– Mii de participanti s-au adunat la evenimentul organizat in Baile Herculane.
A 11-a editie a Festivalului Rachiei din Banat a avut loc in statiunea Baile Herculane. Actiunea a fost organizata de Camera de Comert Industrie si Agricultura Caras-Severin cu sprijinul Consiliului Judetean, al Asociatiei producatorilor de rachie din Banat. Festivalul Rachiei din Banat, a reunit producatori de rachie din zonele traditionale ale Caras-Severinului, dar si taranii care isi fac propria productie.
Au fost acordate diplome de participare si diplome pentru cea mai buna rachie obtinuta din prune, mere sau alte fructe.
Presedintele juriului, Ionesie Gheorghioni, a declarat ca ,,au participat aproape 100 de producatori din tot Banatulul, dar in acest an a castigat ,,Rachia de Banat". Toata lumea a primit locul intai, fiindca totul a fost la o calitatea inalta si, practic, nu ai avut ce departaja".
Agricultorii si producatorii au prezentat pe langa rachie si bucate traditionale cum ar fi: malaiul copt in spuza, branza de oaie, cas afumat, slanina de porc pregatita in casa si carnati, precum si fasole batuta si cartofi copti in vatra alaturi de branza veche de un an si ceapa rosie, de munte.
Rachia de Banat se obtine din prune de vara si de toamna, lasate la macerat dupa care se distileaza comina in cazane speciale din cupru. Nu are mai mult de 45 de grade, dar, datorita procesului tehnologic, si, mai ales, a modului de pastrare in butoaie din lemn de salcam sau de dud, rachia primeste o culoare si un gust aparte. Cunoscatorii spun ca datorita acestor calitati, cognacul ramane mult in urma. La Herculane a fost prezentata rachie cu o vechime de aproape 40 de ani.