» Bancile romanesti au printre cei mai buni indicatori de solvabilitate si de lichiditate din lume, iar actionarii lor nu pot retrage liniile de finantare, chiar daca ar avea probleme acasa, a declarat ieri Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Bancile romanesti sunt foarte bine capitalizate, solvabilitatea sistemului bancar depasind 13%. Potrivit guvernatorului BNR, exista banci, inclusiv dintre cele despre care se zvoneste ca ar putea avea probleme, unde gradul de solvabilitate depaseste 14-15%, ceea ce demonstreaza sa sunt institutii de credit extrem de solide.
"Solvabilitatea si lichiditatea bancilor romanesti sunt printre cele mai bune din lume. Solvabilitatea – datorita faptului ca sunt bine capitalizate, iar lichiditatea – datorita rezervelor minime obligatorii si pozitiei de debitor a BNR fata de bancile comerciale", a spus Isarescu. Desi in trecut Isarescu a fost deseori criticat de bancheri pentru nivelul ridicat al banilor bancilor comerciale blocati la BNR, rezervele se dovedesc providentiale in prezent.
"Capitalurile dintr-o banca nu se pot retrage, sub nici o forma, chiar daca banca-mama are probleme la ea acasa. Liniile de creditare nu sunt bani care se iau cand ii trasneste celui din exterior, sunt contracte. Nu vine unul si spune «Bau!», iar banii au plecat din Romania", a tinut sa precizeze Isarescu.
Guvernatorul BNR a explicat ca datoria externa privata a Romaniei este generata in cea mai mare parte de imprumuturile acordate de bancile-mama diviziilor lor din Romania, dar a adaugat ca acesti bani nu vor fi ceruti dintr-o data. Astfel, datoria bancilor romanesti catre bancile-mama este de 20 miliarde de euro, din care 63% (14 miliarde euro) sunt imprumuturi cu scadenta mai mare de un an.
"Sunt imposibil de retras acesti bani", a spus guvernatorul BNR. Isarescu a dorit sa lamureasca faptul ca nu a intervenit in piata valutara pentru a tine o anumita cotatie a cursului leu-euro, deoarece banca nu are acest scop. Insa a explicat ca asa-numitele interventii din ultimele zile au fost expresia unei suspiciuni a bancii centrale privind atacuri speculative asupra leului, ceea ce ar fi putu pune in pericol stabilitatea financiara. "BNR este reglementatorul si supraveghetorul pietei si poate interveni daca aceasta nu mai functioneaza cum trebuie, cand au loc variatii ilogice.
BNR sprijina piata, nu leul", a declarat guvernatorul bancii centrale. Totodata, Isarescu a prezentat doua situatii care nu prea se potrivesc concomitent. "In prezent, dobanzile la lei de pe piata interbancara se duc mult in sus, peste nivelul dobanzii-cheie si chiar peste nivelul dobanzii Lombard (la care bancile se pot imprumuta de la BNR). Pe de alta parte, leul se poate deprecia doar daca exista exces de lei. Cum se pupa aceste doua situatii?", s-a intrebat Isarescu.
50.000 de euro, obligatie europeana
Isarescu considera ca Romania nu ar fi avut neaparata nevoie de majorarea plafonului de garantare a depozitelor la 50.000 de euro, deoarece cea mai mare parte din depozite (99,2%) sunt inferioare vechiului plafon de 20.000 euro, insa spune ca Romania va respecta orice hotarare a Uniunii Europene si este constient ca, daca nu le-ar fi marit, ar fi fost dezavantajata in competitia cu alte tari.
"Suntem gata sa majoram si noi nivelul, ca sa nu cream concurenta neloiala. Pozitia BNR este sa facem exact ce face si Uniunea Europeana", declarat Isarescu.