13.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialAvantaj pentru Obama

Avantaj pentru Obama

» Candidatul democrat la presedintia SUA, Barack Obama, a castigat un avans de sase puncte procentuale "statistic semnificativ" fata de contracandidatul sau republican, John McCain, care nu reuseste sa gaseasca tonul de campanie adecvat. Potrivit ultimului sondaj realizat de Reuters/C -SPAN/Zogby, se poate vorbi din acest moment de o tendinta clara a preferintelor electoratului catre Obama.

Daca marti Obama avea, la nivel national, un avantaj de 2%, acesta a crescut constant pe parcursul celor patru zile cat a durat realizarea sondajului, ajungandu-se ca ieri candidatul democrat sa fie creditat cu 49% din optiuni, in vreme ce John McCain a inregistrat numai 43%. Marja de eroare este de 2,9% dar, potrivit sociologului John Zogby, presedintele Zogby International, sondajul este "statistic semnificativ", pentru ca a inregistrat o evolutie constanta in favoarea candidatului democrat. McCain a pierdut un procent pe zi in ultimele patru zile, care au coincis cu adancirea crizei financiare, semn ca nu a reusit sa convinga publicul ca are solutii economice viabile.

Cu numai trei saptamani inaintea alegerilor prezidentiale de la 4 noiembrie, Obama conduce cu 21% in preferintele independentilor, cu 20% in cele ale tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 29 de ani, si cu 12% in optiunile femeilor. In schimb, McCain conduce numai in preferintele alegatorilor albi (10%), in vreme ce optiunile barbatilor sunt impartite egal (45-45). Cele mai ingrijoratoare date pentru senatorul de Arizona provin insa dintr-o zona considerata pana acum un teren ferm pentru republicani si care i-a asigurat doua mandate de presedinte lui George W. Bush: 19% dintre alegatorii care se declara conservatori au declarat ca voteaza pentru Obama, in vreme ce nu mai putin de 35% din electoratul crestin protestant si-a declarat optiunea pentru senatorul democrat de Illinois.

Rasa si "efectul Bradley"
Cea mai mare necunoscuta a alegerilor prezidentiale americane ramane in continuare modul in care se vor raporta americanii la faptul ca unul dintre candidati este negru. Atat John McCain cat si Barack Obama au incercat pana acum sa evite orice disputa cu conotatii rasiale. Obama  s-a multumit, bunaoara, sa aminteasca intr-un discurs ca "nu arata ca ceilalti presedinti de pe bancnotele americane", in vreme ce mai multi aliati ai lui McCain nu ezita sa sublinieze faptul ca al doilea prenume al senatorului democrat este Hussein.

Sambata, John Lewis, congresman de Georgia si activist de culoare, l-a acuzat pe McCain ca "sadeste semintele urii si diviziunii", l-a comparat pe candidatul republican cu fostul guvernator segregationist al statului Alabama, George Wallace si, prin Wallace, a facut legatura intre McCain si atacul cu bomba din 1963 asupra unei biserici din Birmingham (Alabama), in care au murit patru fete de culoare. McCain s-a declarat imediat "socat", in vreme ce tabara lui Obama a emis un comunicat prin care "s-a distantat" de afirmatiile lui Lewis. Aceasta "distantare" se explica prin teama staff-ului de campanie al lui Obama de ceea ce sociologii numesc "efectul Bradley".

In 1982, primarul de culoare al metropolei Los Angeles, Tom Bradley, a pierdut alegerile pentru mandatul de guvernator, desi sondajele ii dadeau un avans de 7% in ajunul scrutinului. Una din explicatiile oferite de sociologi a fost ca o parte din albii interogati in sondaje au mintit in privinta preferintelor lor pentru a nu parea rasisti. Aceasta anomalie a fost numita "efectul Bradley" si a mai fost inregistrata de atunci in mai multe scrutinuri in care au existat candidati de culoare.

PARONIME EXPLOZIVE:  Vototi Barack… Osama!
Aproximativ 300 de buletine de vot inscriptionate, din greseala, cu numele de Barack Osama au fost trimise alegatorilor intr-un district din statul New York. Oficialii din Consiliul Electoral din Rensselaer au anuntat ca au solicitat returnarea buletinelor de vot, unde numele candidatului democrat fusese inlocuit cu cel al liderului organizatiei Al Qaeda, Osama bin Laden.
Atat reprezentantul democrat, cat si cel republican din Consiliul Electoral local au declarat ca eroarea nu a fost intentionata, iar Consiliul "continua sa administreze corect alegerile,   intr-o maniera bipartizana". Buletinele de vot gresite au fost trimise prin posta celor care au solicitat sa voteze mai devreme la alegerile pentru Casa Alba. Buletinele au fost aprobate in ciuda faptului ca fusesera verificate de trei corectori. Confuzia Osama-Obama a fost facuta in trecut atat de adversari, precum conservatorul Rush Limbaugh, cat si de simpatizanti, precum prezentatorul CNN, Wolf Blitzer.

Cele mai citite

Guvernul României, cel mai optimist în privința creșterii economice din 2024, în ciuda altor prognoze mult mai rezervate

Guvernul României prognozează o creștere economică reală de 2,8% pentru anul 2024, în pofida unei evoluții slabe în primele șase luni, când PIB-ul a...

Weekend excelent pentru români! Sorescu a marcat primul său gol din acest sezon în Turcia

Deian Sorescu a reușit primul său gol în Superliga Turciei pentru Gaziantep. Deian Sorescu (27 de ani) a marcat primul său gol din acest sezon...

Germania anticipează stagnare economică în 2024, conform noilor previziuni guvernamentale

Guvernul Germaniei se pregătește să revizuiască în scădere previziunile economice pentru 2024, în contextul în care cea mai mare economie a Europei se confruntă...
Ultima oră
Pe aceeași temă