25.7 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialLaptele praf chinezesc, nerecomandat

Laptele praf chinezesc, nerecomandat

Nu dati lapte provenind din China copiilor, in cazul in care gasiti lapte, lapte praf sau formule de continuare pe baza de lapte provenite din importuri ilegale sau aduse in bagaje. Pe plan international, produsele firmei Cadbury (existenta si in Romania) au fost retrase dupa ce s-a depistat in compozitie melamina, o substanta toxica ce a omorat patru copii din China.

Inspectorii sanitar-veterinari avertizeaza populatia asupra posibilului risc, dupa ce mai multe loturi de lapte praf provenind din China s-au dovedit a fi periculoase. Urmele de melamina au fost descoperite si in laptele praf de la filiala ungara a grupului Nestle, insa autoritatile bulgare sustin ca acesta nu prezinta pericol. "Testele autoritatilor au adus dovada unei urme de melamina de cantitate medie in laptele praf Coffee Mate, insa acest nivel nu atinge valoarea maxima autorizata pentru securitatea consumatorilor", a declarat Miklos Suth, secretarul de stat pentru Agricultura de la Budapesta.

Inspectorii sanitar-veterinari romani mai sfatuiesc parintii sa nu dea copiilor cantitati mari de biscuiti si ciocolata (sau dulciuri) cu provenienta China. In urma scandalului declansat la nivel international, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) a adoptat o doza zilnica tolerata (TDI) de 0,5 mg/kg greutate corporala melamina si compusi analogi (amelina, amelida si acid cianuric), reprezentand "nivelul de ingrijorare". Inseamna ca pentru un individ cu greutatea de 50 kg, expunerea la melamina tolerata zilnic este de 25 mg. Presupunand faptul ca un individ consuma un litru de lapte pe zi, ar trebui ca aceste 25 mg melamina sa fie continute in acest litru. Pentru un sugar de 5 kg, cantitatea tolerata de melamina ar fi in acest caz de 2,5 mg/zi. Aceasta cantitate se presupune ca poate fi ingerata prin consumul a 750 ml lapte (inclusiv lapte reconstituit) contaminat la un nivel de 3,3 mg/l (ppm).

"In cazul in care ati dat sugarilor lapte/lapte praf provenit din China, avand ca sursa eventuale importuri ilegale, iar copilul prezinta semne de iritabilitate, disurie, hematurie, anurie, consultati de urgenta un medic specialist – nefrolog, mentionand consumul de lapte cu provenienta China", va sfatuiesc reprezentantii ANSVSA

» Ancheta
Guvernul chinez a anuntat, dupa incheierea unei anchete desfasurate la nivel national, ca a detectat melamina in 31 de produse pe baza de lapte praf, adica 11,7 la suta din totalul de 265 de produse verificate. China a retras de la vanzare 7.000 de tone de lapte si produse lactate de la izbucnirea scandalului.

» Controale
ANSVSA a efectuat 705 controale, acestea referindu-se la toate produsele care fac obiectul Deciziei
nr. 757/26.09.2008/CE, ce impune conditii speciale ce guverneaza importul de produse ce contin lapte si produse pe baza de lapte cu originea in China, incluzand alimentele compuse, fara a se face diferentiere si discriminare intre diferite firme, controalele nedeceland neconformitati. In caz ca se vor gasi produse neconforme vor fi intreprinse toate demersurile legale necesare pentru eliminarea riscului.

» Decese
Cel putin patru copii au murit, iar alti 50.000 s-au imbolnavit dupa ce au fost hraniti cu lapte praf contaminat cu melamina.

» Marci
In Romania, compania Cadbury este prezenta cu marcile ROM, Kandia, Magura, Laura, Silvana si Sugus.

» Fabricatie
Mars Europe a anuntat ca nu foloseste lapte praf sau alte ingrediente din China.

» Toxic
Melamina (produsa ilegal si vanduta fermelor si statiilor de procesare a laptelui) este o substanta toxica utilizata in productia de mase plastice.

Valentina Grigore
Valentina Grigore
Valentina Grigore, sef departament Social
Cele mai citite

Oierii își strigă durerea în fața Guvernului. Pesta le-a falimentat fermele

Ciobanii cer ridicarea carantinei și preț minim garantat pentru carne O delegație a protestatarilor a fost chemată la discuții în Palatul Victoria. Fermierii cer oprirea...

Două minivacanțe la sfârșit de an, dintre care una ar putea să aibă șapte zile

Guvernul ar putea acorda mai multe zile libere suplimentare în perioada sărbătorilor de Crăciun și Revelion, creând astfel minivacanțe prelungite pentru angajați. De Crăciun,...

Comisia Europeană propune un ajutor de aproape 22 de milioane de euro pentru fermierii din România

Comisia propune alocarea a 120 de milioane de euro pentru fermierii afectați de fenomene meteorologice nefavorabile din Bulgaria, Germania, Estonia, Italia și România Comisia a...
Ultima oră
Pe aceeași temă