21 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialAvantajul terenului propriu, un cosmar?

Avantajul terenului propriu, un cosmar?

Faptul ca echipa de tenis a Romaniei va juca cel dintai tur din cadrul editiei 2009 a Grupei Mondiale a Cupei Davis cu formatia Rusiei pe teren propriu constituie un avantaj doar la prima vedere. Paradoxal, in Bucuresti, capitala europeana altfel, nu exista o sala de sport in care sa se poata amenaja un teren cu zgura, suprafata preferata de jucatorii nostri, care le-ar putea oferi un plus real in fata mult mai bine cotatilor tenismeni din Rusia.
 
O problema perpetua
In 2004, cand Romania a intalnit Elvetia, in runda inaugurala a editiei din acel an a Grupei Mondiale, conducerea Federatiei Romane de Tenis (FRT) a investit mai bine de 50.000 de euro pentru amenajarea unui teren cu zgura in "batrana" Sala Polivalenta din Capitala. Dupa incheierea intalnirii – pierdute, din pacate, de team-ul nostru, care practic nu i-a putut tine piept lui Roger Federer, care a demonstrat ce inseamna sa fii numarul 1 mondial –, autoritatile au refacut suprafata salii, dar nu cu un parchet de calitate superioara, usor de scos in cazul in care ar fi fost necesara repetarea procedurii. La fel s-a procedat si in 2005, cand nationala noastra a jucat pe zgura la Brasov (in fata echipei Belarusului, partida castigata de Romania cu 3-2), intr-o sala sub limita celor 4.000 de locuri acceptate de forul international de specialitate (ITF) pentru o intalnire de Cupa Davis.

Asa am ajuns in 2008, cand sortii ne-au oferit din nou sansa de a juca in Grupa Mondiala a Cupei Davis in fata propriilor suporteri, pe un teren care sa ne avantajeze, dar din nou exista mari probleme in fructificarea acestei oportunitati. "Pentru noi ar fi un avantaj sa joace pe o suprafata cu zgura", a spus Florin Segarceanu, unul dintre tehnicienii lotului nostru de Cupa Davis. Din pacate insa, este aproape imposibil ca romanii sa evolueze contra rusilor pe un teren care sa-i avantajeze, pentru ca nu exista decat doua locuri in toata tara care indeplinesc conditia impusa de ITF: sala cu 4.000 de locuri in tribune.
O solutie ar fi Sala Polivalenta din Capitala, dar este exclusa varianta "zgura", pentru ca parchetul cel nou nu se mai poate scoate, dupa cum am spus mai sus, si trebuie montat un soi de podium peste el, pe care sa se amenajeze o suprafata mai rapida, dintr-un gen de taraflex. In plus, trebuie platita o asigurare catre ITF, prin care organizatorii sa-si  asume responsabilitatea ca sala este trainica si poate adaposti meciurile de Cupa Davis.

» Pentru ca meciul contra Frantei din aceasta primavara, tot din runda intai a Grupei Mondiale, sa se desfasoare pe zgura, sefii forului nostru de tenis, in frunte cu Ilie Nastase, pe vremea aceea inca presedinte al FRT, au mers cu "jalba in protap" la Paris si au cerut derogare ca intalnirea sa aiba loc la Sibiu. Motivul a fost ca singura sala din tara unde se mai putea amenaja o suprafata de zgura nu dispunea decat de 2.000 de locuri, care cu mari eforturi au putut deveni 3.000. Si ITF a "inchis ochii" pentru a doua oara.

» Pret urias: minimum 450.000 de euro numai chiria!
O alta solutie ar constitui-o incinta complexului expozitional Romexpo, unde s-ar putea amenaja terenul de zgura, dar costurile sunt uriase, avand in vedere ca doar chiria se ridica la 15.000 de euro pe zi. Or, pentru amenajarea salii si disputarea meciurilor ar fi nevoie de un contract de inchiriere de cel putin o luna de zile, deci de circa 450.000 de euro! "Mai avem timp de gandire pana anul viitor, dar cred ca tot Polivalenta va fi solutia, chiar daca va trebui sa gasim un sponsor sau Guvernul, care sa plateasca asigurarea la ITF. La Romexpo, in afara de chiria uriasa pe care ar trebui s-o dam, ar trebui sa construim si tribunele cu peste 4.000 de locuri, ceea ce implica alti bani si deloc putini", a precizat Alexe Bardan, unul dintre vicepresedintii FRT.

Cele mai citite

Topor vechi de 4.000 de ani găsit de către miner din Gorj, la prima căutare cu detectorul de metale

Un topor vechi de aproximativ 4.000 de ani, din clasa „Tezaur“, a fost descoperit în comuna gorjeană Cătunele, într-o pădure din satul Lupoaia. Piesa este...

Sfidare, numele tău este Klaus

Poate că cei care și-au luat bac-ul cu o notă de peste 7,03 își vor aduce aminte că împăratul roman Caligula şi-a învestit...

Aproape 3.000 de cetăţeni străini au încercat să treacă ilegal frontiera în primele 8 luni

Cele mai tranzitate frontiere au fost cea cu Ungaria, peste 12 milioane de persoane și cu Bulgaria, aproape 7 milioane de persoane O analiză a...
Ultima oră
Pe aceeași temă