20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Proprietatea" isi da in judecata actionarul majoritar

„Proprietatea” isi da in judecata actionarul majoritar

» Fondul Proprietatea va actiona in instanta Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), actionarul sau majoritar, pentru a-si reface cota de 20% din Nuclearelectrica, si cere inca 155 milioane euro din privatizarea BCR.

Conform legii de infiintare (Legea 247) Fondul Proprietatea figura cu o participatie de 20% din Nuclearelectrica si i se cuvenea echivalentul in bani a 4% din capitalul BCR, a argumentat ieri Daniela Lulache, directorul general executiv al Fondului.
Dosarul "Nuclearelectrica" este suma unor erori functionaresti, care nu au tinut cont de drepturile actionarilor consfintite de Legea companiilor. Cu foarte putin timp inainte ca FP sa primeasca actiunile la compania nucleara, statul, actionarul deplin al Nuclearelectrica, a hotarat majorarea capitalului companiei, diluand astfel detinerea Fondului. A urmat o noua majorare de capital la Nuclearelectrica, in urma careia participatia Fondului Proprietatea a scazut sub 10%. In urma semnalelor lansate anul acesta de conducerea Fondului, a fost emisa ordonanta de urgenta 69, prin care Fondul a recuperat o parte din cota cuvenita la Nuclearelectrica, ajungand la o participatie de 17,36%.

 

Pentru diferenta pana la 20% din compania nucleara, Fondul va da in judecata Ministerul Economiei si Finantelor, pentru care a angajat firma de avocatura Bostina si Asociatii. "Este o situatie in care statul este pus fata in fata, pentru ca Fondul Proprietatea este detinut majoritar de stat. Pentru diferenta de actiuni am invitat Fondul si Nuclearelectrica sa se adreseze justitiei. Fondul Proprietatea, pe buna dreptate, lupta pentru interesul actionarilor sai, pentru dividende mai mari si pentru maximizarea profiturilor", a declarat ieri Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor.
In plus, prin actul constitutiv, Fondului Proprietatea i se cuvine echivalentul in bani a 4% din intreg capitalul social al Bancii Comerciale Romane (BCR), insa statul a "trisat" si a dat Fondului 4% din ce a incasat pe vanzarea a circa 37% din BCR. Astfel, rezulta o diferenta de circa 155 milioane euro, pe care Fondul trebuie s-o recupereze de la Finante. "Concilierea cu Ministerul Finantelor asupra creantei din privatizarea BCR s-a incheiat fara a se ajunge la o intelegere", a spus Lulache.

In perioada urmatoare, Guvernul va emite un proiect de act normativ  prin care va clarifica normele Legii 247 referitoare la suma cuvenita Fondului din privatizarea BCR. "Am prezentat o nota in Guvern saptamana trecuta. Vom clarifica in scurt timp aceasta situatie, probabil in octombrie", a zis Vosganian.

» Criza internationala poate amana listarea Fondului
"Listarea Fondului reprezinta o prioritate, dar nu trebuie facuta in orice conditii. Listarea trebuie sa aduca valoare actionarilor Fondului si in functie de context ar putea fi decalata", a declarat Lulache. Potrivit lui Lulache, acum nu sunt conditii de listare a Fondului, probabil vor fi in viitorul apropiat.

Cele mai citite

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...

Generația Z și „teatrul productivității”: schimbări în implicarea angajaților pe piața muncii

Experții observă o tendință în creștere printre angajați, din diverse industrii, de a participa la ceea ce se numește „teatrul productivității” – o activitate...
Ultima oră
Pe aceeași temă