22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIsarescu: Bancile sa nu transfere dobanzile mari catre clienti

Isarescu: Bancile sa nu transfere dobanzile mari catre clienti

» Dobanzile crescute excesiv la imprumuturile in lei pe piata interbancara, pana la 40-56%, sunt temporare  si ar fi neintelept ca bancile romanesti sa-si taxeze clientii la aceste dobanzi ridicate, a avertizat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Dupa interventiile BNR pe piata valutara, pentru a stopa deprecierea leului antrenata in special de speculatorii straini, presiunile s-au mutat pe piata monetara (interbancara), unde dobanzile la imprumut (ROBOR) au urcat rapid timp de trei zile de la 15% pana la 56%. Guvernatorul BNR a caracterizat aceasta situatie drept o anomalie. "Cand dobanzile de pe piata monetara  depasesc dobanda Lombard (14,25%) putem caracteriza piata ca fiind disfunctionala", a spus Isarescu. Facilitatea de credit Lombard ofera bancilor romanesti acces la lichiditati de la BNR, la o dobanda anuala de 14,25%, pentru care trebuie sa garanteze cu titluri de stat. Astfel, dobanzile mari din piata monetara au fost platite de speculatorii straini, disperati ca nu-si mai pot inchide pozitiile.

"A fost un atac esuat asupra leului. Cei care au anticipat gresit si-au primit portia", a declarat Isarescu, care a lasat sa se inteleaga ca "ii va arde in continuare pe cei care nu s-au fript destul".
"Dobanzile ROBID/ROBOR nu mai reflecta decat cel mult partial realitatea din piata", a precizat Isarescu. In functie de dobanda ROBOR sunt indexate o parte din creditele in lei acordate de bancile comerciale clientilor. Ea se calculeaza la mijlocul zilei pe baza cotatiilor celor mai mari zece banci si s-a intamplat ca o parte din acestea sa fie implicate in operatiuni insemnate pe piata monetara in numele clientilor din strainatate, potrivit lui Isarescu. Guvernatorul a explicat ca desi BNR a anuntat vineri dobanzi ROBOR de 41-46%, dobanda medie efectiva a fost de 22%, iar inlaturand extremele  dobanda medie a fost de 18%.

"Au fost  banci care s-au repezit  sa-si taxeze clientii si bineinteles  ca i-au agitat. Sugestia mea este ca bancile sa nu-si traga un glont in picior si sa sperie clientii spunand: asta e dobanda contractuala, pe asta o folosim. Ar fi o miscare neinteleapta ca bancile sa incerce sa transfere dobanzile mari asupra clientilor", a avertizat Isarescu.
"Mesajul este ca dobanzile se vor calma. Exista si ambitii. Nu este usor sa inchizi o pozitie cu o pierdere mare", a adaugat guvernatorul BNR.

Precizare
La intalnirea de vineri cu bancherii, la sediul BNR, Traian Basescu, presedintele Romaniei, s-a referit la experienta din trecut (1989-1999) a Romaniei, privind infuzia de bani publici in banci cu probleme, situatie in care se gasesc in prezent multe tari europene si SUA. "Multe televiziuni s-au repezit vineri sa titreze, ca stirea zilei, ca presedintele se teme ca banii statului vor fi plasati in active neperformante, ceea ce este departe de realitate", a precizat Isarescu.

» Creditul in valuta, in pericol
"Primul defunct este creditul in franci elvetieni. Urmatorul care nu se va simti bine este creditul in valuta. Nu le face bine la inima, este o activitate cel putin riscanta sa stai de dimineata pana seara cu ochii pe cotatii. E posibil sa asistam la migrari de credite. Ii avertizez pe cei care nu dau credite, spunand ca e din cauza ca au normele la avizare la BNR, ca aceste norme se avizeaza rapid. O incetinire de la 110% la 50% nu e usor de facut, iar cei care vor frana prea tare vor arata ca sunt conducatori imprudenti", a spus Isarescu.

Cele mai citite

Simona Halep a primit wild card la turneul WTA de la Tokyo

Simona Halep (32 de ani, locul 1132 WTA) este pregătită să revină în competiții la sfârșitul lunii octombrie, după o absență de 5 luni...

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...

Lui Nicușor Dan „i se rupe-n cot”… haina, de la cât semnează

Primarul general al Capitalei a mărturisit că a rupt 6 sacouri de la câte documente semnează Funcția de primar general îl pune la cheltuieli neprevăzute...
Ultima oră
Pe aceeași temă