-1 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSpecialFoamea de lemn ucide padurile din Caras Severin

Foamea de lemn ucide padurile din Caras Severin

– Ciresii salbatici sunt taiati fara mila.

Retrocedarea padurilor a facut multi oameni fericiti la Caras Severin. Dupa 50 de ani de comunism, oamenii nu prea stiu sa pretuiasca ceea ce pana atunci nu au avut: dreptul de proprietate. Primele victime ale comerciantilor de "aur verde" incep sa simta consecintele.
si asta pentru ca au aparut exploatarile irationale de padure. Goana dupa inavutire dovedeste ca banateanul proprietar isi traiestea prezentul, fara grija ca viitorul i-ar putea fi fatal si ca raul ii poate ajunge chiar pe copiii sau nepotii sai. Taierea padurilor a dus la secatuirea surselor de apa.
Zonele nisipoase, fixate candva de paduri viguroase de stejari, odata defrisate, au lasat loc migrarii dunelor de nisip si a alunecarilor de teren.

Problemele aparute in zona Brebu-Ezeris-Zorlent-Farliug sunt elocvente. Un localnic, Ion din Brebu, se plange ca vecinii care au avut padure in apropierea salasului sau au taiat tot. ,,Din aceasta cauza, s-au format ogase (vai de torente) si a inceput sa plece pamantul la vale. Sunt crapaturi imense in peretii salasului si imi este teama ca grajdul o sa pice peste animale. si toate aceste probleme au aparut dupa ce vecinii mei, Patru a lui Mantu, o lasat ca padurea sa le fie taiata de o firma de la Resita. astia or bagat drujbele si tractoarele si or lasat in picioare doar copaci de 2-3 ani" spune omul plin de necaz.
La randul sau, Toma din Zorlentul Mare, sa plange ca ,,raul unde si mosu’ meu isi ducea marvele (animalele mari) la adapat, si-o schimbat cursul; primavara si vara inunda mereu gradina si recolta, si asta numai datorita unor taieri de lemn din padurea dinspre Farlig din marginea satului".

COMERT
Cei ce exploateaza padurile, cauta in primul rand lemnul de cires si de nuc. Din acesta, obtin cel mai pretios furnir. Un trunchi de cires cu lungimea de patru metri si cu un diametru de aproximativ 35- 40 de cm, este vandut la negru cu 200 de lei. "Judetul nostru se situeaza pe locul doi in tara la suprafata impadurita. Nu putem noi taia cat ar putea fi taiat", afirma ing. Ioan Tabugan, directorul Directiei Silvice din Caras-Severin, care spera, totusi, ca avantul defrisarilor va scadea dupa ce oamenii isi vor da seama de adevarata valoare a padurilor.

Cele mai citite

Joe și Jill Biden au plecat în vacanță, în orașul viticol Santa Ynez din California

Fostul preşedinte american Joe Biden şi soţia sa, Jill, au părăsit, luni, oraşul Washington, după învestirea republicanului Donald Trump în calitate de noul preşedinte...

Arestări la nivel înalt în armata Ucrainei. Doi generali și un colonel riscă 10 ani de închisoare

Biroul de Anchetă al Statului ucrainean (DBR) a anunţat arestarea a doi generali şi a unui colonel ai armatei, a căror "inacţiune" şi "neglijenţă"...

Italia ar putea trimite trupe de menținerea păcii în Gaza

În abia cea ce-a doua zi de pace din Fâşia Gaza, apar întrebări cu privire la cine ar putea guverna enclava dacă acordul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă