mai citite

România, cea mai ridicată inflație din UE pentru a șasea lună consecutiv

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna august la 2,4%, de la 2,8% în iulie, conform datelor publicate miercuri de...

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate zilnice la domeniile „.ro”. Digitalizarea și AI, esențiale pentru viitor

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate cibernetică au loc zilnic la domeniile ".ro", a anunțat miercuri Victor Vevera, directorul general al Institutului Național de...

Ambasadorului SUA la Budapesta a criticat Ungaria pentru apropierea de Putin

Ambasadorului SUA, David Pressman, la Forumul Budapesta 2024, din data de 18 septembrie, a vorbit despre alegerile din SUA și legătura dintre pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă