26 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialCel mai mare furnal din Europa va fi inchis temporar

Cel mai mare furnal din Europa va fi inchis temporar

» Din cauza scaderii vanzarilor pe piata mondiala a laminatelor, Furnalul nr. 5, de 2.400 mc, de la ArcelorMittal Galati va fi inchis pe o perioada nederminata.

» Furnalistii nu isi vor pierde locurile de munca, ci vor fi repartizati in schimburi la furnalele ce vor continua sa produca.

Recesiunea care afecteaza si piata produselor siderurgice obliga trustul ArcelorMittal, care detine combinatele de la Galati si Hunedoara, fabrica de tevi din Roman si Combinatul de Utilaj Greu de la Iasi, ca in perioada octombrie-decembrie 2008 sa reduca cu trei milioane de tone productia combinatelor detinute de companie in Europa, Asia si Statele Unite. Decizia a fost anuntata la sedinta Comitetului European al Companiilor ArcelorMittal, care a avut loc la Luxemburg, la care au participat reprezentanti ai administratiei si sindicatelor de la combinatele din Romania, Polonia, Cehia, Franta, Belgia, Germania, Spania si Italia. Administratia si sindicatele s-au consultat in privinta evolutiei companiei in contextul crizei economiei mondiale si efectele acestei reduceri a productiei, generate nu de lipsa de disponibilitati financiare a trustului ArcelorMittal pentru finantarea productiei, ci de scaderea vanzarilor pe piata mondiala a laminatelor.

 

Din cele 28 de furnale din combinatele ArcelorMittal, 9 vor fi inchise temporar. Reducerea de productie va insemna pentru combinatul ArcelorMittal Galati inchiderea pentru o perioada nedeterminata, incepand cu 23 octombrie, a Furnalului nr. 5. Federatia Sindicala a Siderurgistilor (FSS) Metarom de pe platforma siderurgica de la Galati a fost reprezentata la intrunirea de la Luxemburg de vicepresedintii Adrian Adascalitei si Radu Nelu, care este si presedintele Sindicatului Furnale. Cei doi lideri au primit asigurari ca inchiderea Furnalului 5 nu presupune concedieri, furnalistii urmand sa fie repartizati la celelalte doua furnale la care va continua productia.

30 de ani de activitate
Furnalul nr. 5 este cel mai mare furnal operativ din Europa, avand un volum de 2.400 mc si are o capacitate de 5.500 tone pe zi. Construirea sa, in perioada 1975 – 1978, a presupus sapaturi de 13 milioane mc de pamant, 2.800 de metri cubi de piloti, turnarea a 142.000 mc de betoane, construirea a 12 km cale ferata, ridicarea unor constructii in greutate totala de 22.800 tone si montarea a 14.500 tone de utilaje. Furnalul are 1.500 mc de zidarie refractara, 2.500 km de cabluri electrice si 79 km de conducte tehnologice.
In fiecare schimb, la Furnalul nr. 5 lucreaza 70 de siderurgisti. In perioada noiembrie 2005-aprilie 2006, Furnalul 5 a fost supus unor ample lucrari de reparatii si modernizari, in valoare de 59 milioane dolari, in cadrul carora a fost introdus si un sistem de urmarie pe calculator a functionarii tuturor instalatiilor.

Cele mai citite

Charles Michel despre acțiunile Israelului: A se apăra nu înseamnă totuşi o pedeapsă colectivă

"Israelul are dreptul să existe" şi "să se apere", "a se apăra nu înseamnă totuşi (a aplica) o pedeapsă colectivă", a subliniat marţi preşedintele...

Cererea de contabili pe piața muncii, în creștere semnificativă; salarii de până la 25.000 de lei brut

Poziția de contabil continuă să fie una dintre cele mai căutate pe piața muncii, nefiind afectată de avansul tehnologic în domeniul Inteligenței Artificiale (AI),...

Zelenski îi va prezenta lui Biden „planul victoriei“, care va pune capăt războiului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat marți Consiliului de Securitate al ONU să impună Rusiei o soluție de pace în războiul cu Ucraina. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă