22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCreditele ipotecare ar putea fi sistate

Creditele ipotecare ar putea fi sistate

» Bancile din Romania ar putea opri, pe o anumita perioada, acordarea de credite ipotecare, a declarat Federico Ghizzoni, responsabilul UniCredit pentru Europa Centrala si de Est.

"Principala mea grija este ca activitatea de creditare ar putea sa se opreasca o vreme. Am observat ca in unele dintre aceste state nu exista alternativa, de exemplu in Romania. Asa ca acordarea de imprumuturi ipotecare ar putea fi sistata o perioada", a afirmat Ghizzoni, potrivit Mediafax. Criza de lichiditati afecteaza bancile din regiune si va conduce la un declin accentuat al creditarii, in 2008, insa situatia se va imbunatati anul viitor, apreciaza el. Unul dintre motivele reducerii creditarii este impactul incetinirii cresterii economice asupra potentialilor clienti. "Vom vedea o scadere importanta pe partea de creditare in urmatoarele trei luni, urmata de o perioada de ajustare, insa cu un nivel de crestere sub cel de 20-30% cu care eram obisnuiti. Cred ca avansul se va situa la 10-20%", a spus Ghizzoni.

Cresterea riscului este principala problema
"Sincer, nu vad lichiditatea ca principala problema in 2009. Sunt mai ingrijorat privind administrarea potrivita a posibilei cresteri a riscului de credit", a precizat Ghizzoni. Referitor la retragerile de lichiditati ca urmare a crizei financiare, Ghizzoni a declarat ca nu exista probleme de sistem, acestea nefiind evenimente cu caracter extins. Totodata, oficialul UniCredit estimeaza o crestere de 3,5% pentru zona Europei Centrale si de Est in 2009, comparativ cu prognoza de 5-5,5% de la inceputul anului.

"Costul accesului la credite pe piata internationala s-a schimbat radical in ultimele luni, prin cresterea acestuia, iar efectele in Romania nu sunt de neglijat. Bancile locale stiu cel mai bine cum mai pot conta pe banii de la banca-mama si probabil asa se explica retinerea acestora in a acorda credite in aceasta perioada. Mai tarziu prudenta bancilor s-ar putea dovedi excesiva", a declarat Ion Dragulin, seful directiei de stabilitate financiara din cadrul BNR.

"In general, e o perioada in care vor creste costurile si bancile vor fi mai retinute in a acorda credite. Nu stii ce-ti aduce ziua de maine. Asa adopti o politica de asteptare (wait and see). Pentru o perioada creditarea va fi mai scazuta. S-au dus perioadele de crestere de 50% in cautare de cota de piata. Totusi, nu cred ca vreo banca a stopat creditarea. Se dau credite, dar mult mai selectiv. Creditarea oricum se va restrange si prin aplicarea noilor norme ale BNR" a declarat Dan Pascariu, presedintele UniCredit Tiriac Bank.

"Pana la avizarea normelor de catre BNR, bancile acorda credite cu un grad maxim de indatorare de 35%. Astfel, pana la implementarea noilor norme, bancile sunt extrem de prudente, dar si noi am recomandat clientilor sa astepte pana atunci, cand ar avea costuri mai bune decat in prezent. Cred ca in doua saptamani se va reintra in normal pe partea de creditare, desigur cu o viteza mai redusa", a spus Anca Bidian, presedintele companiei de brokeraj in domeniul bancar Kiwi Finance.

Cele mai citite

Romgaz a încheiat un contract de creditare în valoare de 150.000 de milioane de euro

Linia de creditare este deschisă pentru 3 ani și va acoperi nevoile de capital de lucru ale Romgaz Romgaz a notificat investitorii de pe bursă...

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...
Ultima oră
Pe aceeași temă