Analiza e simptomatică. Ea poate indica punctele nevralgice ale crizei post-pandemice care urmează. De exemplu, expunerea băncilor germane, prin intermediul tour-operatorilor germani TUI şi Neckermann, în staţiunile bulgăreşti, a avut impact asupra rezolvării crizei Bulgariei, în 1997-1998, prin impunerea regimului de consiliu monetar, după faliment.
Împrumuturile la IMM sunt cele mai mari la băncile din sudul Europei. La băncile elene, expunerile din sectorul IMM au fost 30% din cele sectoriale, cu băncile italiene la 28% și 26% la cele portugheze.
Băncile nordice au expuneri relativ moderate, de la 24% în Danemarca, la 18% în Finlanda.
Marea Britanie are cea mai mică expunere la IMM, de doar 4% din total. Expunerea la alte mari sisteme bancare europene, precum în Germania și Olanda, e de 11%, respectiv 14%.
Volumele de creditare IMM, ce joacă un rol mai mare în sudul Europei, reflectă parțial structura economiilor acestor țări. Ponderea lor în valoarea adăugată, la IMM nefinanciare, în sectorul de business, a fost de 64% în Grecia, 67% în Italia și 68% în Portugalia, peste media UE, de 56%. În schimb, IMM au un rol mai mic în Irlanda (42%) și Marea Britanie (48%).
IMM sunt o parte destul de mare din economia spaniolă. Expunerea totală a sectorului e influențată de marile operațiuni ale UK în Banca Santander, cel mai mare grup bancar. Expunerile pe IMM interne, la băncile spaniole, sunt mai mari: 20% din expunerile totale.
Expuneri semnificative în Grecia
La cele mai mari două bănci italiene, Unicredit și Intesa Sanpaolo, IMM au reprezentat 21%, respectiv 23% din expunerile totale. În schimb, în băncile mai mici, IMM au fost 45% din pondere.
În Portugalia, cei mai mari creditori, CGD și BCP, au avut o expunere de 26%, respectiv 20%. La unii creditori mai mici proporția e mai mare: 35% la Banco Montepio.
În Grecia, cu patru mari bănci de dimensiuni similare, expunerile pe IMM sunt semnificative. BNG a fost cea mai expusă (36% din total), iar Alpha Bank cea mai puțin expusă (24%).
În Germania, băncile foarte mari, ca Deutsche Bank, Commerzbank și DZ Bank, au expuneri între 5% şi 8%, în timp ce la BayernLB, de talie mijlocie, și micul creditor apoBank, ce creditează practicile medicale, expunerile sunt de 25%, respectiv 62%.
Toate băncile din Marea Britanie au expuneri relativ mici la IMM, de 1%, la nivel național, cu 9%, la Royal Bank of Scotland.
Alți factori, ca proprietatea publică sau cooperativă și modele specifice de afaceri, determină o expunere mai mare la IMM, pentru unele bănci mari.
La cele cu active de peste 100 de miliarde de euro, IMM au avut un sfert sau mai mult dintre creditele din sectorul privat, ca Belfius, în Belgia (33%), anterior membră Dexia Group, Handelsbanken, în Suedia (31%), ambele specializate pe Alimentație și Agricultură, Rabobank în Olanda (27%), Danske (26%) și Nykredit (25%) în Danemarca, și Erste, axată pe IMM (25%).
Factorul Austria
Băncile din Spania, Austria, Franța și UK au cea mai mare expunere la consumatorul negarantat: 16%, 13%, 12%, respectiv 11% din totalul sectorului privat, peste media ponderată europeană, de 10%.
Două treimi din expunerea cu amănuntul negarantată a băncilor spaniole e internațională, în mare parte la clienți din America Latină, SUA și Marea Britanie. Expunerile cu amănuntul negarantate în Spania sunt mai modeste – 11%.
Marele agregat de vânzare cu amănuntul spaniol negarantat e în mare parte determinat de creditarea consumatorilor de la Banca Santander, atât pe plan intern, cât și în străinătate.
Cam un sfert din totalul expunerilor din sectorul privat, la băncile austriece, e pe Europa Centrală și de Est, unde creditul consumatorilor e important și a crescut rapid în ultimii ani.
Expunerea la vânzarea cu amănuntul, pe piața internă negarantată, variază, dar în general este 5% din expunerile totale din Austria.
Volumul mare de la băncile din UK, la împrumuturile de consum, include operațiuni interne și internaționale, în principal în Asia, SUA, Franța și Germania.
În schimb, împrumuturile la consumatorii negaranți sunt cu 5% sau mai mici faţă de cele globale, în medie, în Danemarca, Olanda, Suedia, Belgia și Irlanda.
În aceste sisteme ipotecare, împrumuturile au o proporție foarte mare din expunerile gospodăriilor, la aproape 90%, în Irlanda, și mai mare în celelalte țări.
Creditul de consum este 10% din expunerea totală a sectorului privat grec, după ce a scăzut substanțial, în urma dislocării, de către băncile grecești, și s-a micşorat la noile credite ale consumatorilor. Expunerile acestea sunt un bun tester al crizei ce urmează.