26 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialPlatiti fara sa munceasca

Platiti fara sa munceasca

» Din 2006, cei 18 salariati de la Complexul de Servicii pentru Copiii din Targu Bujor si-au incasat salariile, desi "complexul" nu a functionat.

Chiar si inventarierea ilegalitatilor comise de sefa Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Galati, Marinela Dobrea, pare sa depasesca institutiile de control, de la Curtea de Conturi si Garda Financiara la Politie si Inspectia Sociala.
Raportul unui control efectuat in luna august de Inspectia Sociala la Complexul de Servicii pentru Copii din orasul Targul Bujor a scos la iveala o serie de nereguli in ceea ce priveste conditiile in care erau, mai degraba "ne-asistati", copiii care ar fi trebuit sa fie gazduiti in noul complex, dar de fapt au fost plasati in doua apartamente "rezidentiale", cum sunt cele din blocurile satesti.

Centrul a fost infiintat in pavilionul fostei Sectii de Pediatrie a spitalului din Targu Bujor, preluat in 2003 de Consiliul Judetului si repartizat DGASPC. Reabilitarea pavilionului a durat cativa ani. In hartii, complexul de aici functioneaza de la sfarsitul lui 2006 si tot de atunci are si 18 angajati care ar fi trebuit sa asigure asistenta pentru cei 20 de copii care ar fi trebuit sa fie gazduiti aici, dar primii doi copiii au fost internati la inceputul lunii septembrie 2008, iar alti cinci in saptamanile ce au urmat. Practic, cei 18 angajati si-au incasat salariile timp de aproape doi ani fara sa faca nimic din ceea ce scrie la fisa postului. Probabil ca este vorba de cheltuieli salariale intre 4 si 6 miliarde de lei vechi.

 

Explicatia oferita de conducerea DGASPC, ca centrul nu a functionat din cauza ca nu a putut fi obtinuta autorizatia de functionare, este aberanta, in primul rand pentru ca amenajarea unui astfel de centru dupa rigorile presupuse de obtinerea autorizatiei nu este chiar atat de complicata. Apoi, intransigenta inspectorilor de care depindea autorizarea nu a fost chiar atat de mare, din moment ce au acordat autorizatie de functionare pentru cele doua apartamente de tip rezidential pe care DGASPC le detine la Targu Bujor si care, dupa cum se spune in raportul Inspectiei Sociale, nu au mai fost igienizate de patru ani si aveau mobilierul deteriorat. In acele apartamente au fost gazduiti 12 copii in cazurile carora instanta a hotarat plasamentul si care de fapt ar fi trebuit sa fie asistati la Complexul de Servicii pentru Copii.

Salariatii, impartiti in doua tabere
Faptul ca cei 18 salariati au fost platiti timp de doi ani, desi Complexul de Servicii pentru Copii nu a functionat, confirma "politica" de resurse umane a directoarei Marinela Dobrea, recunoscuta ca o campioana a angajarilor clientelare. Imediat dupa numirea sa la DGASPC, numarul directorilor a crescut de la 1 la 7, iar angajarile pe baza "biletelelor" trimise de fostul presedinte al CJ, Eugen Durbaca, au cunoscut o perioada infloritoare.
Pe langa angajarea protejatilor lui Durbaca, in cea mai mare parte membri PC, Dobrea mai angaja si propriii "clienti".
Acum, salariatii DGASPC sunt impartiti in doua tabere: din prima fac parte profesionistii, cei care lucreaza in sistem de multi ani si s-au specializat o data cu reformarea sistemului de protectia copilului, din cea de-a doua fac parte "veneticii", angajati de Durbaca si Dobrea. Acum, specialistii le cer "veneticilor" sa plece.

Cele mai citite

Cum să transformi o zi ploioasă într-o aventură distractivă pentru cei mici

O zi ploioasă poate părea la prima vedere un obstacol în calea distracției pentru cei mici. Însă, cu puțină imaginație și câteva pregătiri simple,...

Infractorii cibernetici vizează rețelele de publicitate online pentru distribuirea de malware, avertizează experții

Experții în securitate cibernetică de la Eset, producătorul de soluții antivirus, atrag atenția asupra noilor tactici ale infractorilor cibernetici care utilizează rețelele de publicitate...

Charles Michel despre acțiunile Israelului: A se apăra nu înseamnă totuşi o pedeapsă colectivă

"Israelul are dreptul să existe" şi "să se apere", "a se apăra nu înseamnă totuşi (a aplica) o pedeapsă colectivă", a subliniat marţi preşedintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă