16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportCSAT, suspendat pe motiv de achizitii publice

CSAT, suspendat pe motiv de achizitii publice

» "S-a dorit o descarcare de gestiune", a motivat apasat presedintele Basescu dupa ce a suspendat, in premiera, sedinta CSAT. O sedinta care s-a lasat cu scantei. seful statului i-a trimis inapoi la Palatul Victoria pe ministrii membri ai CSAT, cerand documente redactate cu maxima acuratete, sub care sa nu se ascunda nimic.

Presedintele Basescu a anuntat ca va sesiza institutiile statului pentru o analiza serioasa in privinta autoturismelor si echipamentelor contractate de catre MIRA si cu privire la prima etapa de realizare a obiectivelor asumate pentru ca Romania sa intre in spatiul Schengen. Basescu a atras atentia ca MIRA a semnat contracte pen-tru 392 de autoturisme Logan la pretul de 11.700 de euro bucata, pentru care s-au contractat echipamente de 45.000 de euro, de trei ori mai scumpe decat masinile, iar pe autoturismele marca BMW s-au contractat echipamente pentru Politia Rutiera in valoare de 60.000 de euro. "Foarte multe dintre materiale vizau programe viitoare de dotari. Acest lucru m-a facut sa privesc atent la MIRA, despre care stiam ca zilele trecute a semnat contracte pentru achizitia a circa 2136 de automobile. 

 

Sunt absolut de acord ca Ministerul de Interne are nevoie de aceste dotari. Sigur, in materialele pentru CSAT, nefiind o institutie care evalueaza comercial actiunile de achizitii, nu se pomeneste de preturi. Am dorit sa ma informez despre acest program de achizitii pentru care s-au semnat 29 de contracte", a spus Basescu, remarcand ironic ca, vazand dotarile masinilor, "te intrebi cand are si cand nu are bani Guvernul". Basescu a afirmat ca materialele privind bugetele institutiilor din aparare, care trebuiau transmise anticipat de Guvern, au fost aduse abia la sedinta CSAT. "Nu era vorba de orice fel de materiale, ci de bugetele institutiilor care sunt implicate in siguranta nationala, ceea ce facea imposibila aprobarea sumelor din bugetul de stat, fie ca este vorba de SRI, SIE, STS sau alte institutii", a spus presedintele, precizand ca nu a vrut ca CSAT sa fie o institutie in care doar unul sau doi membri sa fie avizati, iar ceilalti sa aprobe.

 

In privinta programului de implementare a masurilor pentru aderarea la spatiul Schengen, seful statului a declarat ca sumele alocate pentru acest program au fost cheltuite fara sa existe o evolutie privind montarea echipamentelor la frontierele tarii, o mare parte din bani fiind cheltuita pentru studii, si nu pentru echipamente. Basescu a precizat ca a fost extrem de deranjat de faptul ca o serie de rapoarte facute de experti ai UE nu apareau in documentele CSAT. "Probabil din dorinta de a se acoperi oarecum punctele de vedere ale specialistilor", a spus presedintele. Basescu a precizat ca sedinta CSAT va fi reprogramata  cand Guvernul va avea "documente de maxima acuratete, pentru ca aici nu ne putem juca nici cu obiectivul de intrare in spatiul Schengen".

Premierul Tariceanu l-a acuzat, in replica, pe Basescu de faptul ca se comporta ca un presedinte de partid politic si ca ar lansa subiecte artificiale. Nici Tariceanu, nici David nu au raspuns punctual la acuzatiile referitoare la achizitiile MIRA. Premierul nu a ezitat sa dea declaratiei sale o tenta electorala: "Deci intre tancuri si oameni nu am nici o ezitare, voi investi catre bunastarea omului si a cetateanului". "As vrea sa fac referire la un alt subiect la care presedintele a facut vorbire intr-o maniera pe care eu as numi-o aiuritoare, spunand ca alocatiile facute pentru inzestrarea armatei au fost insuficiente si, in acest fel, se servesc interesele Rusiei. Acest lucru a uitat sa-l spuna la conferinta de presa. Este lucrul care pe noi toti ne-a socat si ne-a surprins", a dat replica premierul Tariceanu.

 

"Suntem membri ai UE si ai NATO si beneficiem de aceste elemente de securitate colectiva si, ca atare, a falfai asa undeva pericole de acest gen nu face decat sa ne aduca aminte de sistemul de propaganda din perioada comunista, cand totdeauna se cauta un dusman", a replicat premierul pe un ton rastit. Dupa ce s-a suparat pe Basescu, premierul Tariceanu a anuntat ca a decis sa plece astazi la Bruxelles cu un alt avion.

Cele mai citite

Autoturism lovit de un tramvai în Capitală. Șoferul a murit

Bărbatul a rămas încarcerat în mașină mai bine de 30 de minute Accidentul s-a petrecut pe Șoseaua Progresul. Circulaţia tramvaielor pe liniile 1, 10, 11,...

Milionarul care merge cu autobuzul și metroul în București. „E mult mai ieftin”

Valeriu Iftime, patronul echipei FC Botoșani, a vorbit recent despre alegerile sale de transport în București. https://www.youtube.com/watch?v=84HAy8MRl3s Patronul de la FC Botoșani merge cu metroul când...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă