20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportDeputatii liberali se declara invinsi de demagogie

Deputatii liberali se declara invinsi de demagogie

» La o zi dupa ce deputatii PNL au votat cresterea salariilor profesorilor, premierul Tariceanu a aratat ca nu exista fonduri si ca "alesii" au dat dovada de "superpopulism". El a invitat parlamentarii ca, daca tot au majorat salariile cadrelor didactice, sa indice si sursele de finantare. Prinsi la mijloc intre seful de partid si propriile interese, liberalii spun ca de fapt li s-ar fi intins o capcana si se declara invinsi de demagogie.

» Conflictul din PNL pare a fi dublat de unul in sanul Guvernului, in conditiile in care si udemeristii il contrazic pe Tariceanu.

» Presedintele Traian Basescu a anuntat ca va promulga legea.

Aflat la deschiderea anului scolar la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, premierul Tariceanu s-a declarat surprins de "atitudinea de superpopulism" a parlamentarilor si a spus raspicat ca nu exista fonduri pentru a acoperi o crestere cu 50% a salariilor profesorilor, asa cum au votat la unison deputatii, inclusiv cei ai PNL. "Am stat de vorba cu cativa fosti colegi ai mei si i-am intrebat ce parere au. Mi-au spus asa: primul lucru, cresterea nu a fost dorita de cadrele didactice. Doi: orice om rational, si aici sunt oameni cu educatie care inteleg mecanismele economice, orice om cu cap isi da seama ca o astfel de crestere a salariilor nu este sustenabila", a aratat seful Executivului. In ceea ce priveste fondurile necesare, premierul i-a invitat pe parlamentari sa gaseasca ei sursele. "Ei au luat decizia, ei trebuia sa fi avut in vedere si acest lucru. (…) Eu nu pot decat sa-i intreb daca au stat mult si s-au gandit cand au votat aceste lucruri", a mai comentat Tariceanu.

Aproape simultan, la Iasi, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, isi facea deja mea culpa. Desi cu mai putin de 24 de ore in urma vota si el pentru cresterea cu 50% a salariilor profesorilor, Adomnitei s-a apucat sa vorbeasca despre lipsa banilor si despre faptul ca o majorare mai mare de 9% va bloca investitiile in 2009. "Daca lucrurile raman asa cum sunt astazi, nu vom mai avea bani pentru investitii, in conditiile in care efortul bugetar pe anul 2009 pentru salarii va fi de 1,2 miliarde de euro, adica intregul buget al Ministerului de cheltuieli de capital", a declarat Adomnitei.
Pusi in fata faptului ca au votat impotriva propriului Guvern, deputatii liberali au incercat ieri sa se dezvinovateasca, au spus ca li s-a intins o cursa si s-au declarat invinsi de demagogia caracteristica perioadei electorale. Crin Antonescu, lider al grupului PNL din Camera Deputatilor, ne-a declarat ca nu a fost la sedinta de marti, ca a aflat cu surprindere de votul colegilor si ca premierul are dreptate. "Eu impartasesc punctul de vedere al premierului. Nu am fost in Bucuresti, nu am participat la sedinta de grup si nu am apucat sa vorbesc cu colegii. Am aflat cu mirare de vot si nu pot spune decat ca ne aflam intr-un carusel demagogic dezlantuit de toate partidele.

 

Votul dat contine o doza de iresponsabilitate", ne-a declarat Antonescu. In ceea ce priveste finantarea cresterii impuse de Parlament, liderul PNL a pasat responsabilitatea la colegul din Guvern: "Eu nu pot sa vorbesc de solutii pentru ca nu sunt ministru de Finante". Viceliderul grupului PNL, Gheorghe Gabor, admite si el ca liberalii au gresit ca s-au lasat antrenati intr-un vot politic si ca decontarea se va face in contul guvernului viitor, indiferent ce culoare va avea acesta. "Au fost un vot politic si o adevarata mascarada, iar celor cu capul pe umeri cred ca li s-a facut un pic greata. Am avut o discutie destul de dura in grupul nostru parlamentar si a prevalat opinia celor care au sustinut ca trebuie sa dam si noi un vot politic si ca nu trebuie sa fim noi ciuca batailor. Am gresit. Nu stiu ce se va intampla. Poate nu va mai fi un guvern liberal, poate va fi unul al PSD si va trebui sa rezolve problema", ne-a declarat Gabor.

 

Varianta capcanei ce ar fi fost intinsa deputatilor PNL a fost vehiculata si de Adrian Miutescu, membru in Comisia pentru munca si protectie sociala, structura ce a intocmit un raport favorabil propunerii de crestere cu 50%. "Parlamentarii au votat din dorinta de a-si face lobby in judetele in care candideaza si vroiau sa ne puna pe noi (liberalii – n.r.) intr-o situatie delicata. Nu am putut sa cadem in aceasta capcana", ne-a declarat Miutescu. Presedintele Comisiei pentru invatamant, peremistul Petre Popeanga, a explicat insa ca deputatii nu au facut decat sa modifice o ordonanta prin care Executivul dorea si el marirea salariilor profesorilor si ca ministrul Adomnitei trebuia sa vina sa spuna ca nu exista fonduri. "De ce nu a venit la comisie sa spuna? Toata lumea a votat «pentru» si acum vin si spun ca nu se poate. Guvernul trebuie sa gaseasca solutii din cresterea economica pe care a anuntat-o", ne-a declarat Popeanga.

 

PROMULGARE
» Aflat la Constanta, la inaugurarea unei noi cladiri in campusul Universitatii Ovidius, si fiind intrebat daca va promulga legea privind cresterea cu 50% a salariilor profesorilor, presedintele Traian Basescu a raspuns, ieri, din mers: "Cum sa nu!". seful statului nu a facut insa nici un comentariu in legatura cu votul de marti.

CONFLICT
» Liderul UDMR, Marko Bela, l-a contrazis ieri pe premier, declarand ca masura impusa de Parlament a fost una necesara si ca exista resurse financiare. "Vor fi resurse. Bineinteles ca acest lucru va influenta prioritatile. Un guvern trebuie sa stabileasca unde da bani mai multi si unde mai putin. Eu cred ca salariile, veniturile cadrelor didactice pot fi considerate o prioritate. Sa vedem care vor fi domeniile care vor fi influentate de aceasta masura", a declarat Marko Bela.

INCONSECVENTA

» Surse din PNL au acreditat ieri posibilitatea ca ministrul Cristian Adomnitei sa fie schimbat din functie de premierul Tariceanu din cauza situatiei delicate create in urma votului din Parlament, situatie pe care seful Educatiei ar fi putut-o evita daca negocia cu initiatorii masurii.
Inconsecventa lui Adomnitei ar trebui insa sa dea si ea de gandit prim-ministrului:
LUNI – "In nici o tara democratica si sanatoasa, cu o economie asezata sau cel putin la fel ca a noastra, cresteri de asemenea nivel pentru un singur an, cand inflatia cumulata nu atinge nici jumatate, nu sunt sustenabile."
MARTI – "Votez pentru."
MIERCURI – "Daca lucrurile raman asa cum sunt astazi, nu vom mai avea bani pentru investitii."

Cele mai citite

Ministrul Câciu: România își bazează deficitul pe investiții, singura cale spre dezvoltare economică

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că România se numără printre puținele țări din UE al căror deficit bugetar este generat...

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă