– 30.000 de persoane, in special din mediul rural, nu au inca un medic de familie.
Autoritatea Judeteana de Sanatate Publica a anuntat ca in Caras-Severin, peste 30.000 de persoane nu au inca un medic de familie. Concluzia apare intr-un raport potrivit careia cea mai mare parte a celor fara medic de familie provine din populatia rurala, cu un nivel economic si cultural scazut. Raportul arata ca anul trecut, in Caras-Severin, functionau 171 de medici de familie, cu 279.780 de pacienti asigurati, inscrisi pe liste, in medie 1.636 de persoane pentru fiecare medic. Potrivit aceluiasi document, peste 30.000 de pacienti neasigurati beneficiaza doar de asistenta medicala de urgenta. In momentul de fata, sunt neocupate cabinetele medicale din cinci comune : Berzovia, Brebu Nou, Ciudanovita, Garnic si Goruia, unde absenta medicului de familie a fost, de-a lungul timpului, constanta si unde exista multe cazuri de pacienti bolnavi cronic.
In comunitatile de rromi situatia este si mai critica. Conform consilierului pe probleme de rromi din cadrul Institutiei Prefectului, Ion Stancu, mai bine de jumatate din numarul rromilor din judetul Caras Severin, nu sunt inscrisi la un medic de familie si sunt bolnavi de TBC.
La Caransebes, cel de al doilea oras ca marime din Caras Severin, peste 50% dintre tiganii din municipiu sufera de o forma de TBC, iar la Baile Herculane – foarte putini dintre membrii comunitatii tiganesti- care numara peste 300 de persoane, sunt inscrisi la un medic de familie. Nici la Resita lucrurile nu stau mai bine: in marginea orasului in cartierul Calnic, din intreaga comunitate de tigani care numara peste 500 de suflete, au un loc de munca cu acte in regula doar 3% dintre ei, ceea ce inseamna ca doar ei pot fi inscrisi la medicii de familie.