» CouchSurfing este o retea internationala de localnici care primesc turisti sa doarma la ei pe canapea. Apoi pleaca ei insisi in calatorii oriunde in lume, gasind prin intermediul site-ului oameni care sa ii gazduiasca gratis si sa le fie ghizi prin acele locuri.
» Aproximativ 3.000 de romani sunt inscrisi pe site-ul CouchSurfing.com si o buna parte au gasit prin intermediul sau gazduire si indrumare intr-o multime de tari.
» "Am tinut oameni la mine, l-am recomandat multora si l-am folosit in calatorii in Romania, Turcia, Italia, Albania, Macedonia, Kosovo, Serbia, Olanda", a povestit un student pentru "Romania libera".
Multiculturalismul nu e doar un cuvant pompos care ambaleaza corect politic orice implica mai multe grupuri umane. Calatoriile dese in locuri cat mai indepartate, facultatea facuta in mai multe tari sau prietenii de pe alte continente nu mai sunt lucruri rezervate elitelor. Din ce in ce mai multe persoane vor sa cunoasca si sa inteleaga mai mult, chiar daca intr-un final se vor intoarce tot acasa. Tendinta a ajuns si in Romania, mai ales dupa intrarea in Uniunea Europeana. Ridicarea vizelor pentru multe tari, bursele oferite in numar din ce in ce mai mare studentilor pentru a studia in strainatate si liniile aeriene low-cost au dat la o parte multe dintre obstacole, astfel ca acum se pregateste o generatie de romani cu dor de duca.
300 de romani isi ofera canapeaua strainilor, dar 3.000 vor sa plece in vizita
Aproximativ 3.000 dintre ei sunt inscrisi pe site-ul CouchSurfing.com si o buna parte au gasit prin intermediul sau gazduire si indrumare intr-o multime de tari. Paul Dobre e student in Bucuresti, calatoreste mult, spune ca vrea sa devina camionagiu si a avut pana acum doar experiente pozitive cu CouchSurfing. "Am tinut oameni la mine, l-am recomandat multora si l-am folosit in calatorii in Romania, Turcia, Italia, Albania, Macedonia, Kosovo, Serbia, Olanda." Multi sunt si cei care isi pun canapeaua la bataie. Cu toata ingramadeala imobiliara din Bucuresti, 300 de oameni sunt dispusi sa primeasca turisti si sa le arate orasul.
"Nu primi straini in casa!"
Pare nebunie curata sa primesti in casa un strain ciudat care te-a contactat pe Internet. Insa CouchSurfing, desi porneste de la o idee simpla, are mai multe modalitati complexe de verificare a membrilor. E foarte usor sa te inscrii pe site. E nevoie de un minut si o adresa de e-mail. Cu toate acestea, daca vrei ca cineva sa te primeasca in casa, trebuie sa-ti completezi profilul cu cat mai multe informatii despre tine si sa nu uiti sa adaugi o poza. Apoi, fiecare utilizator e legat de prieteni si de cei pe care i-a intalnit prin CouchSurfing printr-un sistem de recomandari. Daca ai gazduit pe cineva si s-a simtit bine, iti va lasa o recomandare pozitiva, care te va face mai de incredere pentru ceilalti. Apoi, cineva care te cunoaste poate "garanta" pentru tine, cu conditia ca altcineva sa fi garantat deja pentru el.
"E un cerc al increderii", explica ei pe site. Ultima masura de siguranta e verificarea numelui si a adresei prin plata cu cardul a unei mici sume de bani (25$ in Statele Unite) care functioneaza si pe post de donatie pentru functionarea site-ului.
Masurile par complicate, dar rezultatul e ca 99,8% din experientele utilizatorilor au fost pozitive, conform statisticilor site-ului. Sistemul elimina multe dintre retinerile oamenilor si a strans, pana in prezent, 800.000 de membri. CouchSurfing e cea mai mare retea de acest gen. Dar nu e prima.
Ospitalitate din 1949
Conceptul nu e nou. Se numeste "schimb de ospitalitate" si exista inca din anii '50. In 1949, Bob Luitweiler a fondat Servas, o organizatie care promova pacea cu ajutorul unor voluntari. Urmatoarele initiative au tiparit cataloage cu oameni dispusi sa-i gazduiasca pe altii, insa pana la ascensiunea Internetului au ramas in cercuri relativ restranse. 50 de ani mai tarziu, Casey Fenton, un american de 22 de ani, face rost de o calatorie ieftina in Islanda, insa nu vrea sa stea la un hotel. Asa ca trimite e-mailuri la 1.500 de studenti de la o universitate din Islanda, intreband daca poate cineva sa il gazduiasca. Primeste 50 de oferte, iar pe drumul de intoarcere se gandeste la un site prin care oamenii sa poata face asta mai simplu. Astfel s-a nascut CouchSurfing.
La granita turismului
Calatoritul cu bani putini (in unele cazuri deloc) e cu siguranta o atractie a CouchSurfing, dar adevarata miza e legata de cultura. Misiunea este "sa lege oameni si locuri, sa creeze schimburi educationale, sa ridice constiinta colectiva, sa raspandeasca toleranta si sa faciliteze intelegerea culturala. "Pe Internet se gasesc multe mesaje pline de scepticism ale unor persoane care nu s-au inscris pe site. "De ce ai tine in casa un strain pur si simplu?", comenteaza un anonim pe un blog. Raspunsul il da un utilizator CouchSurfing: "Pentru ca e ca si cum ai calatori stand la tine acasa". Horia Diaconescu, unul dintre cei mai activi utilizatori romani, nuanteaza explicatia in profilul sau: "CouchSurfing poate fi o reactie la turism. Adeseori insa e doar un bazar postmodern.
Sa intalnesti oameni de pe partea cealalta a planetei creeaza dependenta oricum". Horia a gazduit mai multi straini si i-a fost ghid prin Bucuresti lui Matt Gross, jurnalist de la New York Times, care calatoreste prin lume cu un buget restrans si isi relateaza in ziar peripetiile.
Jurnal de calatorie
Jack Kerouac scrie despre aventurile prin care a trecut strabatand America. si calatoriile facute prin CouchSurfing sunt, de multe ori, povestite. Insa turistii nu mai mai asteapta perioadele de repaus de dupa – blogurile ofera o platforma rapida prin care ei scriu chiar in timpul calatoriei si isi tin la curent prietenii si familia. Numeroase experiente au fost transformate in articole de ziar, iar in prezent se pregateste o carte. Sherry Huckabee e o americanca de 42 de ani, din Texas, care a strabatut Europa si a ajuns sa locuiasca un an in Sighisoara. Acum s-a intors in America si scrie un roman despre calatoriile ei.
Dupa ce a scris "Pe drum", Kerouac a fost acuzat ca incurajeaza delincventa. Romanul sau a fost publicat abia dupa sapte ani si i-au fost taiate partile cele mai controversate. De altfel, intreaga generatie Beat a fost considerata de multi o adunatura de drogati si infractori.
Pe de alta parte, couchsurferii sunt prin definitie un grup foarte eterogen, insa pot fi vazuti ca o versiune mai responsabila si organizata a beatsterilor. Aceasta atitudine se regaseste la majoritatea membrilor activi si este incurajata de politicile site-ului.
Lucrurile s-au mai schimbat in decursul a 50 de ani. Generatia Beat, care nu cauta decat propria libertate a gandirii, s-a transformat rapid intr-o generatie hippie-pacifista. Couchsurferii preiau ceva din aceste subculturi, dar si de la "backpackeri" (turisti independenti, ca in emisiunile Lonely Planet) sau autostopisti. Insa abandoneaza orice utopie colectiva si isi stabilesc individual idealurile. Singurul element comun e dorinta de a cunoaste mai mult, care ii impinge spre inca o tara si inca o canapea.
Kerouac 2.0
In anii '50, generatia beat respingea valorile societatii de consum si pornea sa colinde America in cautarea libertatii. Jack Kerouac e cronicarul acestei generatii, iar "Pe drum", – romanul care a fixat miscarea Beat in imaginatia generatiilor care au urmat. In anii 2000, tinerii pornesc din nou pe drum. Mai intai cu rucsacul si autostopul, iar acum cu ajutorul Internetului.